ΕΚΑΒ: «Ψεύδη, ψεύδη, ψεύδη» από την ΠΟΕΔΗΝ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο "πόλεμος" όχι μόνο έχει κηρυχθεί αλλά μαίνεται εδώ και μήνες... Η ΠΟΕΔΗΝ δεν αφήνει σε "χλωρό κλαρί" τόσο την ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και τις διοικήσεις των εποπτευόμενων από το ΥΥΚΑ φορέων στηλιτεύοντας σχεδόν καθημερινά κάθε λάθος, παράληψη και κυρίως... έλλειψη του συστήματος Υγείας γενικά. Τελευταία τα "πυρά" της στράφηκαν κατά του ΕΚΑΒ που αδιαμφισβήτητα έχει προβλήματα εδώ και αρκετά χρόνια. Αυτή την την φορά όμως υπήρξε απάντηση και μάλιστα εκτενής και αντίστοιχα επιθετική...

«ΨΕΥΔΗ, ΨΕΥΔΗ, ΨΕΥΔΗ, ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΙ ΜΕΝΕΙ…!».

Με αυτόν τον τίτλο απέστειλε δελτίο τύπου στα ΜΜΕ το ΕΚΑΒ εξηγώντας ότι «για μια ακόμη φορά οι γνωστοί διατεταγμένοι Σύμβουλοι Υγείας και ταγοί της ΠΟΕΔΗΝ «ανακάλυψαν» τα «χάλια» του ΕΚΑΒ, συνεπείς στην υπηρέτηση του ρόλου τους και στην «τυφλή» αντιπολίτευση που ασκούν. Με το από 16.08.2017 Δελτίο Τύπου τους, «διαλύουν» πραγματικά τα Σώματα Ασφαλείας, τη Δημόσια Υγεία και το ΕΚΑΒ. Σ’ ένα κείμενο στο οποίο επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια «ευρήματα», για να γεμίζουν οι ανακοινώσεις, προσπαθούν να καταδείξουν τα προβλήματα μεταξύ άλλων και του ΕΚΑΒ, με τρόπο καταφανώς μεροληπτικό, προσπαθώντας να κάνουν το άσπρο, μαύρο. Ας δούμε λοιπόν ένα – ένα τα «ευρήματα» αυτά» :

Και δίνουν τις ανάλογες εξηγήσεις για κάθε μία από τις τελευταίες καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ:

• Είναι γνωστό, από τον Απολογισμό του ΕΚΑΒ που πρόσφατα κατατέθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ότι τα 3 τελευταία χρόνια οι προϋπολογισμοί του ΕΚΑΒ, κάθε χρόνο παρουσιάζουν αύξηση.

• Για το θέμα των ελαστικών των Ασθενοφόρων οχημάτων και χωρίς να θέλουμε να κουράσουμε με αριθμούς, αναφέρουμε μόνο, ότι για το έτος 2016 έγιναν δεσμεύσεις ύψους 188.000 € για προμήθεια ελαστικών, ενώ στο 2017 μέχρι στιγμής οι δεσμεύσεις ανέρχονται ήδη στις 380.000 €. Τα σχόλια περιττεύουν!

• Τις ημέρες της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, 4 Ασθενοφόρα από την δύναμη του ΕΚΑΒ Αττικής, είχαν διασπαρθεί σε κρίσιμα σημεία για την υποστήριξη των δυνάμεων της Πυροσβεστικής, και όχι μόνο, που επιχειρούσαν για την κατάσβεση. Μάλιστα 1 εξ αυτών ήταν συνεχώς στην πρώτη γραμμή, προκειμένου να παρέμβει άμεσα εφόσον απαιτηθεί. Επίσης, προφανώς σε επίδειξη του πως εννοεί η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ την συναδελφικότητα και την αλληλεγγύη, οι ευχαριστίες της για τις φωτιές αφορούσαν μόνο τους εργαζόμενους στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, για την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, δεν αξίζουν ούτε έναν λόγο συμπάθειας!

