«Έχεις τόσα ακόμα να δεις»: Εκστρατεία για την πρόληψη του καταρράκτη

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Εκστρατεία Ενημέρωσης Κοινού για τον Καταρράκτη ξεκινάει η Alcon υπό την αιγίδα της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής.

Με το μήνυμα «Έχεις τόσα ακόμα να δεις», η Alcon, παγκόσμιος ηγέτης στη φροντίδα των ματιών, ανακοίνωσε την έναρξη της Εκστρατείας Ενημέρωσης Κοινού για τον Καταρράκτη, η οποία υλοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής.

Στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα συμπτώματα του καταρράκτη, τους παράγοντες κινδύνου και τη σπουδαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης, καθώς και τις θεραπευτικές επιλογές που οι ασθενείς μπορούν να συζητήσουν με τον Οφθαλμίατρό τους, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών διόρθωσης της όρασης.

Με την εκστρατεία «Έχεις τόσα ακόμα να δεις», η εταιρεία επιδιώκει να συμβάλει ενεργά στην εκπαίδευση του κοινού στη χώρα μας για τον καταρράκτη, αντιμετωπίζοντας την έλλειψη ενημέρωσης στα άτομα που μπορεί να επηρεάζονται περισσότερο από την πάθηση. Δεκάδες χιλιάδες άτομα πάσχουν σήμερα από καταρράκτη και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο, εάν δεν προβούν σε έγκαιρη αντιμετώπιση, όχι μόνο να επηρεαστεί αρνητικά η ποιότητα ζωής τους, αλλά και να χάσουν ενδεχομένως την όρασή τους.

Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία

«Η Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία στηρίζει με την αιγίδα και την παρουσία της αυτήν την εκστρατεία της εταιρείας Alcon, που έχει ως στόχο την αφύπνιση και ενημέρωση των ατόμων που πάσχουν από καταρράκτη, λόγω της σταθερής ανάγκης που υπάρχει για έγκαιρη πρόγνωση και θεραπεία, προκειμένου να διατηρηθεί η όραση και η ποιότητα ζωής των πασχόντων σε υψηλό επίπεδο», δήλωσε ο Δρ. Δημήτριος Παναγιωτίδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας.

Με τη σειρά της η Δρ. Κωνσταντίνα Κουφαλά, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής, δήλωσε σχετικώς: «Ο καταρράκτης είναι μία από τις αιτίες απώλειας της όρασης και προσβάλλει κυρίως τους ηλικιωμένους. Σημαντική, ωστόσο, αύξηση παρουσιάζεται κατά τα τελευταία χρόνια και σε μικρότερες, πιο παραγωγικές ηλικίες, των 50 ή και 40 ετών. Χάρη στην εξαιρετική πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εξέλιξη των ενδοφακών τις τελευταίες δεκαετίες, παρέχουμε πλέον τη δυνατότητα στους ασθενείς μας όχι μόνο να διατηρήσουν την όρασή τους σε όλες τις αποστάσεις μετεγχειρητικά, αλλά και να τη βελτιώσουν.

Η Ελληνική Εταιρεία Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής (ΕΕΕΦΔΧ) χαιρετίζει αυτήν την ενημερωτική εκστρατεία της Alcon, τονίζοντας ότι στον ενημερωμένο ασθενή μένει η σωστή επιλογή του χειρουργού οφθαλμίατρου, στον οποίο θα εμπιστευθεί την όρασή του».

Ο Γενικός Διευθυντής της Alcon Ελλάδος & Βουλγαρίας, Δρ. Khalid El-Gendy δήλωσε:

«Η Alcon έχει συνεχή παρουσία στην Ελλάδα για περισσότερα από 30 χρόνια, με κύρια αποστολή να ανακαλύπτει καινοτόμους τρόπους για τη βελτίωση της όρασης και της ποιότητας ζωής των ασθενών. Με την εκστρατεία αυτή, συνεχίζουμε το έργο μας να ενισχύουμε την εκπαίδευση των ασθενών σε συνεργασία με την οφθαλμολογική κοινότητα και να βελτιώνουμε την πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα των ματιών. Ο διάλογος των ασθενών με τον χειρουργό οφθαλμίατρο επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση του καταρράκτη και την επιλογή της κατάλληλης εξατομικευμένης αντιμετώπισης. Οι ασθενείς με καταρράκτη «έχουν τόσα ακόμα να δουν» και για εμάς, αποτελεί προτεραιότητα να τους εξασφαλίσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής στην καθημερινότητά τους».

Με πάνω από 70 χρόνια παρουσίας στο χώρο παγκοσμίως, η Alcon θέτει ως πρωταρχικό σκοπό της να επαναπροσδιορίσει τη φροντίδα των ματιών, κάτι το οποίο υλοποιεί μέσα από καινοτόμα προϊόντα, συνεργασία με επαγγελματίες υγείας και προγράμματα που ενισχύουν την πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα των ματιών. Σήμερα η Alcon λειτουργεί σε 74 χώρες και εξυπηρετεί ασθενείς σε περισσότερες από 140, βοηθώντας τους ανθρώπους να βλέπουν καλύτερα και αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες των ασθενών.

Σχετικά με τον καταρράκτη

Ο καταρράκτης είναι η κύρια αιτία αποτρέψιμης τύφλωσης, που είναι υπεύθυνη για την απώλεια της όρασης σε περισσότερα από 20 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καταρράκτης είναι αποτέλεσμα της φυσικής διαδικασίας γήρανσης και είναι κάτι από το οποίο κινδυνεύουμε όλοι, ειδικά μετά την ηλικία των 60 ετών. Ο καταρράκτης εμφανίζεται όταν συσσωρεύεται πρωτεΐνη μέσα στον φακό του ματιού σας προκαλώντας θολότητα, η οποία σταδιακά δυσκολεύει την όρασή σας. Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η παχυσαρκία, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη. Ο καταρράκτης μπορεί να εμφανιστεί επίσης ως αποτέλεσμα της έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία, στο κάπνισμα ή ακόμη και στη μακροχρόνια χρήση στεροειδών.

Ο καταρράκτης αντιμετωπίζεται με την αφαίρεση του θολού φυσικού φακού και την αντικατάστασή του μέσω χειρουργικής επέμβασης με ενδοφθάλμιο φακό. Η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη είναι ο μόνος τρόπος για να αφαιρέσετε τον καταρράκτη ώστε να αποκαταστήσετε την όρασή σας. Πρόκειται για μία από τις πιο συνηθισμένες και αποτελεσματικές χειρουργικές επεμβάσεις. Εάν μείνει χωρίς θεραπεία, ο καταρράκτης μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την όραση και να προκαλέσει ακόμη και τύφλωση.