Δείτε τους κινδύνους από τη χρήση τζακιών!

  • Iatropedia
Με τον χειμώνα να δείχνει για τα καλά τα ...δόντια του, χρήσιμο είναι να μην περιμένουμε τι μέτρα προστασίας λαμβάνει η Πολιτεία για το φαινόμενο της αιθαλομίχλης αλλά τι πράττουμε εμείς οι ίδιοι για να διαφυλάξουμε την καλή μας υγεία.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Στην ενεργή συμμετοχή του κάθε πολίτη στην καταπολέμηση του προβλήματος της αιθαλομίχλης στους αστικούς ιστούς στοχεύουν συμβουλές των ειδικών του ΚΕΕΛΠΝΟ. Συγκεκριμένα αυτό που μπορούμε να κάνουμε όλοι και ο καθένας από εμάς είναι:

-Να επιλέγουμε οικονομικούς τρόπους θέρμανσης, που παράλληλα δεν βλάπτουν την υγεία μας και το περιβάλλον.

-Να επιλέγουμε πιστοποιημένες και φιλικές προς το περιβάλλον συσκευές θέρμανσης –Να ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης και συντήρησης του κατασκευαστή.

– Τις ημέρες με αιθαλομίχλη για τις οποίες ανακοινώνονται μέτρα από την Πολιτεία, να αξιοποιούμε τις μεγάλες εκπτώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, χρησιμοποιώντας εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης.

-Να ενημερωνόμαστε για τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ : www.ypeka.gr και τα ειδησεογραφικά sites.

-Να βεβαιωνόμαστε ότι τα ξύλα που αγοράζουμε, είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές.

-Να βεβαιωνόμαστε ότι τα καύσιμα στερεής βιομάζας που αγοράζουμε (πέλετς, μπριγγέτες κλπ) είναι κατάλληλα για το σύστημα θέρμανσης που έχουμε (τα συνιστά ο

κατασκευαστής) και ότι είναι πιστοποιημένα.

-να μην καίμε ξύλα εμποτισμένα με χημικά και βερνίκια, όπως είναι τα παλιά έπιπλα,

παντζούρια, πόρτες, ξύλα από οικοδομές κ.ά.

-Να αποφεύγουμε τα προσανάμματα κηροζίνης και γενικότερα παραγώγων πετρελαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πανικός στο υπουργείο Υγείας για την αιθαλομίχλη! Ειδική ομάδα παρακολούθησης και καταμέτρησης

Τι μπορείτε να πάθετε από την αιθαλομίχλη;