ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ: Ειδικευόμενοι, φτηνοί γιατροί για το δημόσιο νοσοκομείο-επιχείρηση

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
"Οι αλλαγές στις ιατρικές ειδικότητες που παρουσίασε o κ. Μάρκου σαν κυβερνητικός “λαγός” κινούνται σε αντιδραστική κατεύθυνση και αποτελούν την τροχιοδεικτική βολή για την κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος των δικαιωμάτων των νέων γιατρών ", αναφέρουν από την ΔΗΠΑΚ γιατρών και η επίθεση είναι σαφής και ολομέτωπη κατά του προέδρου του ΚΕΣΥ!

Για τις απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου του ΚΕΣΥ σε σχέση με την ιατρική ειδικότητα και τους νέους γιατρούς, έκαναν παρέμβαση που σπάει κόκκαλα τα μέλη της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης γιατρών…

Όπως λένε στην αρχή της ανοιχτής επιστολής τους, «καταγγέλλουμε τον πρόεδρο του ΚΕΣΥ,  ο οποίος στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας αποκάλεσε «ψεύτες» και «τραμπούκους» όσους αποκαλύπτουν το αντιδραστικό περιεχόμενο των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στην ιατρική ειδικότητα.

Ο κ. Μάρκου, πήγε απρόσκλητος στη Γενική Συνέλευση για να «αποκαταστήσει» και καλά  την «αλήθεια» επειδή, όπως ισχυρίστηκε, η ΟΕΝΓΕ  θέλει να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και  για αυτό συνειδητά διαστρεβλώνει τις προτάσεις του ΚΕΣΥ.

Τελικά το μόνο που κατάφερε ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ είναι να αυτοδιαψευστεί».

Και εξηγούνται αναπτύσσοντας την δική τους επιχειρηματολογία για τις ιατρικές ειδικότητες:

– Αντί ο καθορισμός του αριθμού των ειδικευόμενων και των ειδικών γιατρών να γίνεται με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών του λαού, η αντιστοίχιση ελάχιστου αριθμού ειδικών προς ειδικευόμενους, με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμους γιατρούς θα οδηγήσει στην αύξηση της αναλογίας ειδικών προς ειδικευόμενους, θα κάνει τις συνθήκες ειδικότητας ακόμη πιο εξαντλητικές, θα υποβαθμίσει και άλλο την εκπαίδευσή, θα έχει αρνητικές συνέπειες στους ασθενείς.

– Αντί να αναπτυχθούν πλήρως οι δημόσιες μονάδες υγείας που χορηγούν ειδικότητα  με την αναγκαία στελέχωση και τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό της υλικοτεχνικής υποδομής, «η αξιολόγηση και η διαπίστευση των εκπαιδευτικών κέντρων» στρώνει το έδαφος  για μείωση θέσεων  ειδικότητας.

– Αντί η ειδικότητα να αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της εκπαίδευσης των  γιατρών, υψώνονται φραγμοί στην απόκτηση της, μέσα από τη δημιουργία αλλεπάλληλων φίλτρων, με στόχο τη δημιουργία γιατρών πολλών ταχυτήτων σε ότι αφορά την επιστημονική και επαγγελματική τους εξέλιξη.

– Αντί να εξασφαλίσουν την ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης των νέων γιατρών με κρατική χρηματοδότηση για δωρεάν παροχή συγγραμμάτων, δωρεάν συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια κ.λ.π. αναγκάζουν τους ειδικευόμενους να επιδίδονται σε ένα ατέρμονο κυνήγι συλλογής δεξιοτήτων  .

– Αντί για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση,  μέσω  της  υποχρεωτικής εφαρμογής της κινητικότητας (rotation) και με πρόσχημα την εκπαίδευση, τα κενά θα καλύπτονται από περιπλανώμενους ειδικευόμενους από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

-Αντί για αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς με ανθρώπινα ωράρια, με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα κατά τη διάρκεια της ειδικότητας, οι ειδικευόμενοι θα εργάζονται σαν είλωτες με τσακισμένα  δικαιώματα.

Ειδικευόμενοι, φτηνοί γιατροί, για το δημόσιο νοσοκομείο-επιχείρηση. Αυτή είναι η ουσία των αλλαγών που σχεδιάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Για αυτό κάθε άλλο παρά τυχαία  ήταν η θέση που διατύπωσε ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ: «Οι ειδικευόμενοι είναι εκπαιδευόμενοι και όχι εργαζόμενοι και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε».
Η επέκταση του καθεστώτος της πρακτικής άσκησης δηλαδή «του τζάμπα εργαζόμενου» τώρα  και στους γιατρούς (!!!).

Στόχος τους η προσαρμογή του συστήματος ιατρικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης στις συνθήκες εμπορευματοποίησης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας,  συνολικά της ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας.  Η δημιουργία, από τη μία, μιας μεγάλης μάζας φτηνού ευέλικτου επιστημονικού δυναμικού με περιορισμένες δυνατότητες για επιστημονική εξέλιξη και κουτσουρεμένα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα και από την άλλη, μιας επιστημονικής ελίτ υψηλής ειδίκευσης. Η βαθύτερη σύνδεση της εκπαίδευσης  των γιατρών από το Πανεπιστήμιο μέχρι την ειδικότητα, σε όλη την επαγγελματική του σταδιοδρομία, με τα επιχειρηματικά συμφέροντα  (φαρμακευτικές εταιρίες κ.λ.π.).

Πολύτιμοι συμπαραστάτες στα κυβερνητικά σχέδια ο παλιός και νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός.

Το ΜΕΤΩΠΟ, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ , συσκοτίζει το πραγματικό περιεχόμενο των προτάσεων του ΚΕΣΥ και βάζει πλάτη για να περάσουν οι ανατροπές σε βάρος μας. Ουσιαστικά διαφημίζει τις αντιδραστικές αλλαγές.

Η ΔΗΚΝΙ, η παράταξη της ΝΔ από τη μία απέρριψε τις προτάσεις του ΚΕΣΥ  και από την άλλη η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, στέλεχος της ΔΗΚΝΙ, συμμετέχει στην ομάδα εργασίας της Παθολογίας του ΚΕΣΥ που θα εξειδικεύσει για τη συγκεκριμένη ειδικότητα τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Όσο κριτήριο για την ανάπτυξη και λειτουργία του συστήματος υγείας είναι το  «κόστος» και το κέρδος, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει  η συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομειακών γιατρών και των ασθενών θα διαιωνίζονται και θα πολλαπλασιάζονται.

Αγωνιζόμαστε για να δημιουργηθούν οι προυποθέσεις, να  ανοίξει ο δρόμος για να είναι η υγεία κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΦΘΗΝΟ ΕΥΕΛΙΚΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ . ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΓΙΑ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ  ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

Επιστέφουμε ως απαράδεκτες τις  προτάσεις του ΚΕΣΥ .

Προειδοποιούμε το Υπουργείο, να μην τολμήσει να θεσμοθετήσει αυτό το έκτρωμα.