Εφίδρωση στις μασχάλες: 6 λύσεις για να μη νιώσετε ποτέ ξανά άσχημα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
εφίδρωση
Η υπερβολική εφίδρωση της μασχάλης είναι ένα ενοχλητικό πρόβλημα για κάθε άνθρωπο. Οδηγεί σε κακοσμία του σώματος, λεκιασμένα ρούχα, αυξημένο στρες και κοινωνική απομόνωση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η εφίδρωση ελέγχεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής και με αποσμητικά. Όταν τα προϊόντα αυτά αποτύχουν, ή όταν ο ιδρώτας είναι υπερβολικός και επηρεάζει την καθημερινή ζωή, υπάρχουν μερικές θεραπευτικές επιλογές, για να μειωθεί ή να σταματήσει η εφίδρωση και τα συναφή προβλήματα δυσοσμίας.

Βήμα 1

Ελέγξτε το προϊόν που χρησιμοποιείτε καθημερινά για να διαπιστώσετε εάν είναι και αντιιδρωτικό εκτός από αποσμητικό. Ενώ τα αποσμητικά σας βοηθούν στον έλεγχο της οσμής που συνδέεται με την εφίδρωση, δεν μειώνουν, ούτε σταματούν καθεαυτή την εφίδρωση. Τα αντιιδρωτικά εμποδίζουν τους ιδρωτοποιούς αδένες στις μασχάλες να παράγουν ιδρώτα.

Βήμα 2

Δοκιμάστε ένα πιο ισχυρό αντιιδρωτικό με φαρμακευτική συνταγή, το οποίο περιέχει χλωριούχο αργίλιο, αν τα απλά αντιιδρωτικά του εμπορίου είναι αναποτελεσματικά. Εφαρμόστε το τη νύχτα προτού πέσετε για ύπνο για να αυξήσετε την αποτελεσματικότητά του και ξεπλύνετε όταν ξυπνάτε το πρωί για να μειωθούν οι παρενέργειες, όπως ο κνησμός και η ερυθρότητα.

Βήμα 3

Βάλτε σκόνη ταλκ στις μασχάλες σας. Θα απορροφήσει τον υπερβολικό ιδρώτα και θα κρατήσει το δέρμα σας πιο ξηρό.

Βήμα 4

Να φοράτε ρούχα από φυσικές ίνες, όπως το βαμβάκι ή το μετάξι, για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αέρα και να κρατήσετε το δέρμα σας πιο ξηρό. Κατά την άσκηση, να επιλέγετε συνθετικά υφάσματα που έχουν σχεδιαστεί για να απορροφούν την υγρασία από το δέρμα σας και να μειώνουν τον ιδρώτα και την οσμή.

Βήμα 5

Ρωτήστε τον γιατρό σας για την πιθανότητα να κάνετε ενέσεις Botox για να μειωθεί η υπερβολική εφίδρωση στην μασχάλη. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Υπεριδρωσίας (International Hyperhidrosis Society), αυτές οι ενέσεις δρουν αναστέλλοντας την έκκριση του χημικού διαβιβαστή που σηματοδοτεί το σώμα να αρχίσει την παραγωγή ιδρώτα.

Βήμα 6

Αν και είναι μια ακόμα πιο ακραία επιλογή από το Botox, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης για να αφαιρέσετε τους ιδρωτοποιούς αδένες στις μασχάλες σας. Υπάρχουν διάφορες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της εκτομής, της λιποαναρρόφησης και της απόξεσης. Μια πιο περίπλοκη χειρουργική διαδικασία, που ονομάζεται ενδοσκοπική θωρακική συμπαθεκτομή (sympathectomy), σπάνια συνιστάται λόγω του υψηλού κινδύνου για δυνητικά σοβαρές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της εξισωτικής εφίδρωσης, που μπορεί να αποδειχθεί ακόμα χειρότερο από το αρχικό πρόβλημα.

Πηγή: http://www.livestrong.com