ΔΗΠΑΚ για συνάντηση ΠΙΣ με ΥΥΚΑ: Αναζητούν συνένοχο για τη συνέχιση της επίθεσης στην ΠΦΥ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ως γνωστόν, προ ημερών πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΔΣ του ΠΙΣ με τον υπουργό Υγείας. Η ατζέντα είχε τεθεί ήδη από το καλοκαίρι με το νόμο για την ΠΦΥ. Όπως αναφέρουν από το ΔΗΠΑΚ, "μετά τις ελαστικές σχέσεις ομηρίας για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ, μετά τις απαράδεκτες συμβάσεις για τους οικογενειακούς γιατρούς, συνεχίζεται το έργο της κυβερνητικής επίθεσης με την προετοιμασία των συμβάσεων για τους γιατρούς ειδικοτήτων".

Και συνεχίζουν από το ΔΗΠΑΚ:

«Η συνάντηση ήταν αποκαλυπτική τόσο για τις διαθέσεις από την μεριά της κυβέρνησης και του υπουργείου υγείας όσο και για τη στάση της ηγεσίας – πλειοψηφιών στο ΔΣ του ΠΙΣ. Συγκεκριμένα:άτευτο δεδομένο για την κυβέρνηση οι κλειστοί προϋπολογισμοί και η ανεπαρκέστατη χρηματοδότηση για τη ΠΦΥ. Παρά τις προπαγανδιστικές κορώνες συνεχίζεται η πολιτική των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες υγείας για την «δίκαιη ανάπτυξη» και την κερδοφορία των ομίλων.

–  Αδιαπραγμάτευτο δεδομένο ότι οι υπηρεσίες που θα παρέχονται από τον ΕΟΠΥΥ μέσω των συμβάσεων αυτών δεν θα επαρκούν ούτε στοιχειωδώς για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των ασθενών μας. Θα καλύπτουν στην καλύτερη των περιπτώσεων ένα ελάχιστο πακέτο υποβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας και συνταγογράφησης.

–  Αδιαπραγμάτευτο δεδομένο ότι οι ασθενείς θα αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ακόμα και για στοιχειώδεις υπηρεσίες ΠΦΥ.

–  Αδιαπραγμάτευτο δεδομένο και οι απαράδεκτες συμβάσεις με τους γιατρούς, αφού το μόνο που θα τεθεί στη συζήτηση είναι πώς το σημερινό κονδύλι για τις 200 επισκέψεις το μήνα των 10 ευρώ (μεικτά…) θα μοιραστούν σε περισσότερους γιατρούς… Πώς θα μοιραστεί «δικαιότερα» η φτώχεια και οι εξευτελιστικές ιατρικές αμοιβές από τη μία και οι παροχές φτωχοκομείου για τους ασθενείς μας από την άλλη.

Ζητούμενο

Πρακτικά μοναδικό ζητούμενο είναι η προπαγανδιστική συγκάλυψη του εγκλήματος, της συνέχισης της επίθεσης στα δικαιώματα ασθενών και αυτοαπασχολούμενων γιατρών. Για αυτό το υπουργείο υγείας απευθύνθηκε στον ΠΙΣ για τη συγκρότηση διαπραγματευτικής ομάδας. Σε αυτό το κάλεσμα η ηγεσία του ΠΙΣ και οι πλειοψηφίες στο ΔΣ πρόστρεξαν να δηλώσουν διαθέσιμοι, χωρίς καν να συζητήσουν την κυβερνητική πρόταση. Άλλοι για να στηρίξουν τη κυβερνητική πρόταση άμεσα (βλέπε ηγεσία – προεδρείο του ΠΙΣ με τους γαλαζοπράσινους συνδικαλιστές στον ΠΙΣ να έχουν δυσδιάκριτες διαφοροποιήσεις από τους κλασικούς κυβερνητικούς συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ – Μέτωπο).

Άλλοι για να διεκδικήσουν ακόμα περισσότερη «ελευθερία» στην «αγορά υπηρεσιών υγείας», παραπέρα επέκταση των ομίλων, ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση των ασθενών… Οι μεν θα παίζουν το ρόλο του κλασικού κυβερνητικού συνδικαλιστή, οι δε το ρόλο του βολικού και χρήσιμου «εκ δεξιών» αντιπάλου για να στηθεί η κυβερνητική προπαγάνδα και να δικαιολογούν το πρόθεμα του δήθεν «αριστερού» στο υπουργείο υγείας.

Έδωσαν τα πρώτα δείγματα γραφής οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές, διεκδικώντας αυτό που ούτως ή αλλιώς τους είχε τάξει η κυβέρνηση, δικαιότερη κατανομή του δεδομένου και αδιαπραγμάτευτου προϋπολογισμού των 200 επισκέψεων για την ΠΦΥ.

Έδωσαν τα πρώτα δείγματα γραφής διεκδικώντας από την κυβέρνηση να στηρίξει τον ιατρικό τουρισμό. Υπηρετώντας πρακτικά τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου, για να επεκταθούν ακόμα περισσότερο σε πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες δομές. Σε αυτές θα δουλεύουμε με άθλιους όρους οι σημερινοί αυτοαπασχολούμενοι γιατροί. Από αυτές τις δομές θα αγοράζουν ακριβοπληρωμένες υπηρεσίες υγείας οι ασθενείς.

