Έχω ίωση! Μπορώ να πάω γυμναστήριο;

  • Iatropedia
Οι τελευταίοι μήνες χαρακτηρίζονται από έξαρση των ιώσεων με κύρια συμπτώματα τη βουλωμένη μύτη, τα δέκατα, τον πονόλαιμο και το φτέρνισμα. Το κοινό κρυολόγημα μπορεί να οφείλεται σε πλήθος διαφορετικών ιών, μεταξύ των οποίων οι πλέον συχνά εμπλεκόμενοι είναι οι ρινοϊοί. Συγκεκριμένα πάνω από 200 είδη ιών ευθύνονται για την πρόκληση του κοινού κρυολογήματος. Ένα ερώτημα που συχνά τίθεται είναι αν μπορεί κάποιος να ασκηθεί έχοντας κρυολόγημα. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί αν η άσκηση επιτρέπεται ή απαγορεύεται.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Η ήπια έως μέτρια σωματική δραστηριότητα συνήθως επιτρέπεται αν έχετε λίγα και ήπια συμπτώματα και ασφαλώς δεν έχετε κάνει πυρετό. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα με το άνοιγμα των ρινικών οδών και την προσωρινή ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης.

Ως γενικό οδηγό για την άσκηση και το κρυολόγημα να θυμάστε τα εξής:

Η άσκηση συνήθως επιτρέπεται εάν τα συμπτώματά σας είναι όλα «από το λαιμό και πάνω.» Αυτό σημαίνει πως εάν έχετε συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, όπως ρινική καταρροή, ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα ή ήσσονος σημασίας πονόλαιμο μπορείτε να ασκηθείτε ελαφρά. Όμως είναι προτιμότερο να μειώνετε την ένταση και τη διάρκεια της προπόνησής σας. Για παράδειγμα, αντί να πάτε για τρέξιμο κάντε μια βόλτα καλύτερα.

Μην ασκείστε εάν τα συμπτώματα είναι «κάτω από το λαιμό», όπως συμφόρηση στο στήθος, βήχας ή στομαχικές διαταραχές.

Μην ασκείστε εάν έχετε πυρετό, νιώθετε κόπωση, εξάντληση και μυϊκούς πόνους.

Αφήστε το σώμα σας να σας καθοδηγήσει. Εάν έχετε συμπτώματα κρυολογήματος και αισθάνεστε καταβεβλημένοι κάντε ένα διάλειμμα από το πρόγραμμα γυμναστικής και μείνετε λίγες μέρες εκτός προπόνησης για να ξεκουραστείτε.

Στ συνέχεια σταδιακά κλιμακώστε την ένταση και τη διάρκεια της προπόνησης ανάλογα με τις δυνάμεις σας.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν πρέπει να ασκηθείτε σε περίπτωση που δεν είστε σίγουροι.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Είναι γρίπη ή κρυολόγημα?Μάθετε να τα ξεχωρίζετε!

Δείτε πως να προφυλαχθείτε από τη γρίπη!Όλα τα μέτρα