Εκχύλισμα πράσινου τσαγιού και φυσική άσκηση κατά του Αλτσχάϊμερ

  • Iatropedia
Μια ένωση που βρίσκεται στο πράσινο τσάι σε συνδυασμό με εθελουσία άσκηση μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου, ακόμη και να αναστρέψουν τα αποτελέσματά της, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες.

Εκχύλισμα πράσινου τσαγιού και φυσική άσκηση κατά του Αλτσχάϊμερ

Πρόλογος: Μια ένωση που βρίσκεται στο πράσινο τσάι σε συνδυασμό με εθελουσία άσκηση μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου, ακόμη και να αναστρέψουν τα αποτελέσματά της, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες.

Σε πειράματα που πραγματοποίησαν με ποντίκια τα οποία εμφάνιζαν συμπτώματα της νόσου, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μιζούρι είδαν ότι η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη-3 (epigallocatechin-3 gallate) ή EGCG, μια πολυφαινόλη η οποία αποτελεί το κύριο συστατικό του πράσινου τσαγιού, μαζί με εθελουσία άσκηση βελτίωσαν αξιοσημείωτα κάποιες από τις συμπεριφορές και τις νοητικές βλάβες που συνδέονται με την ασθένεια. Η χορήγηση του εκχυλίσματος με το νερό τους, έκανε τα ζώα να βρίσκουν συγκεκριμένα σημεία στον λαβύρινθο ενώ πριν αδυνατούσαν. Επίσης βρέθηκε ότι μειώθηκαν και οι εναποθέσεις των πλακών βήτα-αμυλοειδούς στον εγκέφαλό τους –ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νόσου σε πειραματόζωα και ανθρώπους.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι περαιτέρω μελέτη του διάσημου για τις ευεργετικές του ιδιότητες εκχυλίσματος, ίσως οδηγήσει σε νέες εξελίξεις στην θεραπεία της νόσου και στους ανθρώπους. Οι διαστάσεις που λαμβάνει η εκφυλιστική αυτή νόσος καθώς ο γενικός πληθυσμός γερνάει –μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες η νόσος Αλτσχάϊμερ πλήττει 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους– ωθεί τους επιστήμονες να ψάχνουν τρόπους αντιμετώπισης και θεραπείες βασισμένες σε απλά, συνηθισμένα τρόφιμα, σε μια προσπάθεια να καθυστερήσουν την εξέλιξη της ασθένειας ή να την αποτρέψουν.