Εφτά συνήθειες που κάνουν κακό στην υγεία

  • Iatropedia
Κάποια απλά καθημερινά πράγματα μπορεί να κάνουν κακό στην υγεία σας χωρίς καν να το συνειδητοποιείτε. Το στρες ευθύνεται για πολλά προβλήματα υγείας και οι στρεσογόνες καταστάσεις μπορεί να είναι πολλές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποια είναι αυτά τα καθημερινά πράγματα που είναι εχθροί της υγείας.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Καθημερινές στρεσογόνες δραστηριότητες :

Ξαγρυπνώντας. Με τον τρόπο αυτό διαταράσσονται οι φυσιολογικοί ρυθμοί του οργανισμού. Έχετε υπόψη ότι το απαλό λευκό φως που εκπέμπεται από τις ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να διαταράξει πραγματικά την παραγωγή των ορμονών στο σώμα σας. Προτιμήστε να διαβάσετε κάποιο βιβλίο, εναλλακτικά.

Η καφεΐνη, η οποία σε υπερβολικές δόσεις μπορεί να αυξήσει την αδρεναλίνη, το άγχος, και την αρτηριακή πίεση. Άρα, απολαύστε τον καφέ με μέτρο.

Το αλκοόλ. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο του ύπνου σας και να αυξήσει τα επίπεδα της κορτιζόλης.

Η υπερβολική άσκηση. Μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση των επινεφριδίων, ή σε υπερπαραγωγή των ορμονών του στρες.

Εάν ελέγχετε το email σας περισσότερο από 3 φορές την ημέρα μπορεί αυτό να επηρεάζει τα επίπεδα του στρες , ειδικά πριν τον ύπνο.

Η καθημερινή μετακίνηση σας μπορεί να κάνει μια μέρα αγχωτική. Τουλάχιστον, αν δεν μπορείτε να την αποφύγετε προσπαθήστε να ακούτε κάποια κατευναστική μουσική.

Δίαιτες της μόδας. Ακολουθώντας μια αυστηρή δίαιτα μπορεί να γίνει πιεστικό. Γι’ αυτό ακολουθήστε μια ισορροπημένη δίαιτα χωρίς υπερβολές.

Το σημαντικό είναι να αναγνωρίσετε τι σας στρεσάρει, για να μπορέσετε να το υπερβείτε με θετικότητα. Το μόνο που χρειάζεται είναι πειθαρχία και ένα χαμόγελο.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μήπως για τον πονοκέφαλο φταίει η κακή ψυχολογία;