• Αναφορικά με τη δύναμη των Ασθενοφόρων τις ημέρες αυτές αξίζει να δούμε επιπλέον και κάτι ακόμα: Όταν ξεκίνησε η θερινή περίοδος, η Διοίκηση θεώρησε απαραίτητο για την καλύτερη στήριξη του Λεκανοπεδίου με Ασθενοφόρα, να ζητήσει από τους συναδέλφους να προσφέρουν δύο επιπλέον βάρδιες ο καθένας σε όλη την θερινή περίοδο (βλ. το από 03.07.2017 ΔΤ ΕΚΑΒ με θέμα: «Ενημέρωση αναφορικά με το θέμα των θερινών αδειών Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας Κεντρική Υπηρεσία: Τέρμα Οδού Υγείας, 115 27 Αθήνα T: 213 214 3000, F.: 213 214 3222, E.:ekab@ekab.gr του 2017»), όταν σε αντίστοιχες περιόδους κατά το παρελθόν οι εργαζόμενοι προσέφεραν, για τον ίδιο ακριβώς λόγο, τρεις επιπλέον βάρδιες. Στην εν λόγω λοιπόν διαδικασία, ο ίδιος ο Αναπλ. Γεν. Γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ και Πρόεδρος του Σωματείου του ΕΚΑΒ Αθηνών, επέμενε στην προσφορά μιας και μόνο βάρδιας, υποστηρίζοντας ότι και με δυο Ασθενοφόρα λιγότερα στην Αθήνα «βγαίνει η δουλειά». Προφανώς και «είναι πολλοί οι ψήφοι Άρη». Παρ’ όλα αυτά, η Διοίκηση προχώρησε στον σχεδιασμό της, με αποτέλεσμα να υποστηρίζεται η Αθήνα με 2 επιπλέον Ασθενοφόρα ανά βάρδια, σ’ όλη την θερινή περίοδο. Δηλ. το ΕΚΑΒ την θερινή περίοδο στην Αθήνα, επιχειρεί με 56 Ασθενοφόρα οχήματα πρωί και απόγευμα και 35 Ασθενοφόρα οχήματα το βράδυ. Στους αριθμούς αυτούς προστίθενται και από 7 Ασθενοφόρα το πρωί και το απόγευμα, για την εξυπηρέτηση των χρονίων περιστατικών. Ωστόσο όμως μιας και τίθεται ξανά το θέμα του στόλου οχημάτων, να θυμίσουμε, όπως πολύ καλά ξέρει και ο Αναπλ. Γραμ. της ΠΟΕΔΗΝ και Πρόεδρος του Σωματείου του ΕΚΑΒ Αθηνών, ότι αυτός ο ίδιος :  ήταν μέλος του ΔΣ του ΕΚΑΒ που διενήργησε τον γνωστό «επιτυχή» διαγωνισμό των 186 Ασθενοφόρων,  ήταν μέλος της Διοίκησης του ΕΚΑΒ, η οποία παρέδωσε τον υφιστάμενο στόλο των Ασθενοφόρων με μ.ο. διανυθέντων χιλιομέτρων τις 500.000 χλμ.,  ήταν στα συνδικαλιστικά πράγματα και δεν τον ακούσαμε ποτέ να κάνει έστω κάποιο σχόλιο, όταν χάθηκε για επουσιώδεις λόγους διαγωνισμός για την επιπλέον προμήθεια 113 Ασθενοφόρων (διαφορετικός από τον διαγωνισμό των 186). Δηλ. στην ουσία καταγγέλλουν τον ίδιο τους τον εαυτό ! • Για το υποτιθέμενο θέμα των Τρικάλων, το ψεύδος των επτά ημερών είναι μεγαλύτερο από την ηλικία τους. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η βλάβη των δύο Ασθενοφόρων διήρκεσε μόνον μια μέρα και μόνον για 1-2 ώρες, υπήρχε μεν κάλυψη με ένα Ασθενοφόρο, αλλά με άμεση διαθεσιμότητα για κάλυψη, από άλλες Επιχειρησιακές Βάσεις της Θεσσαλίας. Φαίνεται κάποιοι ξέχασαν γρήγορα τις πρόσφατες εποχές, όπου σε όλον τον Νομό της Λάρισας, υπήρχε μόνο 1 Ασθενοφόρο εν λειτουργία για αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Όπως επίσης ξέχασαν γρήγορα ότι για εκείνο το διάστημα, αντί για 6 Ασθενοφόρα, εργαζόταν μόνο 3 έως 4, λόγω έλλειψης Ασθενοφόρων και ότι το τότε Γρ. Κίνησης έδινε υποχρεωτικά ρεπό στα Πληρώματα, χωρίς κανείς να κάνει τίποτα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

• Σ’ ότι αφορά την Μαγνησία, πάλι συνελήφθησαν τραγικά και συνειδητά ψευδόμενοι! Η Μαγνησία στο τετραήμερο του Δεκαπενταύγουστου καλυπτόταν από 7-8 Ασθενοφόρα και μια μηχανή το πρωί, 6-7 Ασθενοφόρα και μια μηχανή το απόγευμα και 6 Ασθενοφόρα το βράδυ.

• Για τον Νομό Ηλείας, να θυμίσουμε ότι στην τραγική περίοδο των πυρκαγιών, ο Νομός Ηλείας καλυπτόταν από δυο Ασθενοφόρα. Σήμερα καλύπτεται από 4 επιχειρησιακές βάσεις και 4 Ασθενοφόρα.

• Όσο για το τραγικό γεγονός του Δήμου Αθαμανίου, ήταν ήδη εν γνώσει του Δημάρχου το γεγονός ότι το ΕΚΑΒ δεν είχε την δυνατότητα κάλυψης του γεγονότος. Σε όλη την Ελλάδα καθημερινά χειμώνα καλοκαίρι λαμβάνουν χώρα χιλιάδες αθλητικές, πολιτιστικές εκδηλώσεις και γεγονότα. Είναι αδύνατη η κάλυψη όλων αυτών των γεγονότων. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, μια απλή συνεννόηση με τον Δ/ντή του Κ.Υ. Βουλγαρελίου, για το πρόγραμμα των οδηγών του Κ.Υ. θα αρκούσε για να είχε αποφευχθεί το γεγονός.

Τέλος κλείνοντας, δεν μπορούμε να μην «θαυμάσουμε» την προσήλωση και τον σεβασμό ορισμένων στην δημοσιογραφική δεοντολογία και τον τρόπο με τον οποίον την υπηρετούν. Προφανώς θεωρούν ότι η διαρκής και μονόπλευρη παρουσία καταγγελλόντων στις εκπομπές τους, χωρίς έστω τηλεφωνικό αντίλογο, υπηρετεί την αντικειμενικότητα και την αλήθεια!

Υ.Γ. Ακόμα περιμένουμε να επικοινωνήσει μαζί μας τηλεφωνικά, κάποιος από κάποιο κανάλι.