Δωρεά 5 ασθενοφόρων από Γερμανούς Σαμαρείτες σε ελληνικούς Δήμους για το μεταναστευτικό

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) παρέλαβε από την Ομοσπονδία Σαμαρειτών ASB της Γερμανίας 5 ασθενοφόρα πλήρως εξοπλισμένα για τους Δήμους Σάμου, Λέσβου και Παιονίας, την ίδια την ΚΕΔΕ που θα το παραχωρεί σε όποιο Δήμο έχει ανάγκη και τον ΙΣΑ.

Σε μια λαμπρή τελετή στο Ζάππειο Μέγαρο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης παρέλαβε από τον πρόεδρο  της Ομοσπονδίας και Γερμανό Ευρωβουλευτή Knut Fleckenstein τα τέσσερα από τα πέντε ασθενοφόρα καθώς το ένα είναι ακόμα καθ’ οδόν προς την Αθήνα.

Όπως δήλωσε ο κ. Πατούλης, «είναι απαραίτητη η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της Ευρώπης καθώς η Ελλάδα έχει δεχτεί το μεγαλύτερο βάρος στην πρώτη υποδοχή των προσφύγων την στιγμή που το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό». Ο κ. Πατούλης αναγνώρισε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει διαχειριστεί δείχνοντας ευαισθησία το θέμα με την Καγκελάριο Μέρκελ να έχει ανοίξει τα σύνορα της χώρας της σε 1,5 εκατ. μετανάστες παρά τις εσωτερικές πιέσεις που δέχεται σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο».

Αλλά τόνισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέπει σε όμορη χώρα να μην βοηθήσει στο προσφυγικό δημιουργώντας προβλήματα με την αμφισβήτηση ακόμα και των συνόρων της με την Ελλάδα (φωτογραφίζοντας βέβαια την Τουρκία).

pat2

Από την πλευρά του ο Γερμανός Σοσιαλοδημοκράτης Ευρωβουλευτής, Knut Fleckenstein, που είναι πρόεδρος της ASB, πρόσθεσε με νόημα ότι «πολλοί πολιτικοί στην ΕΕ κρύβονται πίσω από τους φόβους τους και τους φόβους των πολιτών στις χώρες τους. Αλλά όλοι πρέπει να αναγνωρίσουμε τις αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ενωμένη Ευρώπη. Είμαι περήφανος που η καγκελάριος σήκωσε το βάρος 1 εκατ. μεταναστών στην Γερμανία. Επίσης θέλω να ξέρετε ότι εμείς στην Γερμανία αναγνωρίζουμε  ότι η Ελλάδα σηκώνει μεγάλος βάρος  και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μπορούμε να σας βοηθήσουμε. Οι πολίτες των δύο χωρών αλληλοϋποστηρίζονται παρά τα όσα λέγονται…». Ο κ. Fleckenstein πρόσθεσε ότι η Ομοσπονδία της οποίας ηγείται έχει 2,5 εκατ. μέλη που έδωσαν πολλά χρήματα για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και την Ελλάδα για να τους υποδεχτεί.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης ο κ. Κώστας Δήμτσας, γενικός διευθυντής της ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής της Ελλάδος, η Γερμανός επιτετραμμένος στην Πρεσβεία της Αθήνας, Klemens Semtner, ο Δήμαρχος του Steinach, Frank Edelmann. η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου και οι Δήμαρχοι Σάμου, Λέσβου και Παιονίας.