Δικαστική παραπομπή για μη εμβολιασμό παιδιού στην Γαλλία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η οικογένεια Larère στην Γαλλία παραπέμφθηκε στο Ποινικό Δικαστήριο της πόλης Auxerre με την κατηγορία ότι δεν είχε φροντίσει για τον εμβολιασμό της κόρης της. Η υπόθεση θεωρείται σταθμός στην Γαλλία καθώς έρχεται να δημιουργήσει δεδικασμένο και για άλλες παρόμοιες περιπτώσεις γονέων που αρνούνται να κάνουν τα απαραίτητα εμβόλια στα παιδιά τους.

Οι Marc και Samia Larère κατηγορήθηκαν από γονέα άλλου παιδιού που είναι και γιατρός για «καταχρηστική άσκηση της γονικής μέριμνας ως προς τις νομικές υποχρεώσεις που είναι άμεσα συνυφασμένες με την υγεία, την ασφάλεια, την ηθικότητα καθώς και την εκπαίδευση του παιδιού».

Δηλαδή κατηγορήθηκαν για την άρνηση συμμόρφωσής τους με την εμβολιαστική πολιτική της χώρας.  Στη Γαλλία, ο εμβολιασμός του παιδιού για τη διφθερίτιδα, την πολιομυελίτιδα και τον τέτανο είναι υποχρεωτικός και η ενδεχόμενη αποχή είναι δυνατόν να στοιχειοθετήσει παράνομη δράση των γονέων.

Η κόρη των Marc και Samia Larère, η οποία είναι σήμερα 3 ετών δεν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα υγείας. Παρόλα αυτά ο Εισαγγελέας πρότεινε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών, καθώς και πρόστιμο ύψους 500 ευρώ για την αντίθεσή τους στην πολιτική των εμβολίων (γενικώς επιφυλάσσεται ποινή φυλάκισης έως δύο έτη και πρόστιμο έως 30.000 ευρώ). Η δικαστική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί εντός του μήνα.

Πηγή: Le Nouvel Observateur
Πηγή: Εθνική Επιτροπή Βϊοηθικής