Έδωσαν τα πρώτα δείγματα γραφής, διεκδικώντας παράταση ορίων συνταξιοδότησης και δυνατότητα σύμβασης των αυτοαπασχολούμενων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Καμιά εμπιστοσύνη, καμία αυταπάτη για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Μπροστά στη συνέχιση της επίθεσης απαιτείται εγρήγορση και επαγρύπνηση.

Απαιτείται αγωνιστική συσπείρωση. Απαιτείται μαζί με τους ασθενείς και τη λαϊκή οικογένεια, μαζί με όλους τους εργαζόμενους του κλάδου οι γιατροί, οικογενειακοί και ειδικοτήτων, αυτοαπασχολούμενοι με χαμηλά εισοδήματα και μισθωτοί δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας.

Δεν παζαρεύουμε τις ανάγκες μας και τις ανάγκες των ασθενών μας.

Απαιτούμε και διεκδικούμε

·         Άμεση δωρεάν κάλυψη του συνόλου των σύγχρονων αναγκών των ασθενών μας σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ΠΦΥ.

·         Αύξηση της χρηματοδότησης αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών στην ΠΦΥ χωρίς καμία συμμετοχή των ασθενών.

·         Ανάπτυξη δημόσιων ΚΥ αστικού και περιφερικού τύπου πλήρως εξοπλισμένα και επαρκή σε αριθμό, ώστε να καλύπτουν το σύνολο των σύγχρονων αναγκών. Στελέχωση των ΚΥ με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες και με οικογενειακούς γιατρούς, με σταθερές – μόνιμες σχέσεις εργασίας, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Προσανατολισμός των ΚΥ είναι να συμβάλουν αποτελεσματικά στην πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία   και όχι να παρέχουν υποβαθμισμένες υπηρεσίες συνταγογράφησης και να παίζουν το ρόλο του φράχτη – επιστημονικοφανούς κόφτη – εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας και δευτεροβάθμιας – τριτοβάθμιας περίθαλψης.

·         Κατάργηση των αντιεπιστημονικών ασφαλιστικών πρωτοκόλλων και κάλυψη των υπηρεσιών υγείας με αποκλειστικό κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες των ασθενών μας, την προστασία της δημόσιας υγείας και τις δυνατότητες που προκύπτουν από την αξιοποίηση σύγχρονων επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων.

·         Αύξηση στους μισθούς των γιατρών στις δημόσιες δομές. Άμεσα να δοθούν τα αναδρομικά από τις περικοπές στο ιατρικό μισθολόγιο και να αποκατασταθούν οι μισθοί και οι συντάξεις στα επίπεδα πριν τις περικοπές – πριν την κρίση.

·         Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Άμεση, δραστική μείωση των εισφορών μας. Κατάργηση των εισφορών των εργαζόμενων – αυτοαπασχολούμενων για τον κλάδο υγείας. Στους  αυτοαπασχολούμενους  η  χρηματοδότηση  στο  κλάδο  σύνταξης να είναι  κατά  1/3  από  τους  ασφαλισμένους  και  2/3  από  το  κράτος.

·         Αποκλειστικά δημόσια, καθολική υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων, επίδομα ανεργίας ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής (μισθός – ΔΠΥ).

·         Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 40.000€ και 5.000€ για κάθε παιδί. Να καταργηθούν τα χαράτσια, ο ΕΝΦΥΑ, οι έμμεσοι φόροι. Κατάργηση του ΦΠΑ στο φάρμακο και τα υγειονομικά – οδοντιατρικά υλικά. Φορολόγηση των μεγαλοεπιχειρηματιών με 45%.

Περί εμπιστοσύνης στον ΠΙΣ

Καμία εμπιστοσύνη δεν δείχνουμε στις πλειοψηφίες στο ΔΣ του ΠΙΣ και στη διαπραγματευτική ομάδα που συγκροτήθηκε. Καμία εμπιστοσύνη στον κυβερνητικό συνδικαλισμό της ηγεσίας του ΠΙΣ ούτε στους βολικούς αντιπάλους της κυβέρνησης.

Η ΔΗΠΑΚ με ευθύνη αναλαμβάνει να ενημερώνει τους συναδέλφους και τους ασθενείς μας για τις διεργασίες στη διαπραγμάτευση και να καταγγέλλει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Μοναδικός λόγος συμμετοχής στη διαπραγματευτική ομάδα είναι να συμβάλουμε στην προετοιμασία και κλιμάκωση της δικής μας αντεπίθεσης. Για να μην παζαρεύουν τα δικαιώματά μας και τις ανάγκες των ασθενών μας σε κλειστές πόρτες. Για να αποκαλύπτουμε τον καλά σχεδιαζόμενο προπαγανδιστικό μηχανισμό εξαπάτησης ασθενών και γιατρών και ενσωμάτωσης αντιδράσεων.

Καμία αναμονή από τώρα να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας, να συγκροτήσουμε και να μαζικοποιήσουμε επιτροπές αγώνα αυτοαπασχολούμενων υγειονομικών σε αγωνιστική συσπείρωση με μισθωτούς γιατρούς και όλους τους υγειονομικούς».