Δωρεές σε τομείς Υγείας και Πρόνοιας από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ενέκρινε νέο κύκλο δωρεών, συνολικού ύψους 2,24 εκατομμυρίων ευρώ οι οποίες επικεντρώνονται στους τομείς της Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας στην Ελλάδα.

Οι δωρεές αυτές είναι επιπλέον της συνήθους και συνεχιζόμενης κοινωφελούς δράσης του Ιδρύματος στην Ελλάδα και παγκοσμίως και αποτελούν ένδειξη της δέσμευσης του ΙΣΝ να συνεχίσει να προσφέρει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, έκτακτη υποστήριξη σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση στη χώρα. Οι συγκεκριμένοι τομείς που το Ίδρυμα ενισχύει με αυτές τις νέες δωρεές του (Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια) έχουν πληγεί σημαντικά, λόγω της παρατεταμένης κοινωνικοοικονομικής κρίσης, με σοβαρές επιπτώσεις σε συνανθρώπους μας.

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δήλωσε σχετικά: «Οι κρίσιμοι τομείς της Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας έχουν δεχτεί μεγάλο πλήγμα στην Ελλάδα της κρίσης. Οι νέες μας δωρεές αποσκοπούν στη δημιουργία προγραμμάτων που θα συνδράμουν ουσιαστικά στη βελτίωση της καθημερινότητας αλλά και των μελλοντικών προοπτικών των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη».

Νέες δωρεές για τη στήριξη των υπηρεσιών και δομών Υγείας στην Ελλάδα

Πρόγραμμα παροχής ιατρικών αναλώσιμων σε 5 δημόσια νοσοκομεία της χώρας: Η δωρεά, συνολικού ύψους €750.000, στηρίζει τη χρηματοδότηση πιλοτικού προγράμματος παροχής ιατρικών αναλώσιμων σε πέντε δημόσια νοσοκομεία, με στόχο να συμβάλει στην αντιμετώπιση των κρίσιμων ελλείψεων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) σε ολόκληρη τη χώρα.  Αρχικά, η δωρεά θα καλύψει το κόστος για τα βασικά ιατρικά αναλώσιμα των νοσοκομείων, για τρεις μήνες, βοηθώντας να αντιμετωπισθούν οι λειτουργικές και οικονομικές συνέπειες που έχει δημιουργήσει η κρίση καθώς και η επιβολή των τραπεζικών περιορισμών (π.χ. προβλήματα ρευστότητας, παύσης προμηθειών απαραίτητων υλικών, κτλ.). Η επιλογή των νοσοκομείων έγινε βάσει του αριθμού ασθενών που αυτά εξυπηρετούν, καθώς και με γνώμονα την ευρεία γεωγραφική κάλυψη που έχουν. Μέσω του νέου αυτού προγράμματος, αναμένεται να προσφερθεί στήριξη στους ασθενείς, αλλά και το ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων που θα έχουν πλέον άμεση πρόσβαση σε απαραίτητα ιατρικά υλικά. Εφόσον τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος είναι θετικά, το Ίδρυμα προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω διεύρυνσής του.

Δωρεά στο Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Άγιος Σάββας για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού για το Τμήμα Κυτταρολογίας: Μέσω της δωρεάς, θα καταστεί δυνατή η αντικατάσταση των παλιών μικροσκοπίων, παρωχημένης τεχνολογίας και αποδοτικότητας, με έξι (6) νέα ψηφιακά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία θα είναι σε θέση να παρέχουν σε μικρότερο χρόνο, ακριβή διαγνωστικά αποτελέσματα, συμβάλλοντας στη ριζική βελτίωση της λειτουργίας του Τμήματος Κυτταρολογίας του νοσοκομείου. Μέσω της αναβάθμισης αυτής, αναμένεται να επωφεληθούν σημαντικά οι περίπου 20.000 ασθενείς που εξυπηρετεί το Κυτταρολογικό Τμήμα σε ετήσια βάση, καθώς και το ιατρικό προσωπικό που στελεχώνει το εν λόγω Τμήμα, δεδομένου ότι θα εκπαιδευθούν στη χρήση των υπερσύγχρονων αυτών μηχανημάτων.

Δωρεά στο Ασκληπιείο Γενικό Νοσοκομείο Βούλας για την πλήρη ανακαίνιση της πτέρυγας ασθενών «Νικολούδειο Γ»: Η δωρεά αφορά στην πλήρη ανακαίνιση της πτέρυγας ασθενών «Νικολούδειο Γ» όπου νοσηλεύονται κατά συντριπτική πλειοψηφία τα βαριά χειρουργικά περιστατικά της Νευροχειρουργικής/Ουρολογικής/Γενικής Χειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου. Μέσω της δωρεάς θα καλυφθούν όλα τα έξοδα για την κτιριακή ανακαίνιση της κλινικής, τις μηχανολογικές, ηλεκτρικές και υδραυλικές εργασίες, καθώς και για την προμήθεια ιατρικού και παραϊατρικού εξοπλισμού. Σημειώνεται πως, το Ασκληπιείο Γενικό Νοσοκομείο είναι το μοναδικό γενικό δημόσιο νοσοκομείο που λειτουργεί στο νότιο τμήμα της Αττικής, καλύπτοντας τις ιατρικές ανάγκες ενός πληθυσμού 1.500.000 περίπου κατοίκων.

