Δείτε για ποιους λόγους είναι πρησμένα τα πόδια σας τώρα τελευταία

  • Iatropedia
Το πρήξιμο (οίδημα) χαμηλά στα πόδια και στους αστραγάλους είναι ένα σύνηθες πρόβλημα, ιδιαίτερα μεταξύ των μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων, το οποίο οφείλεται κατά κανόνα σε συσσώρευση υγρού.

Αυτή η ανώμαλη συσσώρευση υγρού μπορεί να επηρεάσει το ένα ή και τα δύο πόδια, συμπεριλαμβανομένων των μηρών, της γάμπας, των αστραγάλων και του πέλματος. Το οίδημα είναι ιδιαίτερα αισθητό στο κάτω μέρος του σώματος, λόγω της επίδρασης της βαρύτητας.

Αιτίες

Τα πιο συχνά αίτια περιλαμβάνουν:

-Υπερβολικό σωματικό βάρος

-Θρόμβος αίματος στο πόδι

-Προχωρημένη ηλικία

-Λοίμωξη στο πόδι

-Φλέβες στα πόδια που δεν μπορούν να αντλήσουν σωστά το αίμα προς την καρδιά

Άλλα αίτια μπορεί να οφείλονται σε:

-Τραυματισμό ή εγχείρηση στο πόδι, τον αστράγαλο, ή το πόδι. Οίδημα μπορεί επίσης να προκύψει μετά πυελική χειρουργική επέμβαση, ειδικά για τον καρκίνο.

-Μακρά πτήση με αεροπλάνο ή πολύωρο ταξίδι με το αυτοκίνητο, καθώς και με το να είστε σε ορθοστασία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτές τι περιπτώσεις το πρήξιμο εντοπίζεται κυρίως σε πόδια και αστραγάλους.

-Πρήξιμο μπορεί να παρουσιαστεί σε γυναίκες που λαμβάνουν οιστρογόνα ή κατά τη διάρκεια κάποιων ημερών του έμμηνου κύκλου. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν διόγκωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το εκτεταμένο οίδημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι σημάδι προεκλαμψίας (ονομάζεται επίσης τοξιναιμία), μια σοβαρή κατάσταση που περιλαμβάνει υψηλή πίεση του αίματος και οίδημα.

-Τα πρησμένα πόδια μπορεί να είναι επίσης σημάδι καρδιακής, νεφρικής, ή ηπατικής ανεπάρκειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρεις ασκήσεις που εστιάζουν στο κάψιμο του λίπους στην κοιλιά

Είναι τα πόδια σας στραβά; Δείτε με ποιες ασκήσεις θα διορθώσετε το πρόβλημα