Δικαστική δικαίωση ασφαλισμένου στο ΙΚΑ που πλήρωσε από την τσέπη του νοσηλεία σε ΜΕΘ

  • Iatropedia
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνώνδικαίωσε αφαλισμένο στο ΙΚΑ που πλήρωσε ιδιωτικά 60.000 ευρώ για τη νοσηλεία του σε ιδιωτικό θεραπευτήριο επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι στις ΜΕΘ των δημοσίων νοσοκομείων.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Η ταλαιπωρία του 40χρονου άνδρα ξεκίνησε όταν έπεσε θύμα σοβαρού τροχαίου ατυχήματος πριν από 8 χρόνια…Η πολυήμερη νοσηλεία που χρειάστηκε, τον οδήγησε αρχικά στο Τζάνειο με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Επειδή δεν υπήρχε κρεβάτι στην Εντατική, αναζητήθηκε άλλο δημόσιο νοσοκομείο, όμως όλες οι προσπάθειες για να εξευρεθεί διαθέσιμη κλίνη έπεσαν στο κενό.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του και με προτροπή των γιατρών, η οικογένειά του πήρε την απόφαση να τον μεταφέρει σε ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Μετά από πολυήμερη νοσηλεία και αλλεπάλληλες χειρουργικές επεμβάσεις νίκησε τον θάνατο. Οι γονείς του ωστόσο χρειάστηκε να πουλήσουν ένα ακίνητο για να πληρώσουν τα νοσήλεια!

Κι όταν απευθύνθηκαν στο ΙΚΑ ζητώντας να του καταβάλει τα χρήματα για τα νοσήλια, το Ίδρυμα έκανε εν μέρει δεκτή την αίτησή του και του κάλυψε μόνο 12.224 ευρώ και έπειτα από ένστασή του άλλα 10.000 ευρώ, ενώ απέρριψε τα υπόλοιπα με την αιτιολογία ότι δεν… δικαιολογούνται!

Τότε ο 40χρονος προσέφυγε στη δικαιοσύνη διεκδικώντας 60.872 ευρώ και κέρδισε τη δικαστική μάχη στον πρώτο «γύρο». Με μία σπάνια στα δικαστικά χρονικά απόφαση, η οποία ανοίγει τον δρόμο και σε άλλους ασφαλισμένους…