Έφερε ο Κολόμβος τη σύφιλη στην Ευρώπη;

  • Iatropedia
Στην μεγάλη γαλέρα Santa Maria κάποιοι ναύτες δεν ένιωθαν καλά. Το ξύλινο σκαρί μετά από χρόνια διέσχιζε πάλι τον Ατλαντικό και επέστρεφε στην Ευρώπη. Ο Χριστόφορος Κολόμβος κυβερνήτης του πλοίου τους είχε προειδοποιήσει να μην έχουν επαφές με τις γυναίκες ιθαγενείς. Το τσούρμο στο κατάστρωμα του, ήταν ανήσυχο. Αρκετοί από αυτούς ήταν ένα βήμα πριν τον θάνατο. Πολλούς, τους είχαν σαβανώσει με σεντόνια και τους πέταξαν νεκρούς στη θάλασσα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Κάποιοι που είχαν νοσήσει συμπεριφέρονταν ακόμη φυσιολογικά. Σε λίγο θα έπιαναν λιμάνι στην Ισπανία, και θα “επισκέπτονταν” πολλές γυναίκες. Σε λίγο, μια από τις πρώτες ιστορικά καταγεγραμμένες παγκόσμιες ασθένειες θα έφτανε στην Ευρώπη...

Εδώ και πολλά χρόνια συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ των επιστημόνων για το εάν πράγματι ο Χριστόφορος Κολόμβος και οι ναύτες του (τσούρμο) όταν επέστρεψαν στην Ευρώπη, μετέφεραν στη γηραιά ήπειρο τη σύφιλη. Είναι γεγονός ότι μετά την ανακάλυψη της Αμερικής η φήμη του μεγάλου θαλασσοπόρου κηλιδώθηκε, επειδή τον κατηγόρησαν ότι μετέφερε με τα πλοία του, την τρομερή αφροδίσια νόσο στην Ευρώπη.

Κάποιο ερευνητές παρουσίασαν στοιχεία ότι η σύφιλη υπήρχε στην Ευρώπη, πριν ο Κολόμβος επιστρέψει στην Ισπανία το 1493 και άρα έχει κατηγορηθεί άδικα. Όμως νεώτερη μελέτη Αμερικάνων επιστημόνων έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο Κολόμβος πράγματι έφερε τη σύφιλη στην Ευρώπη.

Ο βιολόγος αρχαιολόγος Τζορτζ Αρμελάγκος του πανεπιστημίου του Έμορι και η Κρίστιν Χάρπερ του Κολούμπια, θεωρούν ότι οι συνολικά 54 μελέτες που “αθώωναν” τον Κολόμβο, είναι λανθασμένες: “Δεν υπάρχουν ούτε καν ενδείξεις ότι μέχρι το 1492 υπήρξε ούτε ένα περιστατικό σύφιλης στην Ευρώπη” τονίζουν.

Και μπορεί σήμερα η σύφιλη να θεραπεύεται με αντιβιοτικά, τα παλιά χρόνια όμως, ήταν συχνά θανατηφόρα. Προκαλείται από το βακτήριο της ωχράς σπειροχαίτης και όταν δεν ήταν ιάσιμη τα παλιά χρόνια, έπληττε διάφορα μέρη και όργανα του σώματος (κεφάλι, καρδία, εγκέφαλο, οστά μάτια) και έσπερνε τον τρόμο και τον πανικό στις Ευρωπαϊκές πόλεις. Το πρώτο ιστορικά καταγεγραμμένο περιστατικό σύφιλης συνέβη το 1495. Σε λίγα χρόνια πήρε διαστάσεις επιδημίας στην Ευρώπη και από τότε οι επιστήμονες ερίζουν για την προέλευση της.

Οι επιστήμονες, υποστηρικτές του Κολόμβου θεωρούν ότι οι γιατροί του Μεσαίωνα και αργότερα, δεν είχαν επαρκείς γνώσεις για να ξεχωρίσουν τα συμπτώματα της σύφιλης από εκείνα της λέπρας, και πιστεύουν ότι η σύφιλη προϋπήρχε και απλά την συνέχεαν με τις άλλες σοβαρές μολυσματικές παθήσεις. Η νεώτερη έρευνα όμως καταρρίπτει τις προηγούμενες και φέρνει τον μεγάλο θαλασσοπόρο και εξερευνητή στη θέση του υπεύθυνου για την εμφάνιση της σύφιλης στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΣΥΦΙΛΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΓΧΩΝΕΣΤΕ

ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΦΙΛΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