Δικαίωση 8 χρόνια μετά με αποζημίωση σε νεαρή που κόλλησε Aids από μετάγγιση!

  • Iatropedia
Με 800.000 αποζημίωσε το δικαστήριο της Θεσσαλονίκης μια 25χρονη σήμερα κοπέλα που το 2005 είχε μολυνθεί με Aids κατά τη διάρκεια μετάγγισης. Από το ίδιο αίμα είχε μολυνθεί και ένας 75χρονος άνδρας ενώ η υπόθεση είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Μπορεί ηθικά να δικαιώνεται η νεαρή που μολύνθηκε με τον ιό του Aids το 2005 κατά τη διάρκεια μετάγγισης αλλά το ερώτημα είναι ποιος θα της προσφέρει πίσω τη ζωή της που πάγωσε στα 17 της όταν μολύνθηκε άθελά της με τον ιό της νόσου.

Πάντως το Διοικητικό Εφετείο της Θεσσαλονίκης της επιδίκασε χρηματική αποζημίωση ύψους 800.000 ευρώ. Εξαιτίας ακριβώς αυτής της μόλυνσης που έγινε το 2005 μετά από μετάγγιση αίματος που έκανε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Το δικαστήριο της επιδίκασε το ποσό επειδή διαπιστώθηκαν μεγάλες πλημμέλειες και παράνομες πράξεις από την πλευρά του νοσοκομείου καθώς δεν είχαν τηρηθεί όλα τα μέτρα προστασίας.

Το μολυσμένο αίμα είχε ληφθεί από αιμοδότη που έφερε τον ιό ενώ υπήρχε τότε σύγχυση για το αν ο ίδιος το γνώριζε ή όχι ότι μπορεί να ήταν μολυσμένος. Ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που είχε δώσει αίμα.

Πάντως η υπόθεση αυτή είχε ανοίξει το δρόμο για την αγορά ειδικών αντιδραστηρίων για τον έλεγχο του αίματος με την ειδική σύγχρονη εξέταση ΝΑΤ σύμφωνα με την οποία κάθε μονάδα αίματος ελέγχεται ξεχωριστά και όχι μαζικά μαζί με άλλες όπως γινόταν στο παρελθόν.

Η αγορά των αντιδραστηρίων είχε γίνει από τον τότε υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο.