Εκστρατεία ενημέρωσης ΑΝΑΠΝΕΩ για την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

  • Iatropedia
Περισσότεροι από 375 κάτοικοι των Κυθήρων ενημερώθηκαν μέσω ειδικού εντύπου για τα συμπτώματα και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης στην Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 137 δωρεάν σπιρομετρήσεις παρουσία πνευμονολόγου και ειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Η εκστρατεία «Αναπνέω», μια πρωτοβουλία της Novartis Hellas με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), συνεχίζει τις επιτυχημένες δράσεις της για δεύτερη χρονιά. Η εκστρατεία στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της εκστρατείας, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 560 δωρεάν σπιρομετρήσεις και ενημερώθηκαν για τη νόσο περισσότεροι από 1.175 πολίτες.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι μία νόσος των πνευμόνων που στις προηγμένες χώρες οφείλεται κατά 80-90% στο κάπνισμα. Τα βασικά συμπτώματα είναι ο βήχας, η αποβολή πτυέλων και η δύσπνοια. Η νόσος οδηγεί σε αναπνευστική ανεπάρκεια, καταστρέφει την ποιότητα ζωής των αρρώστων, τους καθηλώνει στην καρέκλα με φιάλες οξυγόνου και τους αναγκάζει σε συχνή νοσηλεία. Περισσότερα από 450-500 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ΧΑΠ, ενώ η ίδια ασθένεια προκαλεί τον θάνατο 3 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως.

Επόμενος σταθμός της εκστρατείας, η Αλεξανδρούπολη, όπου το κοινό θα μπορεί να ενημερωθεί για τη ΧΑΠ και να πραγματοποιήσει δωρεάν σπιρομετρήσεις στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο.