Διάρροια: Από τι προκαλείται και τι να κάνετε αν σας συμβεί

  • Iatropedia
Η διάρροια περιγράφει το φαινόμενο κατά το οποίο τα κόπρανα κατά την κένωση του εντέρου είναι πολύ πιο υδαρή απ 'ότι συνήθως. Η διάρροια είναι κάτι που ο καθένας μας βιώνει σε κάποια στιγμή της ζωής του. Χαρακτηρίζεται από πιο συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα και μεγαλύτερο συνολικό όγκο κοπράνων στη διάρκεια μιας ημέρας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα της διάρροιας διαρκούν 1-2 ημέρες. Αλλά μερικές φορές η διάρροια μπορεί να διαρκέσει ακόμα και για ολόκληρες εβδομάδες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η διάρροια μπορεί να είναι σημάδι σοβαρής διαταραχής, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, ή μια λιγότερο σοβαρή κατάσταση, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Αίτια

Η διάρροια εμφανίζεται όταν τα τρόφιμα και τα υγρά που καταναλώνετε διέρχονται πολύ γρήγορα μέσω του παχέος εντέρου σας. Κανονικά, το παχύ έντερο απορροφά τα υγρά από το φαγητό που τρώμε, αφήνοντας πίσω κόπρανα σε μια ημιστέρεα κατάσταση. Αλλά εάν τα υγρά από τις τροφές που τρώτε δεν απορροφηθούν, το αποτέλεσμα είναι μια υδαρής κένωση.

Υπάρχουν διάφορες ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν διάρροια. Οι πιο συνήθεις αιτίες της διάρροιας περιλαμβάνουν:

Ιούς: Οι ιοί που μπορούν να προκαλέσουν διάρροια περιλαμβάνουν τον ιό Norwalk, τον κυτταρομεγαλοϊό και την ιογενή ηπατίτιδα. Ο ροταϊός είναι μια κοινή αιτία της οξείας διάρροιας στην παιδική ηλικία.

Βακτήρια και παράσιτα: Μολυσμένες τροφές ή νερό μπορεί να μεταδώσουν βακτήρια και παράσιτα στο σώμα σας. Παράσιτα όπως τα Giardia lamblia και Cryptosporidium μπορεί να προκαλέσουν διάρροια. Πιο συνήθεις αιτίες διάρροιας περιλαμβάνουν το καμπυλοβακτηρίδιο, τη σαλμονέλα και το Escherichia coli (E.coli). Η διάρροια που προκαλείται από βακτήρια και παράσιτα συμβαίνει πι συχνά σε άτομα που ταξιδεύουν σε αναπτυσσόμενες χώρες και καλείται συχνά “διάρροια των ταξιδιωτών”.

Φάρμακα: Κάποιες φαρμακευτικές αγωγές μπορεί να προκαλέσουν διάρροια. Τα πιο συνηθισμένα είναι τα αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά καταστρέφουν τόσο τα κακά όσο και τα καλά βακτήρια, κάτι που μπορεί να διαταράξει τη φυσική ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο σας. Αυτή η διαταραχή οδηγεί μερικές φορές σε μια μόλυνση με ένα βακτήριο που ονομάζεται Clostridium difficile, το οποίο επίσης μπορεί να προκαλέσει διάρροια.

Δυσανεξία στη λακτόζη: Η λακτόζη είναι ένα σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Πολλοί άνθρωποι έχουν δυσκολία στην πέψη της λακτόζης και έτσι έχουν διάρροια μετά την κατανάλωση τροφών με λακτόζη. Το σώμα σας παράγει ένα συγκεκριμένο ένζυμο που βοηθά στην πέψη της λακτόζης, αλλά για κάποιους ανθρώπους, τα επίπεδα αυτού του ενζύμου πέφτουν γρήγορα μετά από την παιδική ηλικία. Αυτό προκαλεί αυξημένο κίνδυνο της δυσανεξίας στη λακτόζη, καθώς μεγαλώνετε.

Φρουκτόζη: Η φρουκτόζη είναι ένα σάκχαρο που βρίσκεται με φυσικό τρόπο στα φρούτα και το μέλι, ενώ προστίθεται και ως γλυκαντικό μέσο σε ορισμένα ροφήματα. Είναι γνωστό ότι η φρουκτόζη μπορεί να προκαλέσει διάρροια σε ανθρώπους που έχουν πρόβλημα πέψης σε αυτή.

Άλλες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες: Η σορβιτόλη και η μαννιτόλη, τεχνητές γλυκαντικές ουσίες βρίσκονται σε τσίχλες και σε άλλα προϊόντα “χωρίς ζάχαρη”, μπορεί να προκαλέσουν διάρροια σε μερικούς ανθρώπους.

Άλλες πεπτικές διαταραχές: Η χρόνια διάρροια έχει μια σειρά από άλλες αιτίες, όπως η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα, η κοιλιακή νόσος, η κολίτιδα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Τι πρέπει να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Τα περισσότερα περιστατικά διάρροιας φεύγουν από μόνα τους μέσα σε λίγες ημέρες. Για να ξεπεράσετε τα συμπτώματα πιο γρήγορα προσπαθήστε να:

Πίνετε άφθονα καθαρά υγρά, συμπεριλαμβανομένου του νερού, των ζωμών και των χυμών. Αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ.

Προσθέσετε ημιστερεά και χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες τροφές σταδιακά, μέχρι να καταλάβετε ότι οι κινήσεις του εντέρου σας έχουν επιστρέψει στο κανονικό.

Αποφύγετε ορισμένα τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τις πολύ λιπαρές τροφές, τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ή τους συμπυκνωμένους χυμούς για μερικές ημέρες.

Ρωτήστε το γιατρό σας για αντιδιαρροϊκά φάρμακα, όπως η λοπεραμίδη και το σαλικυλικό βισμούθιο. Προσοχή όμως: Ορισμένες ιατρικές παθήσεις και λοιμώξεις (βακτηριακές και παρασιτικές) μπορεί να επιδεινωθούν από αυτά τα φάρμακα, οπότε μην αμελήσετε να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας. Επίσης, αυτά τα φάρμακα δεν είναι πάντοτε ασφαλή για τα παιδιά.

http://www.mayoclinic.org/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σας έπιασε διάρροια στις διακοπές; Και τώρα τι κάνουμε;

Γιατί τα αντιβιοτικά προκαλούν διάρροια