Εκατοντάδες άνθρωποι σε αναμονή για τα ένα σωτήριο μόσχευμα μυελού των οστών

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Περισσότερα από 250 άτομα στην Ελλάδα κάθε χρόνο αναζητούν συμβατό δότη μυελού των οστών, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Παιδιατρικής Αιματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικό διευθυντή της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών «Όραμα Ελπίδας» Στέλιο Γραφάκο, που μίλησε στο πλαίσιο της διήμερης ενημερωτικής εκδήλωσης για τη σημασία της εθελοντικής προσφοράς μυελού των οστών. Την εκδήλωσε διοργάνωσε ο δήμος Καβάλας σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο, το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και τον σύλλογο «Όραμα Ελπίδας».

Ο κ. Γραφάκος υπογράμμισε κάθε χρόνο στην Ελλάδα, περισσότερα από 250 άτομα, ανεξαρτήτως ηλικίας, υποχρεώνονται να κάνουν μεταμόσχευση μυελού των οστών και, δυστυχώς, οι περισσότεροι εξ αυτών δεν βρίσκουν συμβατό δότη μέσα από την οικογένειά τους. «Ευτυχώς», επισήμανε, «τις περισσότερες φορές βρίσκουμε δότη από το εξωτερικό. Ο αγώνας που γίνεται είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των Ελλήνων εθελοντών δοτών για να μεταμοσχεύονται Έλληνες ασθενείς με Έλληνες δότες. Ο εθελοντής «χάνει» δύο με τρεις ώρες από τη ζωή του, έτσι όμως δίνει ζωή για πάρα πολλά χρόνια σε κάποιον ασθενή που έχει μεγάλη ανάγκη».

Ο αναπληρωτής καθηγητής της Παιδιατρικής και Αιματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σημείωσε ακόμα ότι «είναι πολύ σημαντικό να γίνει κάποιος εθελοντής δότης μυελού των οστών. Είναι μια ακίνδυνη διαδικασία. Αναφορικά με την Καβάλα θα αναπτύξουμε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοληψίας του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, αλλά και με τους τοπικούς συλλόγους αιμοδοτών κι εκεί θα μπορούν να βρίσκουν πληροφορίες και να γίνονται εθελοντές όσοι το επιθυμούν».

Η κοινωνική λειτουργός στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, Παναγιώτα Καραφιλίδου, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση υπογράμμισε ότι όλη η διαδικασία είναι πραγματικά ακίνδυνη και ανώδυνη για τον εθελοντή, «είναι όμως ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς. Είναι μια διαδικασία παρόμοια με την αιμοδοσία. Σε περίπου τρεις ώρες μπορεί ο εθελοντής να δώσει τα πολύτιμα κύτταρα, δίνοντας ζωή σε ασθενείς, όπως ήμουν κι εγώ. Δεν μπορούμε να θεραπευτούμε με άλλο τρόπο, παρά μόνο αν κάποιος εθελοντής μας δώσει αυτά τα κύτταρα. Έίναι μικρό το ποσοστό των ασθενών που βρίσκουν συμβατό δότη στην οικογένεια, περίπου ένας στους τρεις. Για την πλειονότητα των ασθενών, που χρειάζονται μεταμόσχευση, πρέπει να βρεθεί δότης από το εθνικό ή το παγκόσμιο αρχείο, ώστε στη συνέχεια να δώσουν τη μάχη τους».

Ο κ. Γραφάκος επισήμανε τέλος ότι σήμερα ο σύλλογος «Όραμα Ελπίδας» με πρόεδρο τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη δραστηριοποιείται εδώ και δυόμιση χρόνια κι έχουν ήδη εγγραφεί 34.000 εθελοντές δότες, ενώ στόχος του συλλόγου είναι να ξεπεραστούν οι 150.000 δότες, ώστε σχεδόν όλοι οι Έλληνες να βρίσκουν μόσχευμα στην Ελλάδα και να μην αναζητούν λύσεις από το εξωτερικό.