Δραματική έκκληση Κίττα: «Δεν εκβιάζω. Πληρώνω σταματήστε»!

  • Iatropedia
Ύστατη προσπάθεια να κρατήσει όρθιο το σύστημα υγείας και να σταματήσουν οι κάθε λογής κινητοποιήσεις έκανε σήμερα ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Χρήστος Κίττας ανακοινώνοντας ότι θα καταβληθούν άμεσα άλλα 400 εκατ. ευρώ σε φαρμακοποιούς, προμηθευτές και εργαζόμενους για να αποπληρωθούν οφειλές. Ο κ.Κίττας έκανε έκκληση για συναίνεση όλων για να δοθεί λύση.

Μάλιστα εκνευρισμένος ο υπηρεσιακός υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν περιμένει να σταματήσουν την απεργία τους οι φαρμακοποιοί για να δώσει τα χρήματα, λέγοντας εκνευρισμένα: «Δεν κάνω μικροπολιτική είμαι εδώ για ένα μήνα. Δεν αλλάζω αυτά που πιστεύω». Ξεκαθάρισε δηλαδή ότι δεν ακολουθεί εκβιαστικές τακτικές για να σταματήσουν οι φαρμακοποιοί.

Την ίδια ώρα έκανε ο κ.Κίττας έκανε έκκληση σε όλους ακόμη και στους δημοσιογράφους να συμβάλουν ώστε να καθησυχαστούν οι ασθενείς, υπονοώντας ουσιαστικά ότι το μήνυμα που πρέπει να περάσει είναι πως το κράτος έχει συνέχεια παρότι είναι υπηρεσιακή η κυβέρνηση.

Σε ότι αφορά στα αντικαρκινικά φάρμακα τις τελευταίες ημέρες έχει οκταπλασιασθεί ο αριθμός των ασθενών σε Ευαγγελισμό και Ασκληπείο που σπεύδουν να βρούνε τα φάρμακά τους. Ο κ.Κίττας μιλώντας

Ο υπηρεσιακός υπουργός υγείας στην πρώτη του επίσημη συνέντευξη Τύπου εν μέσω μάλιστα θύελλας στο χώρο της υγείας, απεύθυνε έκκληση στους φαρμακοποιούς να σταματήσουν στην απεργία και να συμβάλουν στην εξυπηρέτηση των ασθενών. Αποσαφήνισε γι αυτό ότι τα 70 εκατ. που απομένουν για τον Μάρτιο θα δοθούν άμεσα καθώς βρίσκονται ήδη στον ΕΟΠΥΥ.

Σε ότι αφορά τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ο υπουργός παραδέχτηκε ότι είναι λίγα και ότι γίνονται προσπάθειες να εξευρεθούν ιδιωτικά φαρμακεία που θα δίνουν τα ακριβά φάρμακα. Μάλιστα με πρόταση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ προς τον πρόεδρο των φαρμακοποιών αναζητούνται 50 ιδιωτικά φαρμακεία στην Αθήνα και 50 στην περιφέρεια που θα χορηγούν ακριβά φάρμακα με έξοδα του φορέα.

Πάντως ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας απέδωσε πάντως το συνωστισμό των τελευταίων ωρών στην αγωνία των ασθενών για τα φάρμακά τους την οποία δικαιολόγησε απόλυτα.

Σε ότι αφορά στην αποπληρωμή των οφειλών που θα δώσει πνοή στους ασθενείς, ο Χρήστος Κίττας υπογράμμισε ότι τις επόμενες ημέρες θα χορηγηθούν μέσω του υπουργείου Οικονομικών άλλα 90 εκατ. ευρώ για ανάγκες των νοσοκομείων. Επίσης θα εκταμιευθούν άλλα 40 εκατ. για να πληρωθούν εφημερίες γιατρών και υπερωρίες του προσωπικού.

Σχετικά με τους προμηθευτές ο Χρήστος Κίττας επεσήμανε ότι τα χρήματα υπάρχουν εγκλωβισμένα στα νοσοκομεία ενώ παρενέβη ο ίδιος ο πρωθυπουργός Παναγιώτης ΠΙκραμμένος στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ώστε να ξεπεραστούν οι διαδικασίες και να δοθούν στις εταιρείες.

Ο κ.Κίττας χαρακτήρισε μάλιστα τους προμηθευτές …δοκιμαζόμενους δεδομένου ότι δεν έχουν πληρωθεί εδώ και καιρό. Όπως είπε: «Υπάρχει κόλλημα του ελεγκτικού συνεδρίου που παρεμποδίζει να εκταμιευθούν τα χρήματα.

Ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει προσωπικά σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ελεγκτικού συνεδρίου και ελπίζουμε να βρεθεί λύση τις αμέσως επόμενες ημέρες ώστε οι δοκιμαζόμενοι προμηθευτές να μπορέσουν να αντλήσουν τα χρήματα και να τροφοδοτήσουν τα νοσοκομεία άμεσα».

Δήμητρα Ευθυμιάδου