Δραματική επιστολή ειδικευόμενων Ιπποκρατείου: «Κόψατε εφημερίες- κινδυνεύουν άνθρωποι»!

  • Iatropedia
Με μια επιστολή που περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί τόσο στο Ιπποκράτειο όσο και σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, οι ειδικευόμενοι γιατροί του Ιπποκρατείου ζητούν από τον διοικητή του νοσοκομείου να επαναφέρει το πρόγραμμα των εφημεριών για να μην κινδυνεύουν ασθενείς. Διαφορετικά την ευθύνη δε φέρουν οι ίδιοι αλλά οι αρμόδιοι του νοσοκομείου και του υπουργείου. Να σημειωθεί ότι με εντολή του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου και για λόγους …οικονομίας έχουν ψαλιδιστεί όλα τα προγράμματα εφημεριών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Διαβάστε αναλυτικά όλη την επιστολή.

Η επιστολή των ειδικευόμενων του Ιπποκρατείου που εστάλη στο διοικητή Κωσ. Μπάνη έχει ως εξής:

«Μετά την ανακοίνωση των τελευταίων αποφάσεων για τη λειτουργία του Νοσοκομείου στη διάρκεια των εφημεριών και τον περιορισμό του εφημερεύοντος προσωπικού στο ελάχιστο οφείλουμε να σας ενημερώσουμε για τις θέσεις μας επί του θέματος.

Είναι γνωστό ότι τον κύριο φόρτο εργασίας στη Γενική Εφημερία αναλαμβάνει να διαχειριστεί ο Παθολογικός Τομέας και ειδικότερα οι Παθολογικές Κλινικές του Νοσοκομείου μας, οι οποίες το τελευταίο διάστημα και μετά από απόφασή σας συλλειτουργούν και συνεφημερεύουν. Περαιτέρω, είναι γνωστός ο καθοριστικός ρόλος των ειδικευομένων ιατρών στην ομαλή διεξαγωγή των εφημεριών, καθώς αυτοί αναλαμβάνουν την εκτέλεση των περισσοτέρων κλινικών και διαδικαστικών πράξεων επί των εξεταζομένων ασθενών, καλούνται δε συχνά να καλύψουν και κενά λειτουργίας του συστήματος στη μεταφορά υλικών, παραγώγων αίματος, δειγμάτων προς το εργαστήριο, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο ασθενής και η ομαλή ροή της εφημερίας.

Συνεπώς, είναι κατανοητή η ανάγκη επαρκούς στελέχωσης των εφημεριών με ειδικευόμενους ιατρούς, ώστε να μην διακινδυνέψει κανένας ασθενής από καθυστερήσεις στην κίνηση των επειγόντων ιατρείων ή από αδυναμία αντιμετώπισης του επείγοντος στις Κλινικές λόγω υπερπληρότητας. Ήδη με τις σταδιακές μειώσεις προσωπικού, οι Κλινικές λειτουργούν σε οριακό σημείο όσον αφορά την ασφάλεια των ασθενών και τις αντοχές του προσωπικού. Είναι αδιανόητη η εντολή για κατάρτιση προγράμματος εφημεριών μειωμένου κατά πολύ από τις ρεαλιστικές ανάγκες των Κλινικών για την εξυπηρέτηση των ασθενών, όπως αυτές καταγράφονται από την κίνηση των επειγόντων ιατρείων και την ταχεία εναλλαγή περιστατικών στην Κλινική, με συνεχή πληρότητα που αγγίζει και ενίοτε υπερβαίνει το 100%.

Είμαστε, λοιπόν, υποχρεωμένοι να σας προειδοποιήσουμε ότι σε περίπτωση που δεν τροποποιήσετε την κατανομή προσωπικού στις εφημερίες, με κάλυψη αντίστοιχη προς τις ανάγκες του Παθολογικού Τομέα, εμείς ως ειδικευόμενοι ιατροί δεν μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη διεξαγωγής εφημεριών με ασφάλεια για τους εξεταζόμενους και νοσηλευόμενους ασθενείς, ευθύνη η οποία βαρύνει αποκλειστικά εσάς ως τελικό αρμόδιο για την έγκριση των προγραμμάτων και την κατανομή των διατιθέμενων κονδυλίων. Για κάθε συμβάν που θα θέσει σε κίνδυνο την ομαλή περίθαλψη των ασθενών, είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί ο μοναδικός εφημερεύων που εξαντλείται από την υπερεργασία και την ιεράρχηση προτεραιοτήτων επί των ασθενών να έχει την ευθύνη.

