E. coli: Ο εχθρός ζει μέσα και έξω από τον οργανισμό μας

  • Iatropedia
Το Ε. coli αποτελεί gram αρνητικό βακτηρίδιο, που περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά στελέχη τα οποία διαιρούνται σε δύο κατηγορίες: Αυτά που γενικώς ανευρίσκονται στο έντερο και αυτά που δεν απαντώνται στο έντερο και εισέρχονται στον οργανισμό από το περιβάλλον (π.χ. το νερό).

Αρκετά στελέχη Ε. coli βρίσκονται στα κόπρανα χωρίς να επιφέρουν προβλήματα στο έντερο καθώς εκεί υπάρχουν μηχανισμοί που του επιτρέπουν να συμβιώνει ομαλά με μικρόβια που το αποικίζουν.

Ωστόσο, η μετατροπή απλών συμβιωτικών στελεχών, σε παθογόνα για το έντερο και τον οργανισμό στελέχη, μπορεί να προκύψει λόγω ύπαρξης άλλου επιβαρυντικού παράγοντα εκτός του ανοσοποιητικού όπως είναι τα ξένα σώματα ουροκαθετήρες, κλπ.

Εφόσον υπάρξει πρόβλημα, τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι τσούξιμο, συχνουρία, κοιλιακός πόνος, πυρετός και πόνος στη μέση.

Κατά την ιατρική αξιολόγηση των λοιμώξεων από εντερικά παθογόνα, είναι σημαντικός ο εντοπισμός της πηγής της προσβολής.

Σε περίπτωση που κολυμπήσουμε σε μολυσμένα νερά -θάλασσας, λίμνης ή πισίνας- ή κολλήσουμε λοίμωξη από επαφή με πολυσμένη τουαλέτα, από τον ερωτικό αμς σύντροφο ή λερωμένα σεντόνια στα οποία κάτσαμε γυμνοί, το αποτέλεσμα για τον οργανισμό μας είναι ακριβώς ίδιο με την προηγούμενη κατάσταση που περιγράψαμε.

Θεραπεία

Το Ε.coli διαθέτει ικανότητες ανάπτυξης αντοχής σε αντιβιοτικά και αυτό αποτελεί σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντικό πρόβλημα, που απαιτεί ειδικό χειρισμό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει πρώτα να γίνει αντιβιόγραμμα για να αποφασίσει ο γιατρός ποιο αντιβιοτικά θα σας συστήσει αλλά και να το λάβετε πολλές φορές σε διπλή δόση για να εκριζωθεί.