Έφυγε από τη ζωή ο ακαδημαϊκός Γρηγόρης Σκαλκέας

  • Ρούλα Τσουλέα
Γρηγόρης Σκαλκέας
Πέθανε σήμερα έπειτα από πολύμηνη ασθένεια ο ακαδημαϊκός Γρηγόριος Σκαλκέας, ο οποίος έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό τη δεκαετία του ’90 ως γιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ωνάσειο.

Έφυγε σήμερα από τη ζωή, έπειτα από πολύμηνη ασθένεια, ο ακαδημαϊκός Γρηγόρης  Σκαλκέας.

Ο εκλιπών είχε διατελέσει γιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου κατά την τετράμηνη  νοσηλεία του στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, από τις 20 Νοεμβρίου 1995 έως τις 21 Μαρτίου 1996.

Ήταν ο πρόεδρος του ιατρικού συμβουλίου που είχε αναλάβει τη θεραπεία του τότε πρωθυπουργού και στο οποίο συμμετείχαν κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν ο τότε υπουργός Υγείας (και προσωπικός γιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου) Δημήτρης Κρεμαστινός, ο Παύλος Τούτουζας, ο Στάθης Ηλιοδρομίτης, ο Γιώργος Δαΐκος, ο Βασίλης Γολεμάτης, ο  Κωνσταντίνος Στεφανής κ.λπ.

Ήταν διακεκριμένος καθηγητής Χειρουργικής και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1989 έως τον θάνατό του. Το 2003 διετέλεσε πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Γρηγόριος Σκαλκέας είχε γεννηθεί το 1928 στην Αρεόπολη Λακωνίας. Σπούδασε Ιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου πήρε την ειδικότητα του γενικού χειρουργού το 1953.

Στη συνέχεια και για μία πενταετία μετεκπαιδεύτηκε στην Καρδιοχειρουργική στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Άρχισε την πανεπιστημιακή του σταδιοδρομία στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Το 1964 επέστρεψε στην Ελλάδα και άρχισε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ως υφηγητής. Ίδρυσε και διηύθυνε το πρώτο Tμήμα Θωρακικής και Kαρδιαγγειακής Xειρουργικής του Πανεπιστημίου Aθηνών, δυναμικότητας 35 κλινών. Στο Tμήμα αυτό εκτελέστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1960 οι πρώτες επεμβάσεις συγγενών καρδιοπαθειών και αντικατάστασης βαλβίδων.

Το 1967 εξελέγη τακτικός καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το 1971 ίδρυσε την πρώτη Mονάδα Mεταμοσχεύσεων της Αθήνας. Ακολούθως, το 1974 ίδρυσε το πρώτο Eργαστήριο Πειραματικής Xειρουργικής και Xειρουργικής Eρεύνης στην Eλλάδα.

Ο Γρηγόρης Σκαλκέας διετέλεσε ακόμη πρόεδρος του Νοσοκομείου ΚΑΤ, ενώ εργάστηκε και στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Iατρικής Eταιρείας Aθηνών και της Eλληνικής Xειρουργικής Eταιρείας, καθώς και πολλών άλλων επιστημονικών εταιρειών.

Έργο του είναι επίσης η ίδρυση του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Oι εγκαταστάσεις του Ιδρύματος έχουν έκταση 25.000 τετραγωνικών μέτρων και στεγάζουν επτά ερευνητικά κέντρα, τα οποία καλύπτουν όλο το φάσμα της σύγχρονης ιατροβιολογικής έρευνας.

Ο Γρηγόρης Σκαλκέας συνταξιοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1994 και παρέμεινε ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του.

 

Διαβάστε περισσότερα

Γρηγόρης Σκαλκέας: Συλλυπητήρια μηνύματα για την απώλεια του διακεκριμένου ακαδημαϊκού

Πέθανε ο γιατρός Γρηγόρης Σκαλκέας – Ο Ανδρέας Παπανδρέου, το Ωνάσειο και η ακαδημαϊκή καριέρα