Δωρεάν εμβολιασμοί με MMR από τον ΙΣΠ και τον Δήμο Πειραιά

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά θα διενεργήσει δωρεάν εμβολιασμούς για την ιλαρά (εμβόλιο MMR), σε όσους το επιθυμούν, ξεκινώντας από την Τετάρτη 13-9-2017 και κάθε Τρίτη και Τετάρτη, ώρες 12:00 έως 15:00, στα γραφεία του Συλλόγου (Αγ. Κων/νου 5 Πειραιάς, 7ος όροφος, δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο), με αποκλειστικό σκοπό την διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας.

Η ιλαρά είναι ιογενής νόσος που οφείλεται στον ιό της ιλαράς.
Διακρίνεται σε 3 στάδια:
– Το πρόδρομο (καταρροϊκό)
– Το εξανθηματικό και
– Το στάδιο αποδρομής
Ο χρόνος επώασης είναι περίπου 7 έως 21 ημέρες.

Η ιλαρά μεταδίδεται από άτομο σε άτομο αερογενώς με σταγονίδια και με άμεση επαφή με ρινικές ή φαρυγγικές εκκρίσεις ασθενών. Σπανίως μεταδίδεται μέσω αντικειμένων προσφάτως μολυσθέντων. Ο ιός της ιλαράς μπορεί να παραμείνει σε μολυσμένες επιφάνειες και στον περιβάλλοντα χώρο περίπου 2 ώρες μετά την αποχώρηση του ασθενούς.
Η νόσος είναι πιο σοβαρή σε βρέφη και ενήλικες λόγω επιπλοκών.

Το τελευταίο διάστημα έχουν εκδηλωθεί σοβαρές επιδημικές εξάρσεις ιλαράς σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες. Κατά την περίοδο 2016 – 2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 41 θάνατοι. Στη γειτονική Ιταλία έχουν εμφανιστεί 3.300 κρούσματα και 2 θάνατοι.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΥΥΚΑ, ενώ τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας καταγραφόταν πολύ μικρός αριθμός σποραδικών κρουσμάτων, κατά το τελευταίο 4μηνο έχουν καταγραφεί 100 περιστατικά και πλέον ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου είναι υπαρκτός.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΣΠΑ, Νίκος Πλατανησιώτης, ο μόνος και πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο Ιλαράς-Ερυθράς-Παρωτίτιδας (MMR). Λόγω της επιδημικής έξαρσης, συστήνουμε τον άμεσο εμβολιασμό, ο οποίος γίνεται ως εξής:

– 1η δόση σε ηλικία 12 – 15 μηνών, αλλά μπορεί να γίνει μέχρι την ηλικία των 17 ετών και σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν κάνει την επαναληπτική δόση.

– 2η δόση σε ηλικία 4 – 6 ετών ή αντίστοιχο χρονικό διάστημα, αν ο εμβολιασμός γίνει σε μεγαλύτερη ηλικία.