Εγκεφαλικό: Αυξημένος κίνδυνος για όσους ζουν σε θορυβώδη δρόμο

  • Iatropedia
Η μακροχρόνια έκθεση στην ηχητική ρύπανση από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Μεταξύ άλλων, οι ερευνητές αναφέρουν ότι το να ζει κανείς κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων.

Η επικεφαλής της έρευνας, Jaana Halonen, υποστηρίζει ότι “ο θόρυβος της οδικής κυκλοφορίας έχει ήδη συνδεθεί με προβλήματα ύπνου και αυξημένη αρτηριακή πίεση, αλλά η μελέτη μας είναι η πρώτη (στο Ηνωμένο Βασίλειο) που δείχνει μια σύνδεση με τα εγκεφαλικά επεισόδια”.

Όμως, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη έδειξε ότι μόνο μια επιστημονική σχέση μεταξύ του θορύβου από το δρόμο και αυτών των επιπτώσεων στην υγεία του ανθρώπου και όχι μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Η μελέτη ανέλυσε δημογραφικές πληροφορίες από 8.600.000 ανθρώπους που κατοικούσαν στο Λονδίνο μεταξύ του 2003 και του 2010. Οι ερευνητές μέτρησαν σε πόσο πολύ θόρυβο από τον δρόμο ήταν εκτεθειμένοι αυτοί οι άνθρωποι κάθε μέρα και κάθε νύχτα. Εξέτασαν επίσης άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, το φύλο και άλλα χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων των ποσοστών καπνίσματος και της τοπικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Διαπίστωσαν ότι οι θάνατοι γενικά ήταν 4% πιο συχνοί σε δρόμους με θορύβους άνω των 60 ντεσιμπέλ (dB) την ημέρα σε σύγκριση με περιοχές με επίπεδα θορύβου λιγότερο από 55 dB. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι τα επίπεδα θορύβου άνω των 55 dB είναι δυνητικά επιβλαβή.

Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι η χρόνια έκθεση σε υψηλά επίπεδα θορύβου μπορεί να προκαλέσει υπνικές διαταραχές και αυξημένο άγχος, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν στην υψηλή αρτηριακή πίεση και την καρδιακή νόσο.

Οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με την υψηλότερη ηχορύπανση ήταν επίσης 5% πιο πιθανό να νοσηλευτούν για εγκεφαλικό επεισόδιο από ό,τι εκείνοι που ζουν σε περιοχές με λιγότερο θόρυβο. Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν ακόμα μεγαλύτερος για τους ηλικιωμένους που ζουν στα πιο θορυβώδη περιοχές. Αυτοί οι κάτοικοι ήταν 9% πιο πιθανό να έχουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που εκτίθενται σε ηχορύπανση και τη νύχτα είχε ένα επιπλέον 5% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με την έρευνα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε χθες στην επιστημονική επιθεώρηση European Heart Journal.

http://www.medicinenet.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Μίνι” εγκεφαλικό: Αυτά είναι τα σημάδια που σώζουν ζωές

Καύσωνας: Πώς προετοιμαζόμαστε σωστά