Δείξε μου το DNA σου να σου πω ποιος είσαι!

  • Iatropedia
Με βάση μόνο το DNA μπορούν οι επιστήμονες σήμερα να δημιουργήσουν το πρόσωπο ενός ανθρώπου. Και όταν πρόκειται για εγκληματίες που αναζητά η Αστυνομία, είναι σαν να έχει… την φωτογραφία τους.

Δείξε μου το DNA σου να σου πω ποιος είσαι!

Πρόλογος: Με βάση μόνο το DNA μπορούν οι επιστήμονες σήμερα να δημιουργήσουν το πρόσωπο ενός ανθρώπου. Και όταν πρόκειται για εγκληματίες που αναζητά η Αστυνομία, είναι σαν να έχει… την φωτογραφία τους.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μόνο λίγα κύτταρα αρκούν για να «δημιουργήσει» ένα ειδικό εργαστήριο το πρόσωπο του ανθρώπου. Για του λόγου το αληθές, η χειρούργος και παρουσιάστρια της εκπομπής του BBC «Catching History’s Criminals: The Forensics Story», Gabriel Weston, έδωσε δικό της DNA, δηλαδή απλώς ένα δείγμα σάλιου το οποίο ο σταθμός το έστειλε με απόλυτη μυστικότητα σε ένα ειδικευμένο εργαστήριο του Βελγίου. Εκεί το παρέλαβε ως ανώνυμο δείγμα ο καθηγητής Δρ. Peter Claes του Πανεπιστημίου του Leuven και μόνο με βάση αυτό κατάφερε να δημιουργήσει το πρόσωπο της παρουσιάστριας χωρίς βέβαια να ξέρει σε ποιόν ανήκε το δείγμα.

Η «φωτογραφία» του προσώπου της Gabriel Weston μοιάζει πολύ με τις πραγματικές της φωτογραφίες. Τα μάτια, η μύτη, το στόμα και το σαγόνι είναι ολόιδια με την πραγματική της φωτογραφία. Η μόνη διαφορά είναι ότι το πρόσωπο φαίνεται λίγο πιο στρογγυλό, κάτι που όπως λέει ο καθηγητής δεν μπορεί να «δει» από το DNA.

Πάντως άνετα γνωρίζει την παρουσιάστρια κανείς από το επιστημονικό της «πορτραίτο». «Βασιστήκαμε μόνο σε 20 γονίδια» λέει ο καθηγητής Claes και εξηγεί ότι αν ένας εγκληματίας αφήσει έστω και λίγο δείγμα τού DNA του στον τόπο ενός εγκλήματος, η Αστυνομία πλέον μπορεί σύντομα να έχει την «φωτογραφία» του προσώπου του.