Αιχμές Κουρουμπλή για Βορίδη- Γεωργιάδη. Οι τ. υπουργοί μιλούν για «εγκληματική» απόφαση και «γκάφα»

  • Iatropedia
"Παρέλαση" στις τηλεοπτικές εκπομπές έκαναν σήμερα ανταλλάσσοντας κατηγορίες οι δύο πρώην υπουργοί Υγείας, Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης με τον νυν υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή. Αφορμή είναι οι προϋπολογισμοί στα δημόσια νοσοκομεία και ο τρόπος διαχείρισής τους από τη νέα ηγεσία του ΥΥΚΑ.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Σαφείς αιχμές για τον προκάτοχό του στο υπουργείο Υγείας, Μάκη Βορίδη, άφησε μιλώντας σε πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές σήμερα ο νυν υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε σε αποφάσεις του κ. Βορίδη που ευνοούν τα διαγνωστικά κέντρα αλλά και τον προϋπολογισμό για το 2015 στα νοσοκομεία που δεν ξεπερνά τα 1,390 δισ. ευρώ την ώρα που ήδη τα νοσοκομεία έχουν χρειαστεί 800 εκατ. ευρώ.

«Δεν ψήφισα εγώ τον προϋπολογισμό του 2015» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουμπλής και αναφερόμενος στο θέμα των προμηθειών τόνισε ότι θα αναγκαστεί και ο ίδιος να κάνει αποσπασματικές προμήθειες χωρίς κεντρικούς διαγωνισμούς καθώς δεν προλαβαίνει να νομοθετήσει για το αντίθετο…

Πρόσθεσε όμως ότι θα ρυθμίσει το θέμα αυτό ώστε στο μέλλον οι διαγωνισμοί να είναι κεντρικοί. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι απελευθερώνει τις 1100 θέσεις γιατρών και λοιπών εργαζομένων στα νοσοκομεία που ενώ έχουν κριθεί από το 2010, δεν έχουν κληθεί στις θέσεις τους.

Από την άλλη πλευρά, ως «εγκληματική» για την τύχη των δημόσιων νοσοκομείων χαρακτήρισε ο Μάκης Βορίδης την απόφαση του υπουργού Υγείας να μηδενίσει τα αποθεματικά του συνόλου των νοσκομείων ενώ για τη μεταφορά κονδυλίων από το 2014 στο 2015 είπε ότι «τα λεγόμενα» αποθεματικά είναι χρωστούμενα των νοσοκομείων προς τρίτους, αφορούν το 2014 και αναμένουν ειδική νομοθετική διάταξη για να αποπληρωθούν…».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος χαρακτήρισε ως «γκάφα» τη μεταφορά πληρωμών του 2014 στο 2015…