Εισβολή της ΠΟΕΔΗΝ στο υπ. Υγείας – Ζητάει άμεσες προσλήψεις και καμία απομάκρυνση επικουρικού γιατρού

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ΠΟΕΔΗΝ
Ομάδα περίπου 30 ατόμων, μέλη της ΠΟΕΔΗΝ, αξίωσαν λίγο μετά τις 13.30 να συναντηθούν με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό κι ενώ στο γραφείο του υπουργού ήταν σε εξέλιξη συνάντησή του με συνδικαλιστικούς φορείς της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ.

Τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ πέρασαν από τον αστυνομικό κλοιό της εισόδου και καθώς το αίτημά τους απορρίφθηκε, πήγαν στο αμφιθέατρο του υπουργείου, όπου ήταν συγκεντρωμένοι εκπρόσωποι του κλάδου της Υγείας από πολλά μέρη της Ελλάδας, αναμένοντας να γίνει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, στο χώρο του αμφιθεάτρου.

Την αγωνία τους ότι τα νοσοκομεία θα έχουν απογυμνωθεί από προσωπικό έως το τέλος του 2018, εκφράζουν γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι, έξω από το υπουργείο Υγείας, όπου από τις 12.00 πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Με αιτήματα, την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων, καμία απόλυση επικουρικού γιατρού και κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρείας τους, η ΟΕΝΓΕ, η ΕΙΝΑΠ και η ΠΟΕΔΗΝ πραγματοποιούν ταυτόχρονα με τη συγκέντρωση 4ωρη (11.00 – 15.00) στάση εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές που έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο του υπουργείου, στην οδό Αριστοτέλους, έχουν κρεμάσει συμβολικά τις ιατρικές τους ποδιές σε κρεμάλες και έχουν στρώσει ένα τραπέζι με έλιές και ψωμί.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέτζιου εξήγησε πώς «τώρα υπηρετούν 2.100 γαιτροί στο δημόσιο σύστημα, αλλά οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες». Σημείωσε ότι οι ελλείψεις υπολογίζονται σε τουλάχιστον 6.500 οργανικές θέσεις γιατρών, αλλά -όπως είπε- «οι προσλήψεις που έχουν εξαγγελθεί, και όχι προκηρυχθεί, δεν ξεπερνούν τις 2.000». Επίσης, πρόεβλεψε ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση «απειλούνται με κλείσιμο τμήματα κι κλινικές νοσοκομείων, ιδίως την περιφέρεια».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ηλίας Σιώρας, τόνισε ότι και οι γιατροί «παλεύουν ενάντια στην ακραία λιτότητα και τα ματωμένα πλεονάσματα» και μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισήμανε πως «ο φετινός προϋπολογισμός για τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ είναι κατά 500 εκ ευρώ χαμηλότερος, όπως τουλάχιστον έχει παρουσιαστεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού».

Υπενθυμίζεται ότι:

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη εργασιακά και επιστημονικά δικαιώματα.

Η ΕΙΝΑΠ ζητεί την αμεση πληρωμή δεδουλευμένων των επικουρικών γιατρών και να μην απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός. Μετά την κινητοποίηση θα ακολουθήσει συνέλευση επικουρικών γιατρών στις 15.00 στα γραφεία της Ένωσης.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητεί την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων του προσωπικού που απασχολείται με ελαστικές μορφές εργασίας και την μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

Τις απεργιακές κινητοποιήσεις στηρίζουν με ανακοινώσεις τους ο Πανελλήνιο Ιατρικός Σύλλογος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Νωρίτερα…

Η ΠΟΕΔΗΝ είχε προκηρύξει στάση εργασίας από τις 11.00 μέχρι τις 15.00 και συγκέντρωση στο Υπ. Υγείας στις 12:00. Οι γιατροί απαιτούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη εργασιακά και επιστημονικά δικαιώματα.

Η ΕΙΝΑΠ εξήγγειλε κι αυτή, στάση εργασίας σήμερα Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, ώρα 11.00 π.μ. έως 3.00 μ.μ. καθώς και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 12.00 μ.μ. Ζητά την άμεση πληρωμή δεδουλευμένων των επικουρικών γιατρών και να μην απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός. Μετά την κινητοποίηση θα ακολουθήσει συνέλευση επικουρικών γιατρών στις 3.00 μ.μ στα γραφεία της ΕΙΝΑΠ.

Απεργιακές κινητοποιήσεις προγραμματίζει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) σήμερα 23 Νοεμβρίου κατά των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τα μέλη της σε τετράωρη παναττική στάση εργασίας, από τις 11:00 το πρωί έως τις 15:00 μ.μ. και σε 24ωρη πανελλαδική απεργία για την υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 12:00 το μεσημέρι. Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων του προσωπικού που απασχολείται με ελαστικές μορφές εργασίας και την μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το newsit.gr