Διαβούλευση για το ΠΕΔΥ ..δυο μέρες μόνο! Τι αλλάζει ο Άδωνις

  • Iatropedia
Τέλος ο ΕΟΠΥΥ... Το νέο του όνομα θα είναι ΠΕΔΥ. Αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων το περιβόητο νομοσχέδιο Άδωνι για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την κατάργηση ουσιαστικά του Οργανισμού ως παρόχου υπηρεσιών υγείας. Έρχονται διορισμοί γιατρών

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Όπως ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης το νομοσχέδιο για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) θα τεθεί για δημόσια διαβούλευση μόνο δυο ημέρες διάστημα το οποίο οι γιατροί του Οργανισμού το θεωρούν προσχηματικό.

Το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), θα αγοράζει υπηρεσίες υγείας τόσο από το δημόσιο σύστημα όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Όπως προανήγγειλε ο Άδωνις Γεωργιάδης θα προσληφθούν περίπου 3000 γιατροί οι οποίοι θα αναλάβουν καθήκοντα οικογενειακού γιατρού.Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει ενιαία διοίκηση των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ και των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ από τις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας στα πλαίσια του ΕΣΥ.

Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να απευθύνονται στο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σε 24ωρη καθημερινή λειτουργία και όχι μόνο το πρωί όπως σήμερα. Θα μπορούν δηλαδή να επισκέπτονται τα κέντρα υγείας αστικού τύπου στην Αττική αλλά και ιδιώτες γιατρούς και ιδιωτικές μονάδες ΠΦΥ όπου και θα εξετάζονται δωρεάν. Όλα αυτά στην περίπτωση που ο γιατρός δεν έχει ξεπεράσει το πλαφόν των δωρεάν επισκέψεων. Διαφορετικά θα πρέπει να αναζητήσουν άλλο ιατρείο ή να πληρώσουν από την τσέπη τους.

Άλλωστε λόγω διαθεσιμότητας αλλά και απεργιών τα πολυιατρεία υπολειτουργούν και είναι αμφίβολο αν θα διατηρηθούν στο μέλλον καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να απαλλαγεί σταδιακά από την …ύπαρξή τους.

Το μεταφερόμενο προσωπικό

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Υγείας καταργούνται όλες οι θέσεις προσωπικού στον ΕΟΠΥΥ.

Όλοι οι εργαζόμενοι 8.691 μπαίνουν σε καθεστώς κινητικότητας από την οποία εξαιρούνται 1.089 εργαζόμενοι (289 υπάλληλοι της κεντρικής υπηρεσίας, 203 των περιφερειακών υπηρεσιών, εννέα γιατροί και 88 υγειονομικοί υπάλληλοι).

Συστήνονται θέσεις προσωπικού στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας, τις οποίες θα κληθούν να καλύψουν κατά προτεραιότητα γιατροί του ΕΟΠΥΥ, με την προϋπόθεση να κλείσουν τα ιδιωτικά ιατρεία τους.

Όσοι γιατροί αναλάβουν τις θέσεις αυτές θα διατηρήσουν το ύψος των σημερινών αποδοχών τους και θα έχουν την υποχρέωση να εργάζονται καθημερινά για επτά ώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυλαία για ΕΟΠΥΥ! Κατατίθεται το νομοσχέδιο. Τι θα περιλαμβάνει

Ανησυχία για τη γρίπη! Δύο τα θύματα. Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

Πότε πληρώνουμε και πότε όχι τους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ! Δείτε τι ισχύει

Πότε πληρώνουμε και πότε όχι τους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ! Δείτε τι ισχύει