Δυναμική η συμμετοχή του Ομίλου Pharmathen στο 24ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
pharmathen
O φαρμακευτικός Όμιλος Pharmathen ήταν «Χορηγός» του 24ου Πανελληνίου Πνευμονολογικού Συνεδρίου,  το οποίο διοργανώθηκε από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) και διεξήχθη από τις 26 έως τις 29 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Hilton.

Η έντονα ενεργή συμμετοχή της εταιρείας υποστηρίχτηκε επιπλέον από τη «Ευγενική Χορηγία» της στο δορυφορικό συμπόσιο «Η παθοφυσιολογική προσέγγιση της θεραπείας της ΧΑΠ», καθώς και από την χορηγία της ερευνητικής υποτροφίας που προσέφερε για την ενίσχυση του ερευνητικού έργου των Ελλήνων Πνευμονολόγων. Η Pharmathen, συνεχίζοντας και ενισχύοντας την δυναμική της παρουσία στον χώρο της Πνευμονολογίας, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις νέες καινοτόμες εξελίξεις και θεραπείες οι οποίες αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην θεραπεία της ΧΑΠ, καθώς και για τις επενδύσεις τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Τα κύρια θέματα του Συνεδρίου ήταν η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), το κάπνισμα και η διακοπή του, το Άσθμα, ο Καρκίνος του Πνεύμονα, η Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση και η Φυματίωση. Σε αυτά τα θέματα ανακοινώθηκαν, συζητήθηκαν και αναλύθηκαν όλες οι πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στους τομείς της πρόληψης, της αιτιοπαθογένειας, της διάγνωσης και της αντιμετώπισης.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ή νόσος των καπνιστών είναι εξαιρετικά συχνή στη χώρα μας, αφού περίπου τέσσερις στους δέκα Έλληνες καπνίζουν, φέρνοντας τη χώρα μας στην πρώτη (αρνητική) θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη διάρκεια του δορυφορικού συμποσίου με θέμα «Η παθοφυσιολογική προσέγγιση της θεραπείας της ΧΑΠ», το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Νοεμβρίου, ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ.Ν.Α «Ο Ευαγγελισμός», Γενικός Γραμματέας Ε.Π.Ε, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η ΧΑΠ αποτελεί σοβαρή αιτία νοσηρότητας και θνητότητας και στην Ελλάδα. Η επίπτωση της φτάνει στο 8.4% στο γενικό πληθυσμό (11.6% στους άντρες και 4.8% στις γυναίκες). Tα συχνότερα συμπτώματα της νόσου είναι ο βήχας, η αυξημένη απόχρεμψη το φούσκωμα και η δύσπνοια κατά την κόπωση. Σε πιο προχωρημένα στάδια ο ασθενής μπορεί να παρουσιάζει συριγμό, κυάνωση, καθώς και συστηματικές εκδηλώσεις, όπως καχεξία, μυϊκή αδυναμία, οστεοπόρωση, κατάθλιψη, αναιμία χρόνιας νόσου και σημεία πνευμονικής καρδίας».

Κατά την διάρκεια των ομιλιών, ο κ. Νικόλαος Τζανάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Κλινικής Επιδημιολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η φυσική πορεία της νόσου εμφανίζεται στον ασθενή με ορισμένα πολύ ενοχλητικά συμπτώματα, τα οποία είναι η δύσπνοια και η μείωση της ικανότητας για άσκηση. Το γεγονός αυτό παρουσιάζεται εξαιτίας των δομικών αλλαγών του αναπνευστικού συστήματος, οι οποίες συνοψίζονται στους γνωστούς όρους : “μείωση της ροής” και “πνευμονική υπερδιάταση”. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα συμπτώματα αυτά περιστασιακά επιδεινώνονται -τα επεισόδια που ονομάζουμε παροξύνσεις- και τα οποία δυνητικά οδηγούν στο νοσοκομείο ή/και είναι απειλητικά για τη ζωή. Οι συνδυασμοί βρογχοδιασταλτικών φαρμάκων φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν τα δυο αυτά σημαντικά στοιχεία της νόσου».

Ο πνευμονολόγος, Επικουρικός Επιμελητής στην Πνευμονολογικής Μονάδας Α’ΚΕΘ-ΕΚΠΑ του Γ.Ν.Α «Ο Ευαγγελισμός», κ. Γεώργιος Χειλάς, επεσήμανε ότι η προσθήκη νέων φαρμάκων στη θεραπευτική φαρέτρα κατά της ΧΑΠ είναι επιτακτική ανάγκη.

Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε: «H ΧΑΠ αποτελεί από το 2012 την 3η αιτία θανάτου παγκοσμίως και σε αυτήν οφείλεται το 5.6% των θανάτων παγκοσμίως (3.000.000 θάνατοι ετησίως). Ως εκ τούτου, η προσθήκη νέων φαρμάκων στη θεραπευτική φαρέτρα κρίνεται επιτακτική ανάγκη. Ο νέος συνδυασμός διπλής βρογχοδιασταλτικής δράσης ινδακατερόλης/γλυκοπυρρόνιου,  αποτελεί αποφασιστικό βήμα στη διαχείριση της νόσου καθώς βελτιώνει την αναπνευστική λειτουργία και μειώνει τα συμπτώματα του ασθενούς».

Ο Όμιλος Pharmathen θέλοντας να ενισχύσει περαιτέρω το συνολικό ερευνητικό έργο των Ελλήνων Πνευμονολόγων, χορήγησε ερευνητική υποτροφία για έναν υπότροφο. Η αξιολόγηση των προτάσεων για τις υποτροφίες γίνεται από διεθνούς κύρους επιστήμονες με το σύστημα του Εθνικού Ιδρύματος για την Υγεία των ΗΠΑ (National Institute of Health of USA) και η αξιολόγηση γίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με βάση την εστίαση, συνοχή, και αξιοπιστία-δυνατότητα εκτέλεσης. Η ΕΠΕ έχει την τελική ευθύνη της κατάταξης των υποψηφίων και τα αναλυτικά αποτελέσματα της μοριοδοτούμενης κατάταξης θα αναρτηθούν στον ιστότοπο της. Η κα Μαριάννα Αναστασάκου, Business Unit Director, Respiratory-Oncology Ομίλου Pharmathen, ανακοινώνοντας  την υποτροφία, επεσήμανε: «Ο Όμιλος Pharmathen, επενδύοντας συνεχώς στην έρευνα, είναι αρωγός στη πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας υποστηρίζοντας τις ερευνητικές δραστηριότητες των νέων Πνευμονολόγων με την χορηγία ερευνητικής υποτροφίας, βοηθώντας έτσι έμπρακτα τη δυνατότητα για νέες καινοτόμες εξελίξεις».

Το επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου θα μοριοδοτηθεί από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), ο οποίος είναι ο επίσημος φορέας για τη μοριοδότηση, μετά την υπογραφή σχετικής σύμβασης με την U.E.M.S.