Εγχειρήσεις καρδιάς: Συμβουλές ανάρρωσης

  • Iatropedia
Ένα μεγάλο κεφάλαιο της καρδιολογίας είναι οι χειρουργικές επεμβάσεις στη καρδιά. Ανάλογα με το πρόβλημα, αυτές μπορεί να είναι εγχειρήσεις επαναιμάτωσης του μυοκαρδίου (αορτοστεφανιαία παράκαμψη ή bypass), διόρθωσης κάποιων συγγενών ανωμαλιών (π.χ. μεσοκολπικής επικοινωνίας κλπ.) καθώς και αντικατάστασης βαλβίδων σε περίπτωση στένωσης ή/και ανεπάρκειας μιάς ή περισσοτέρων βαλβίδων.

Του Θανάση Πατσιαλά

Καρδιολόγου

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ BYPASS

Σε 15 μέρες από την έξοδό σας απο τη Κλινική, κατά την επίσκεψή σας στο καρδιοχειρουργό, θα πρέπει να έχετε κάνει τις παρακάτω εξετάσεις:

Α/α Θώρακος (Φάς+Αριστερή Προφίλ)

Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ)

Υπερηχοκαρδιογράφημα (για έλεγχο ενδεχόμενης ύπαρξης περικαρδιακής συλλογής)

Αιματολογικές εξετάσεις Γενική αίματος, ΤΚΕ, σάκχαρο, ουρία, κρεατινίνη, κάλιο, νάτριο,SGOT, SGPT, CPK, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, HDL, LDL και χρόνο προθρομβίνης για όσους παίρνουν Sintrom.

Επίσκεψη στό καρδιοχειρουργό σας μετά 15ήμερο καί μετά 3μηνο, από την ημέρα της επέμβασης, υπο τη προϋπόθεση ότι όλα βαίνουν καλώς.

Σε περίπτωση οποιουδήποτε προβλήματος, συμβουλευτείτε το καρδιολόγο σας ή το καρδιοχειρουργό που σας χειρούργησε.

Επί δύο-τρείς μήνες θα φοράτε τις ειδικές κάλτσες στο χειρουργημένο πόδι (ή πόδια) όλη την ημέρα, ενώ το βράδυ μπορείτε να τις βγάζετε.

Συνεχίστε να φουσκώνετε μπαλόνια για 15-20 μέρες ακόμα (30-40 φορές την ημέρα).

Δέν θα σηκώνετε περισσότερο απο 4-5 κιλά βάρος το πρώτο τρίμηνο, αλλά και αργότερα να αποφεύγετε τις υπερβολές. Μετά τη πρώτη εβδομάδα ανάρρωσης στο σπίτι, θα αρχίσετε τοβάδισμα, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες (όχι πολύ ζέστη ή κρύο δηλ. περίπου 20 βαθμούς Κελσίου).

Ξεκινάτε με λίγα μέτρα στην αρχή (περίπου 500 ημερησίως) και σταδιακά θα φτάσετε σε διάστημα 3 μηνών να βαδίζετε περίπου 4-6 χιλιόμετρα ημερησίως, μοιρασμένα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, αποφεύγοντας μεγάλες ανηφόρες. Ο ρυθμός του βαδίσματος θα πρέπει να έχει την μορφή ευχάριστου περιπάτου.

Μπάνιο στο σπίτι μπορεί να γίνει αμέσως μετά την έξοδό σας απο τη κλινική (χρησιμοποιούμε χλιαρό νερό και δέν τρίβουμε τις πληγές). Μπάνιο στη θάλασσα μπορείτε να κάνετε μετά απο 40 ημέρες αποφεύγοντας την ηλιοθεραπεία στις πολύ καυτές ώρες της ημέρας.

Μπορείτε να οδηγείσετε αυτοκίνητο μετά τη πάροδο 6 εβδομάδων απο την έξοδό σας απο τη κλινική.

Μπορείτε να έχετε σεξουαλική δραστηριότητα μετά τη πάροδο 2-3 εβδομάδων απο την έξοδό σας απο τη κλινική.

Eπιτρέπεται ένας καφές την ημέρα (ελαφρύς) καθώς επίσης και 1-2 ποτήρια κόκκινοκρασί.

Το κάπνισμα απαγορεύεται αυστηρά.

Ακολουθείστε πιστά τις διαιτητικές οδηγίες που θα σας δοθούν.

Οι ασθενείς που πάσχουν απο βαλβιδοπάθεια, αρτηριακή υπέρταση και χαμηλό κλάσμα εξώθησης, πρέπει να περιορίσουν σημαντικά το αλάτι στη διατροφή τους.

Τέλος μή διστάζετε για κάθε πρόβλημά σας να επικοινωνείτε με το καρδιολόγο σας ή το καρδιοχειρουργό που σας χειρούργησε.

Καλή ανάρρωση !!!

Πατσιαλάς Θανάσης

Καρδιολόγος

http://www.patsialas.gr/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί ''φτερουγίζει'' η καρδιά σας;

Πέντε συνήθειες που ραγίζουν την καρδιά!