Δωρεά στο Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού για την αγορά διαγνωστικού εξοπλισμού για τις ανάγκες του Προληπτικού Προγράμματος Νεογνών: Το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού υλοποιεί το πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου για όλα τα νεογνά στην Ελλάδα, διενεργώντας παράλληλα, έρευνες και εκπαιδευτικά σεμινάρια για επαγγελματίες της παιδιατρικής. Η δωρεά του Ιδρύματος αφορά στην αντικατάσταση των παλιών μηχανημάτων, με νέο υπερσύγχρονο εξοπλισμό υψηλής ακρίβειας.

Δωρεά στην Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» για την υποστήριξη προγράμματος «Κατ’ οίκον Βοηθείας» για ηλικιωμένους με άνοια και οικονομικά προβλήματα: Η δωρεά αφορά στη στήριξη, για τα επόμενα 2 χρόνια, των προγραμμάτων «Κατ’ οίκον Βοηθείας» και «Κοινωνικής Στήριξης» που υλοποιεί η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ», βοηθώντας περίπου 160 άτομα, ηλικίας άνω των 65 ετών που πάσχουν από άνοια ή άλλες νόσους (π.χ. Αλτσχάιμερ) και που αντιμετωπίζουν παράλληλα, σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Μέσω του προγράμματος αυτού, παρέχονται στους ασθενείς ολοκληρωμένες υπηρεσίες φροντίδας (ιατρικές εξετάσεις, προσαρμογή του οικιακού περιβάλλοντος βάσει των εξατομικευμένων αναγκών των ασθενών), ενώ, παράλληλα, η οικογένεια των ασθενών εκπαιδεύεται από το προσωπικό του οργανισμού, μέσω εβδομαδιαίων συναντήσεων ή τηλεσυσκέψεων, προκειμένου να είναι σε θέση να φροντίσει σωστά τον συγγενή-ασθενή.

Νέες δωρεές για τη στήριξη προγραμμάτων Κοινωνικής Πρόνοιας, εστιάζοντας στις ανάγκες ευάλωτων παιδιών στην Ελλάδα

Νέα δωρεά στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδας για τη μερική υποστήριξη της λειτουργίας των κέντρων του οργανισμού σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά και για τη δημιουργία δύο νέων κέντρων σε Περιστέρι και Ιωάννινα: Έχοντας προσφέρει σημαντική υποστήριξη στα επτά (7) Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας που λειτουργούν τα Παιδικά Χωριά SOS ανά τη χώρα (Αθήνα, Καλαμάτα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ηράκλειο, Πειραιά, Θεσσαλονίκη), το Ίδρυμα εγκρίνει νέα δωρεά προς τον οργανισμό, η οποία έχει διπλό στόχο: αφενός, τη στήριξη της ενίσχυσης της λειτουργίας των Κέντρων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά, μέσα από την κάλυψη των εξόδων για την πρόσληψη επιπλέον εργαζομένων σε αυτά και, αφετέρου, τη δημιουργία δύο νέων κέντρων σε Περιστέρι και Ιωάννινα, ενέργεια η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω τις δράσεις του οργανισμού σε δύο ιδιαίτερα ευάλωτες κατά την τρέχουσα κρίση περιοχές. Η δωρεά θα επιτρέψει στα Παιδικά Χωριά SOS και στα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας να προσφέρουν βοήθεια σε ακόμα περισσότερες οικογένειες και παιδιά που έχουν ανάγκη, ενισχύοντας επιπλέον 1.260 οικογένειες σε ολόκληρη τη χώρα.

Δωρεά στο Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας «Φιλική Φωλιά» για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του οργανισμού και για προμήθειες τροφίμων: Το Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας «Φιλική Φωλιά» στηρίζει παιδιά και εφήβους από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, μονογονεϊκές οικογένειες και οικογένειες με κοινωνικά προβλήματα, αλλά και προβλήματα μακροχρόνιας ανεργίας που ζουν στην ευρύτερη περιοχή του Θριασίου. Η δωρεά του Ιδρύματος θα καλύψει, για τα επόμενα 2 χρόνια, τα λειτουργικά έξοδα του οργανισμού, τα έξοδα για την πρόσληψη τεσσάρων επιπλέον εργαζομένων, καθώς και τα έξοδα για την προμήθεια των απαραίτητων τροφίμων, προκειμένου ο οργανισμός να μπορέσει να συνεχίσει την παροχή καθημερινών γευμάτων στα παιδιά που φροντίζει. Η συγκεκριμένη δωρεά αναμένεται να βοηθήσει περίπου 800 παιδιά και γονείς που βρίσκονται σε ανάγκη.

Δωρεά για τη νέα οργάνωση «Το Μεγάλο μας Σπίτι», για την υποστήριξη κατασκευαστικών εργασιών και την αγορά εξοπλισμού: Το Μεγάλο μας Σπίτι είναι νέος μη κερδοσκοπικός οργανισμός στην Ελλάδα, ο οποίος έχει ως στόχο να δημιουργήσει το πρώτο κέντρο γονέων και παιδιών ηλικίας έως 3 ετών στη χώρα μας που θα προωθεί την παιδική κοινωνικοποίηση και τη μητρότητα, παρέχοντας τις υπηρεσίες του εντελώς δωρεάν. Η δωρεά του Ιδρύματος θα στηρίξει τις κατασκευαστικές εργασίες στο χώρο που ο Δήμος Αθηναίων παραχώρησε στον νέο αυτό οργανισμό, για να στεγάσει τις υπηρεσίες του, καθώς και την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού, καθιστώντας δυνατή την έναρξη της λειτουργίας του.