Εκσυγχρονισμός νομικού πλαισίου υιοθεσιών και διαδικασίας επιλογής των υποψήφιων γονέων

  • Iatropedia
Η Ε.ΕΛ.ΠΑΔ.ΑΤΤ. είναι η μη κερδοσκοπική Επαγγελματική Ένωση η οποία εκπροσωπεί τους Ελευθεροεπαγγελματίες Παιδιάτρους που δραστηριοποιούνται τόσο εντός όσο και εκτός της Αττικής. Όπως αναφέρουν, "σημαντική ομάδα και ιδιαίτερα ευάλωτος – ευαίσθητος πληθυσμός, είναι τα εγκαταλελειμμένα παιδιά διαφόρων ηλικιών, τα οποία παραμένουν στα δημόσια ιδρύματα, αναμένοντας να υιοθετηθούν στο μέλλον ή να δοθούν σε ανάδοχη οικογένεια. Βλέπουμε συχνά εκκλήσεις από τους εργαζομένους, κυρίως στους δημόσιους αυτούς φορείς, για την ενίσχυσή τους με υλικά, κυρίως ρουχισμό συχνά τρόφιμα, παιχνίδια, καύσιμα κλπ, προκειμένου να μπορέσουν να ικανοποιήσουν τις στοιχειώδεις ανάγκες των παιδιών.Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το διάστημα της παραμονής των εγκαταλελειμμένων παιδιών στα ιδρύματα αυτά, αφήνει ανεξίτηλα σημάδια στην ψυχή τους, τα οποία δύσκολα θα σβήσουν στο μέλλον".

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Η αλήθεια είναι ότι στην χώρα μας αφενός δεν υπάρχει παιδεία υιοθεσίας παιδιών (όπως συμβαίνει πχ στις ΗΠΑ ακόμα και από ζευγάρια που έχουν τεκνοποιήσει) αλλά παράλληλα δεν είναι και εύκολο να βρει κάποιος τρόπο να αποκτήσει παιδί μέσω της υιοθεσίας…

Οι λόγοι πολλοί: Λίγα διαθέσιμα παιδιά, λιγότερα εξ αυτών εντελώς υγιή (όπως θέλουν οι περισσότεροι), δυσκολία στην ανεύρεση του τρόπου υιοθεσίας, αλλά και ανυπαρξία συγκεκριμένου, αυστηρού και καλά οργανωμένου νομικού πλαισίου υιοθεσίας και αναδοχής.

Όπως επισημαίνουν ως εκ τούτου από τηνΕ.ΕΛ.ΠΑΔ.ΑΤΤ., «κατόπιν όλων των παραπάνω και ευαισθητοποιημένοι θεσμικά εκ της φύσεως της Ένωσης, προσφεύγουμε ενώπιόν Σας, επαφιέμενοι και επικαλούμενοι τόσο την ανθρώπινη ευαισθησία Σας, όσο και την υπηρεσιακή Σας ευσυνειδησία, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί το νομοθετικό πλέγμα και η προβλεπόμενη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων γονέων, αφού η υπάρχουσα διαμορφωμένη κατάσταση αποδεικνύεται επιβλαβής, κυρίως για τα παιδιά που αποτελούν το μέλλον της κοινωνίας μας. Η Ένωση είναι στη διάθεσή Σας, τόσο δια των μελών της όσο και δια του δικηγόρου της, να προσφέρει όπου και σε ότι της ζητηθεί.

Το ΔΣ της Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.».