Δείτε τη διατροφή για »γερή» καρδιά!

  • Iatropedia
Η διατροφή πέραν της μείωσης της LDL μπορεί να χαρίσει πολλά χρόνια υγιούς ζωής, όπως έχουν δείξει πάρα πολλές μέχρι στιγμής διατροφικές μελέτες, σε ασθενείς που πάσχουν από στεφανιαία νόσο.

Στα κύρια σημεία διατροφικής μεταβολής που συστήνουν οι οδηγίες περιλαμβάνεται η μείωση κατανάλωσης κορεσμένων και τρανς λιπαρών, η κατανάλωση στερολών ή στανολών, η μείωση πρόσληψης χοληστερόλης, καθώς και η αύξηση κατανάλωσης φυτικών ινών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα αποτελέσματα μελετών που δείχνουν ότι για κάθε 10γρ φυτικών ινών που προστίθεται στη διατροφή μειώνεται ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου κατά 17%.

Η υψηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και φυτικών ινών λειτουργεί καρδιοπροστατευτικά και είναι συνυφασμένη με μικρότερη συχνότητα υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρκίνου και παχυσαρκίας.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν από τους επιστήμονες κατά την διάρκεια του 30ο Συνέδριο Κλινικής καρδιολογίας του ΕΛΙΚΑΡ

Η κα Μπιλιανού, Διευθύντρια ΕΣΥ, Καρδιολόγος στο Τζάνειο Νοσοκομείο, επίσης τόνισε την αξία της καλής διατροφής ως σημαντικού παράγοντα που επηρεάζει την καλή λειτουργία της καρδιάς. Μία διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λίπη, πλούσια σε φυτικές ίνες σύνθετους υδατάνθρακες πρέπει να συστήνεται σε ασθενείς με καρδιοπάθειες. Ειδικά οι φυτικές ίνες μειώνουν το ρυθμό απορρόφησης της γλυκόζης, μειώνουν τα τριγλυκερίδια έως και 20%, καθώς και την LDL-C έως και 5%.

Για τους παραπάνω λόγους πρέπει να υπενθυμίζεται τακτικά στους ασθενείς η ανάγκη διατήρησης της βέλτιστης διατροφής καθώς και της σωματικής άσκησης.