ΕΔΕ στο ΨΝΑ Δαφνί αλλά οι εργαζόμενοι είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο…

  • Iatropedia
Τριάντα αναφορές είχαν αποστείλει στο υπουργείο Υγείας, τις εισαγγελικές αρχές και τη διοίκηση του ΨΝΑ Δαφνί οι εργαζόμενοι του ιδρύματος επισημαίνοντας τον "εξαιρετικά επικίνδυνο και επιθετικό χαρακτήρα" του ασθενή, ο οποίος φέρεται να ευθύνεται για την φωτιά που εκδηλώθηκε στο νοσοκομείο. Μετά το χθεσινό τραγικό περιστατικό με την απώλεια 3 ανθρώπων στην πυρκαγιά, ο υπουργός Υγείς διέταξε κατεπείγουσα ΕΔΕ...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος των εργαζομένων, Νίκος Παναγούλης ο οποίος αναφέρει πως ο συγκεκριμένος ασθενής νοσηλευόταν σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο, ώστε να προστατεύονται τόσο οι άλλοι ασθενείς, όσο και ο ίδιος.

Ο συγκεκριμένο ασθενής τον Μάιο του 2015 είχε επιτεθεί σε άλλον ασθενή τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Μάλιστα τότε ο κ. Παναγούλης είχε προειδοποιήσει ότι «περιμένουμε το επόμενο θύμα και το μόνο που δεν ξέρουμε είναι αν θα είναι ασθενής ή εργαζόμενος».

Ο συγκεκριμένος ασθενής πάσχει από σχιζοφρένεια και κρατείται στο ΨΝΑ σύμφωνα με το άρθρο 69 του Ποινικού Κώδικα περί ακαταλόγιστου.

«Περιμέναμε ότι κάτι θα γινόταν» επαναλαμβάνει σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παναγούλης, επισημαίνοντας ότι «κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να δοθεί λύση στο θέμα», με αποτέλεσμα να τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές ασθενών και εργαζομένων. Και συνέχεισε: «Η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, οδηγούν το Ψυχιατρείο σε κατάρρευση και από την άλλη παρατηρείται αύξηση των περιστατικών που χρειάζονται βοήθεια».

Ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής, Αθανάσιος Σερεντέλος, επιβεβαίωσε ότι υπήρχαν δεμένοι ασθενείς και πως οι άντρες της Πυροσβεστικής έσπασαν τζάμια θαλάμων για τον απεγκλωβισμό. Ωστόσο δεν έδωσε στοιχεία για το αν οι νεκροί τρόφιμοι ήταν δεμένοι.

Από το ΕΚΑΒ ανακοίνωσαν ότι υπήρξε η ανταπόκριση με 5 ασθενοφόρα, 2 μηχανές και 1 όχημα μικρού όγκου κατά το συμβάν της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής για την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και διακομιδής.

Όπως αναφέρεται, το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ δέχθηκε κλήση στις 17:00 σχετικά με εγκλωβισμένα άτομα, κατόπιν εκδήλωσης πυρκαγιάς, στην πτέρυγα Χρονίων Παθήσεων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής στο Δαφνί. Η κλήση διαβιβάστηκε άμεσα στο πρώτο διαθέσιμο ασθενοφόρο το οποίο, βρισκόμενο σε κοντινή απόσταση, αφίχθη στο σημείο του συμβάντος μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα (17:01). Παράλληλα, το Συντονιστικό Κέντρο αξιολογώντας τα στοιχεία, κινητοποίησε τέσσερα (4) ακόμη ασθενοφόρα, δύο (2) Μηχανές Ταχείας Ανταπόκρισης, αλλά και ένα (1) αυτοκίνητο Μικρού Όγκου με γιατρό, τα οποία και μετέβησαν σε ελάχιστα λεπτά στο σημείο. Το ΕΚΑΒ, ενημερώθηκε από τους γιατρούς του ΨΝΑ για την ύπαρξη τριών νεκρών ατόμων, αλλά και δύο τραυματιών (ενός εγκαυματία και ενός με αναπνευστικά προβλήματα). Οι δύο σοβαρά τραυματίες, κατόπιν της αξιολόγησης της σοβαρότητας της κατάστασης τους από το ΕΚΑΒ, διεκομίσθησαν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ», το οποίο τέθηκε σε ετοιμότητα (χωρίς να εφημερεύει) σε συνεννόηση με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).