Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρίας: «Επανασχεδιάζοντας το μέλλον της φροντίδας των ασθενών»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο επανασχεδιασμός του μέλλοντος της φροντίδας των ασθενών γίνεται με καινοτομικές προσεγγίσεις και την ανοιχτή επικοινωνία γιατρών και ασθενών. Αυτό είναι το κύριο μήνυμα της προεδρικής διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρίας (ERS) που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αθηνα στις 19 - 20 Ιουνίου και ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε καίριες και καλά τεκμηριωμένες παρουσιάσεις κορυφαίων επιστημόνων, αλλά αυτό που άλλαξε εντελώς τα δεδομένα ήταν η ουσιαστική και ενεργή συμμετοχή ασθενών. Μέσω των παρουσιάσεων και των ιδιαίτερα επιδραστικών μαρτυριών τους, συνέβαλαν σημαντικά στην αλλαγή τρόπου σκέψης των συμμετεχόντων.

Ασθενείς που ζουν με σοβαρά και απειλητικά νοσήματα όπως η κυστική ίνωση, ο καρκίνος του πνεύμονα, το βαρύ άσθμα, η βαριά χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, τα διάμεσα νοσήματα και η ανοσοκατασταλτική θεραπεία μετά από μεταμόσχευση πνεύμονα, μέσω των συγκλονιστικών εμπειριών τους έδωσαν ένα δυνατό μήνυμα στο κοινό.

«Σήμερα, άνθρωποι με βαριές ασθένειες όχι μόνο ζουν την κάθε μέρα, αλλά μπορούν να εργάζονται και είναι παραγωγικοί. Και να βοηθούν και να δίνουν λύσεις και σε άλλους».

Μια τέτοια συγκλονιστική παρουσίαση ήταν αυτή του Πρόεδρου του Συλλόγου Ασθενών με Κυστική Ίνωση, Δημήτρη Κοντοπίδη, που έδειξε σε όλους πόσο σημαντικό είναι να συνεχίζεις να προσπαθείς και να δουλεύεις, έχοντας στο πλάι σου μια ιατρονοσηλευτική ομάδα να σε φροντίζει και να σε παρακολουθεί.

Στη διάσκεψη μίλησαν επίσης, καθηγητές παγκοσμίου φήμης, από πολλά Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια όπως το Imperial College,το Πανεπιστήμιο της Leuwen, του Παρισιού, του Ανόβερου και του Μάαστριχτ, εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ΕΜΑ, της φαρμακοβιομηχανίας και μεγάλων Εταιριών βιοϊατρικής τεχνολογίας, και από την Ελλάδα εκπρόσωπος του ΕΟΠΥΥ και ειδικοί για τα οικονομικά της υγείας.

Τη δεύτερη μέρα, ο διάλογος επικεντρώθηκε στον καρκίνο του πνεύμονα, την τρίτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη. Υπήρξαν συγκλονιστικές μαρτυρίες από ασθενείς νέους, που ζουν με προχωρημένο καρκίνο χάρη στην έρευνα και τα νέα φάρμακα. Επίσης στις παρουσιάσεις συμμετείχαν και ασθενείς που διαγνώστηκαν νωρίς και χειρουργήθηκαν έγκαιρα ξεπερνώντας τον καρκίνο.

Συζητήθηκε λοιπόν η ανάγκη της έγκαιρης και σωστής διάγνωσης, ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα ίασης και ακόμα έγινε σαφές ότι, τα στοχευμένα φάρμακα πρέπει να είναι προσβάσιμα και να δίνονται στους ασθενείς που πραγματικά θα ωφεληθούν, με επίγνωση τους κόστους και της αξίας της ανθρώπινης ζωής.

Κλείνοντας, όλοι οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να πείσουν τους Ευρωπαίους υπεύθυνους να εφαρμόσουν προγράμματα ελέγχου -screening-για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα αλλα και την περαιτέρω ευαισθητοποίηση του κοινού σε ότι αφορά την έκθεση τους σε παράγοντες κινδύνου.