Έκκληση στον Παναγιώτη Κουρουμπλή για προμήθειες σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης

  • Iatropedia
Την αποκατάσταση της προμήθειας τροφίμων ζητούν με επιστολή τους στον υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, οι οργανώσεις «Διογένης – Πρωτοβουλία Διαλόγου για την Πολιτική των Ναρκωτικών στη Ν.Α. Ευρώπη», Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», «Κέντρο Ζωής», «PRAKSIS», Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» και Σύλλογος Θεραπευομένων ΟΚΑΝΑ. Οι προμήθειες έχουν σταματήσει στην μονάδα απεξάρτησης «18 Άνω» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (Δαφνί) τόσο σε τρόφιμα όσο και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Στην ανακοίνωσή τους τα μέλη των οργανώσεων αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «ήδη το Σωματείο Υποστήριξης του Κοινωνικού και Επιστημονικού Έργου του «18΄Ανω» και οι «Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης», έχουν απευθύνει έκκληση προς τους συμπολίτες μας και άλλες συλλογικότητες για τη συγκέντρωση τροφίμων και άλλων βασικών ειδών. Ωστόσο οι πρωτοβουλίες αυτές ενέχουν μόνο πυροσβεστικό χαρακτήρα».

Ως εκ τούτου, όπως τονίζουν στον υπουργό Υγείας, το πρόβλημα χρήζει κεντρικής και μόνιμης λύσης που δεν μπορεί να δοθεί παρά μόνο από την Πολιτεία και δη το υπουργείο Υγείας που είναι ο εποπτευόμενος φορέας.

Διαβάστε μέρος της επιστολής:

«Από την ίδρυσή του το 1969, το «18 Άνω» αναδεικνύει την απεξάρτηση ως μία διαδικασία χειραφέτησης που συνδυάζει την ψυχοθεραπεία και την τέχνη, σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα χωρίς υποκατάστατα. Ωστόσο οι συνέπειες των διαδοχικών περικοπών του προϋπολογισμού και η υποστελέχωση της Μονάδας τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο δημιουργούν προσκόμματα στη θεραπευτική διαδικασία και στην απρόσκοπτη λειτουργία των 32 δομών της, αλλά πλέον επεκτείνονται σε ελλείψεις βασικών ειδών διατροφής των θεραπευομένων και κυρίως αυτών που συμμετέχουν σε εσωτερικά προγράμματα νοσηλείας.

Ήδη το Σωματείο Υποστήριξης του Κοινωνικού και Επιστημονικού Έργου του «18΄Ανω» και οι «Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης», έχουν απευθύνει έκκληση προς τους συμπολίτες μας και άλλες συλλογικότητες για τη συγκέντρωση τροφίμων και άλλων βασικών ειδών. Ωστόσο οι πρωτοβουλίες αυτές ενέχουν μόνο πυροσβεστικό χαρακτήρα.

Στο παραπάνω πλαίσιο, οι συνυπογράφουσες οργανώσεις καλούν τον κ. Κουρουμπλή να ανταποκριθεί άμεσα στον επείγοντα χαρακτήρα του προβλήματος και να μεριμνήσει για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης της λειτουργίας των προγραμμάτων απεξάρτησης».