Δήλωση Δημήτρη Βαρνάβα για το νομοσχέδιο που αλλάζει το χρόνο εργασίας των γιατρών

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως εξηγεί ο κ. Βαρνάβας, "το νομοσχέδιο για το χρόνο εργασίας των γιατρών που έχει ήδη εισαχθεί και συζητείται στη Βουλή, εναρμονίζει το ελληνικό δίκαιο με την Οδηγία 2003/88/ΕΚ, η οποία ως υπερνομοθετικής ισχύος κείμενο ισχύει ήδη από το 2003..."

Και συνεχίζει:

Με την κλαδική συμφωνία που συνήψαν γιατροί και υπουργείο Υγείας τον Δεκέμβρη του 2008 έγινε εφικτό να υπάρξουν παρεκκλίσεις από την Οδηγία και ταυτόχρονα να επωφεληθούν οι γιατροί και το Σύστημα Υγείας.

Σε τι αποσκοπούν άραγε οι σημερινές οιμωγές της ηγεσίας της ΟΕΝΓΕ, η οποία εδώ κι ενάμισι χρόνο αρνείται πεισματικά τη σύναψη νέας κλαδικής συμφωνίας ή τουλάχιστον την επικαιροποίηση της αποτυπωμένης στο νόμο 3754/2009, παρά το ότι κλήθηκε από το υπουργείο σε διάλογο και τον απέρριψε, περιφρονώντας ταυτόχρονα και την απόφαση του τελευταίου Συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ, το οποίο έδωσε ρητή εντολή στην ηγεσία της ΟΕΝΓΕ να διαπραγματευτεί και να συνάψει κλαδική συμφωνία με το υπουργείο Υγείας.

Έκπληξη όμως προκαλεί και το γεγονός, πως η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ η οποία σήμερα κραυγάζει, απέστειλε πριν μερικούς μήνες εξώδικο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καλώντας την να εφαρμόσει χωρίς καθυστέρηση τη συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή Οδηγία, άλλως απειλούσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Μάλιστα το εξώδικο υπέγραφαν ιδιοχείρως η Πρόεδρος και ο Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ.

 

Η στάση της ΟΕΝΓΕ ουδόλως απαλλάσσει το υπουργείο Υγείας από ευθύνες. Πρέπει να υπάρξει επαρκής μεταβατική περίοδος, ώστε να εφαρμοστεί σταδιακά η εφαρμογή της Οδηγίας, λαμβάνοντας υπόψη τη νησιωτικότητα, τις ανάγκες στα υποστελεχωμένα Τμήματα, τις ιδιαιτερότητες που επικρατούν στις άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές.

Η υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί προκειμένου να ισχύσει ο υπό ψήφιση νόμος πρέπει να εισάγει ένα εφημεριακό πρότυπο ορθολογικής εφημέρευσης των γιατρών, αποτρέποντας φαινόμενα εργασιακής εξουθένωσης. Πρέπει να παρέχει εχέγγυα πως η εφαρμογή της Οδηγίας δεν θα διαταράξει τη λειτουργία των Νοσοκομείων και το ρυθμό εργασίας των γιατρών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τις πενιχρές αποδοχές που προέρχονται από την επίπονη εφημεριακή εργασία.

Ταυτόχρονα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία αυτόνομα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, τα οποία από κοινού με τη λειτουργία δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα απαλλάξουν τα Νοσοκομεία από περιττό εφημεριακό φόρτο, ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τα επείγοντα περιστατικά και να καλύπτονται οι νοσηλευόμενοι ασθενείς.

Τέλος, η διαδικασία προσλήψεων μόνιμου προσωπικού πρέπει να επιταχυνθεί και να διευρυνθεί, ώστε όλα τα υποστελεχωμένα Τμήματα να καλυφθούν με ιατρικό προσωπικό, προκειμένου να εφημερεύουν χωρίς να υπερβαίνουν τις προβλέψεις του νόμου για μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο απασχόλησης.

Πρέπει λοιπόν υπουργείο Υγείας και ΟΕΝΓΕ να καθίσουν άμεσα στο τραπέζι και να διαπραγματευτούν τρόπους, με τους οποίους θα παρακαμφθούν οι σκόπελοι της Οδηγίας με βάση την εμπειρία άλλων χωρών της Ευρ. Ένωσης και ταυτόχρονα θα τεθούν όροι εφημέρευσης των γιατρών, χωρίς να εξουθενώνονται εργασιακά και να διακινδυνεύουν από ιατρικά λάθη.

Θεσσαλονίκη 7/11/2017

Δημήτρης Βαρνάβας

Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