Με το…κιάλι θα βλέπουν τα νέα φάρμακα οι Έλληνες

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Αν ισχύσουν τα μέτρα που προτείνει η ηγεσία του ΥΥΚΑ για την εισαγωγή νέων καινοτόμων φαρμάκων στην χώρα θα υπάρξει πρόβλημα πρόσβασης για τους ασθενείς. Τόσο το αυξημένο clawback για τα νέα καινοτόμα φάρμακα, όσο και η προϋπόθεση να έχει κυκλοφορήσει το προϊόν σε 6 τουλάχιστον ευρωπαϊκές χώρες με σύστημα αξιολόγησης ΗΤΑ πριν τιμολογηθεί στη χώρα μας, είναι αξεπέραστα προβλήματα που θα αναγκάσουν τον ΙΦΕΤ να εισάγει κατά βούληση το κάθε φάρμακο επί 3 τουλάχιστον χρόνια. Αν όχι ες αεί!

Όπως δήλωσε σήμερα μιλώντας στο iatropedia ο διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της MSD, Αντώνης Καρόκης, είναι «εξουθενωτικό» για τις εταιρίες να μπει 60% rebate και clawback στην τιμή παραγωγού… Με 40 εκατ. ευρώ το κόστος των νέων φαρμάκων και 460 εκατ. ευρώ την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης, ο λογαριασμός δεν βγαίνει!

Αντ΄αυτού πρέπει να διατηρηθεί το υφιστάμενο rebate μέχρι νεοτέρας ή να υιοθετηθούν οι προτάσεις του ΣΦΕΕ. Και εκτός αυτού, πρέπει να τιμολογούνται στο εξής όλα τα φάρμακα με ληγμένη πατέντα (off patent) στο μέσο όρο των 3 χαμηλότερων τιμών της ΕΕ και τα γενόσημα στο 65% της τιμής των off patent. Όπως λέει ο κ. Καρόκης, τα παραπάνω μαζί με καλύτερο έλεγχο της συνταγογράφησης, θα οδηγήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα.

Σήμερα στη Ελλάδα, η φαρμακευτική δαπάνη πληρώνεται ως εξής:

Τα 2,5 δις τα πληρώνει ο δημόσιος τομέας, δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία, το 1 δις το πληρώνουν οι βιομηχανίες ( μέσω rebate και clawback) και το 1 δις το πληρώνουν οι ασθενείς (αγοράζοντας ιδιωτικά από τα φαρμακεία και μέσω της συμμετοχής τους). Αυτό σημαίνει ότι το 50% της φαρμακευτικής δαπάνης το πληρώνουν οι βιομηχανίες και οι ασθενείς! Και παρόλα αυτά, δεν έχουν λόγο στον τρόπο και χρόνο εισαγωγής των νέων καινοτόμων φαρμάκων στην χώρα πολλά εκ των οποίων κάνουν την διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου…

Επιπλέον, η πρόταση με τις 6 χώρες με σύστημα ΗΤΑ έχει επιμέρους προβλήματα όπως για παράδειγμα: Στην Σουηδία τα νοσοκομειακά αντιβιοτικά δεν περνούν από το σύστημα αυτό αξιολόγησης καθώς τα προμηθεύονται ξεχωριστά κάθε νοσοκομείο. Τι θα γίνει αν υπάρξει ένα καινοτόμο αντιβιοτικό που έχει εγκριθεί στις υπόλοιπες 5 χώρες αλλά δεν παίρνει έγκριση από την Σουηδία;

KAPOKIS_0716