Περαιτέρω, επανερχόμαστε στο θέμα της αποπληρωμής δεδουλευμένων εφημεριών του πρώτου οκταμήνου του τρέχοντος έτους. Όπως πολλάκις μας έχετε και διά στόματος του Υποδιοικητή προφορικά δηλώσει, είχατε πρόθεση να μας αποζημιώσετε για τις διαφορές των καταβληθέντων εφημεριών πρώτου τριμήνου από ίδια κονδύλια, πράγμα που σκοπεύατε να διαπραγματευτείτε – όσον αφορά τη νομιμότητα του – με το Υπουργείο. Ωστόσο, ποτέ δεν αποδεχτήκατε εγγράφως αυτή τη δήλωση και ούτε ενημερωθήκαμε ότι κάνατε ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα, στην προσπάθεια εξευμενισμού των αντιδράσεων για τη μείωση των εφημερευόντων από τούδε και εξής, προτείνατε την κάλυψη συμπληρωματικών αναγκών από παρόμοια εσωτερικά κονδύλια, πράγμα για το οποίο – όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε – δεν έχετε εγγράφως δεσμευθεί. Πλέον, καθυστερεί η καταβολή ακόμη και των περικομμένων πλέον τακτικών αποδοχών εφημεριών, αφού μετά την καταβολή του Μαρτίου 2012 δεν υπάρχει νεότερο για την επόμενη πληρωμή.

Σας γνωρίζουμε ότι με τη συνεχή άρνηση διευθέτησης της καταβολής των οφειλομένων από πλευράς σας και λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση της κίνησης ασθενών, τη συγχώνευση των Κλινικών και την κόπωση του προσωπικού από τις περικοπές στις εφημερίες, δεν υπάρχει πλέον υπομονή από πλευράς μας για εργασία στο παρόν καθεστώς. Δεν είμαστε πλέον σε θέση να επιτελέσουμε τα καθήκοντά μας με ασφάλεια και υπευθυνότητα λόγω φόρτου εργασίας και έλλειψης συνεργατών, επί δε πλέον δυσκολευόμαστε να ανταποκριθούμε στις αμιγώς βιοποριστικές ανάγκες ημών και των οικογενειών μας, καθώς υπάρχει σαφές θέμα ανασφάλειας και αδυναμίας κάθε προγραμματισμού με το παρόν καθεστώς αποζημίωσης μας.

Παρακαλούμε, λοιπόν, για την έγγραφη δέσμευσή σας όσον αφορά στην αποπληρωμή των διαφορών δεδουλευμένων πρώτου τριμήνου και στην τήρηση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την πληρωμή των δεδουλευμένων επομένων μηνών. Επίσης, εφόσον προτίθεστε να συνδράμετε με ίδια κονδύλια στην εφεξής στελέχωση των εφημεριών, είναι ευνόητο ότι ζητάμε την έγγραφη δέσμευσή σας για το ύψος αυτών και το χρονοδιάγραμμα αποζημίωσής τους.

Στην περίπτωση που δεν ανταποκριθείτε στην επιστολή μας αυτή για διευθέτηση των κρίσιμων αυτών θεμάτων, οπότε δημιουργούνται αφενός ανασφαλείς συνθήκες για την άσκηση του λειτουργήματός μας και αφετέρου οικονομική αδυναμία βιοπορισμού μας, επιφυλασσόμεθα κάθε νόμιμου δικαιώματός μας, μέχρι και της επίσχεσης από τις εφημερίες, για την διαφύλαξη της επαγγελματικής και κοινωνικής αξιοπρέπειάς μας και επαναλαμβάνουμε ότι η ευθύνη για κάθε δυσλειτουργία και ανεπάρκεια στην περίθαλψη των ασθενών βαρύνει αποκλειστικά τη Διοίκηση».