ΕΙΝΑΠ: Τεράστια τα προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η ΕΙΝΑΠ καλεί σε στάση εργασίας την Τετάρτη 11/10/17 από τις 09:00 μέχρι τις 15:00 και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας. Όπως επισημαίνουν από την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας Πειραιά, "τα προβλήματα στα νοσοκομεία είναι τεράστια, και μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και καμία απόλυση".

Όπως μας ενημερώνει ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», Ηλίας Σιώρας, είναι ανοιχτά τα εξής θέματα: 1. Νομοσχέδιο για την ιατρική ειδικότητα: Αποφασίστηκε η επαναδημοσιοποίηση της απόφασης της ΕΙΝΑΠ με δεδομένο ότι θα έρθει μάλλον σχέδιο νόμου έως τέλος της χρονιάς.

2. Εξελίξεις με το ιατρικό μισθολόγιο: Μόνο η παράταξη του Μετώπου» συνέχισε τα γνωστά ΣΥΡΙΖΑικά μαθηματικά (μειώσεις=αυξήσεις).

3. Πανυγειονομική κινητοποίηση 11 Οκτώβρη: Τα σωματεία που δεν είναι στη διαδρομή από Παίδων έως κέντρο μαζεύονται στις 9:30 στον Ευαγγελισμό.

4. Παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 12/10 για το νέο συνδικαλιστικό νόμο στις 17:00 στο υπουργείο Εργασίας.

5. Για την πρώτη μέρα εφημερίας της ψυχιατρικής στο Αττικό:  Με δική μας πρωτοβουλία, το σωματείο κήρυξε 4ωρη στάση εργασίας με συμμετοχή όλων των ειδικευομένων γιατρών και νοσηλευτών της κλινικής.

Ο χώρος υποδοχής στα Επείγοντα είναι εντελώς ανέτοιμος, στην κλινική οι ειδικοί χώροι νοσηλείας με τις αντίστοιχες προδιαγραφές δεν έχουν ολοκληρωθεί. Δεν έχουν προσλάβει επιπρόσθετο προσωπικό και λύνουν το πρόβλημα με εσωτερικές μετακινήσεις από άλλα τμήματα. Έχουν μάλιστα μετακινήσει (χωρίς τη θέληση τους) και 4 συναδέλφους νοσηλευτές, οι 2 με σοβαρά προβλήματα υγείας! Το μεσημέρι μπήκαμε με τους συναδέλφους ψυχιάτρους μέσα στη συνεδρίαση του ΔΣ του νοσοκομείου. Η πλειοψηφία του ΔΣ συμφώνησε τελικά να στείλει επίσημο έγγραφο ο διοικητής στο υπουργείο για να αναβληθεί το νέο καθεστώς εφημέρευσης έως να λυθούν τα θέματα του χώρου νοσηλείας και υποδοχής.

Με αφορμή αυτό το θέμα και ότι αύριο είναι η παγκόσμια μέρα ψυχικής υγείας η ΕΙΝΑΠ έβγαλε την εξής ανακοίνωση:

Στις 10 Οκτώβρη είναι η παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας και η κατάσταση στο λεκανοπέδιο είναι τραγική.

Υπάρχουν 500 περίπου ψυχιατρικές κλίνες σε όλες τις κλινικές των γενικών νοσοκομείων και στα αμιγώς ψυχιατρικά νοσοκομεία (ΨΝΑ και ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ). Η πληρότητα ξεπερνά το 140% με συνέπεια ασθενείς να στοιβάζονται σε ράντζα, σε απαράδεκτες συνθήκες. Έχουν κλείσει ή υπολειτουργούν τα 6 από τα 9 ψυχιατρικά νοσοκομεία πανελλαδικά, με συνέπεια περιοχές ολόκληρες να μένουν ακάλυπτες.

Η ΠΦΥ στην ψυχική υγεία είναι υποτυπώδης και για έτη πολλά αποτελεί «προνομιακός χώρος» διαφόρων ΜΚΟ.
-Δεν υπάρχουν ειδικοί χώροι για ξεχωριστές περιπτώσεις με συνέπεια να είναι δίπλα – δίπλα κατεσταλμένοι και διεγερτικοί ασθενείς.
-Το προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, είναι ελάχιστο και οι άπειρες εφημερίες γιατρών και οι διπλοβάρδιες των νοσηλευτών είναι ο κανόνας.
-Η νοσηρότητα στις ψυχικές παθήσεις αυξήθηκε. Η ανεργία και η ανασφάλεια θερίζει και πολύς κόσμος- κυρίως νέοι, αναζητούν υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Να ανοίξουν άμεσα οι δομές ψυχικής υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια για να αποσυμφορηθούν οι ψυχιατρικές κλινικές που στενάζουν, με ανθρώπινους όρους.
Να γίνει ταχύτατα πρόσληψη μόνιμου προσωπικού (γιατρών, νοσηλευτών, ψυχολόγων).
Να αναπτυχτούν τάχιστα δομές ΠΦΥ και ψυχιατρικοί ξενώνες.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                            Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΑΤΙΝΑ ΠΑΓΩΝΗ                                                    ΗΛΙΑΣ ΣΙΩΡΑΣ

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΡΑΧΑΤΗΣ