Δώρα ζωής από την Κύπρο για δυο συνανθρώπους μας!

  • Iatropedia
Δυο μεταμοσχεύσεις πραγματοποιήθηκαν χθες Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2012, ύστερα από προσφορά μοσχευμάτων από Κύπριο δότη οργάνων.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ενημερώθηκε το Συντονιστικό Κέντρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων για την προσφορά των μοσχευμάτων, από 22χρονο δότη, ο οποίος κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ύστερα από βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση και η οικογένειά του αποφάσισε να δωρίσει τα όργανά του, προκειμένου να βοηθηθούν συνάνθρωποι μας, που χρήζουν μεταμόσχευσης, σε Κύπρο και Ελλάδα.

Τα μοσχεύματα, τα οποία προσφέρθηκαν στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, ήταν η καρδιά και το ήπαρ, καθώς στην Κύπρο δεν υπάρχει πρόγραμμα, το οποίο να υποστηρίζει μεταμοσχεύσεις των συγκεκριμένων οργάνων. Οι νεφροί αφαιρέθηκαν και μεταμοσχεύτηκαν σε Κύπριους λήπτες.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν από τον ΕΟΜ οι Μονάδες Μεταμοσχεύσεων των νοσοκομείων «Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης» και «Ωνάσειο», για την εύρεση των κατάλληλων ληπτών και την έγκαιρη μετάβαση των ιατρικών ομάδων στην Κύπρο για τη λήψη των οργάνων.

Τα ληφθέντα όργανα μεταμοσχεύτηκαν ως εξής:

Η καρδιά σε άνδρα 28 ετών, ο οποίος βρισκόταν στη λίστα αναμονής για 2 χρόνια.

Το ήπαρ σε γυναίκα 37 ετών, η οποία μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης για να δεχθεί το μόσχευμα, από το Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά «Τζάνειο», όπου νοσηλευόταν σε βαριά κατάσταση, με ηπατική ανεπάρκεια, τις τελευταίες ημέρες. Οι προσπάθειες των ιατρών του Τζανείου να την κρατήσουν στη ζωή ευοδώθηκαν τελικά, αφού βρέθηκε το κατάλληλο μόσχευμα.