Δείξε μου τι γλώσσα σου να σου πω τι έχεις!

  • Iatropedia
Πολλές φορές θα έχετε πάει στο γιατρό και θα σας έχει ζητήσει να βγάλετε τη γλώσσα σας. Όσο περίεργο και αν σας ακούγεται το χρώμα της γλώσσας μπορεί να αποκαλύψει αν πάσχετε από κάποια ασθένεια. Διαβάστε ποιοι λόγοι προκαλούν το λευκό χρώμα της γλώσσας.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Η άσπρη γλώσσα συνήθως οφείλεται στη συσσώρευση βακτηρίων και νεκρών κυττάρων στην επιφάνειά της λόγω αφυδάτωσης, ασθένειας (όταν υπάρχει λιγότερη χρήση της γλώσσας για την ομιλία και τη μάσηση) και ξηρότητας του στόματος.

Αν διαπιστώσετε ότι η γλώσσα σας είναι άσπρη το πρωί που ξυπνάτε μπορεί να οφείλεται στην κακή στοματική υγιεινή, στην αφυδάτωση ή στο κάπνισμα. Ορισμένα φάρμακα που προκαλούν ξηροστομία μπορεί να ευθύνονται για το ίδιο αποτέλεσμα, αλλά τα συμπτώματα υποχωρούν μετά την ενυδάτωση του στόματος το πρωί.

Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι είχατε κάποιο κρυολόγημα ή αλλεργία και αναπνέατε από το στόμα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Όταν η γλώσσα είναι λευκή κατά τόπους μπορεί να υποδεικνύει καντιντίαση στόματος ή αλλιώς μυκητιασική στοματίτιδα που προκαλείται συνήθως από ένα τύπο ζυμομύκητα με την ονομασία Candida Albicans.

Αυτό μπορεί να προκληθεί εάν έχετε πάρει πρόσφατα αντιβιοτικά ή εισπεόμενα φάρμακα για το βρογχικό άσθμα και δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο σε βρέφη, ηλικιωμένους και σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Η μυκητιασική στοματίτιδα απαιτεί θεραπεία και θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Μια άλλη κατάσταση η λευκοπλακία προκαλεί επίσης λευκές κηλίδες στη γλώσσα. Η λευκοπλακία εμφανίζεται συνήθως σε άτομα που καπνίζουν ή κάνουν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και σε λίγες περιπτώσεις (5%) μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο του στόματος.

Η πάθηση αντιμετωπίζεται με διακοπή των παραγόντων που την προκαλούν (κάπνισμα, αλκοόλ και άλλων ερεθισμών της στοματικής κοιλότητας).

Ο ομαλός λειχήνας είναι μία χρόνια αυτοάνοση ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει λευκές λωρίδες στην επιφάνεια της γλώσσας. Συνήθως δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα, αλλά μερικές φορές μπορεί να εκδηλωθεί πόνος και αίσθημα καψίματος ή να εμφανιστεί και σε άλλα μέρη του σώματος, ειδικά στους καρπούς, στους βραχίονες και πάνω από τους αστραγάλους.

Θεραπεία χρειάζεται μόνο όταν συνυπάρχει πόνος και δυσφορία και θα πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας τις φαρμακευτικές επιλογές.

Η λευκή γλώσσα είναι γενικά ένα αβλαβές και αθώο σύμπτωμα το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με το καθημερινό βούρτσισμα της γλώσσας, τη διακοπή του καπνίσματος και πίνοντας άφθονο νερό.

Επισκεφτείτε το γιατρό σας αν η γλώσσα σας πονάει, αν παραμένει άσπρη περισσότερο από δύο εβδομάδες και αν ανησυχείτε για τις αλλαγές που εμφανίζετε.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι αρρώστιες μπορεί να φέρει το καλοκαίρι;

Πόσα ποτήρια νερό να πίνω στη ζέστη;

Πως να μην κολλήσω Ηπατίτιδα Β!

Πόνος στην κοιλιά: Πότε να ανησυχήσω;

Μήπως ο υπολογιστής σας αρρωσταίνει;

Τρίξιμο δοντιών: Τι είναι και πως θεραπεύεται;

Γιατί πέφτει ο σίδηρος μου;