Διαμαρτυρία για δημοσίευμα που πλήττει τους νοσηλευτές των ψυχιατρικών νοσοκομείων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τα προβλήματα των νοσηλευτών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία αλλά και την απαξίωση του έργου και του αγώνα που κάνουν να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες αναδεικνύει επιστολή που έστειλε η ΣΥΝΟΨΥΝΟ- ΕΣΥ διαμαρτυρόμενη για δημοσίευμα...

Διαβάστε την ανακοίνωση:

ΠΡΟΣ
1. την εκδότρια εταιρεία: Δημοκρατικός Τύπος A.E που εδρεύει στο Παγκράτι, Ερατοσθένους 1 και Βασ. Κωνσταντίνου, και εκπροσωπείται νόμιμα
2 κα Βεβελάκη Αμαλία, Διευθύντρια εφημερίδας espresso
3. κα Σοφία Σπιγγου, δημοσιογράφο
4. κα Ευαγγελοδήμου, αρχισυντάκτρια ρεπορτάζ

ΘΕΜΑ: Ανακριβές και συκοφαντικό δημοσίευμα. Υποτίμηση και διασυρμός Νοσηλευτικού Επαγγέλματος.

Με αφορμή το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Espresso και στον ιστότοπο αυτής, το Σάββατο 30/7/2016 με τίτλο: «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ • Μεσαίωνας στο Δαφνί – Απομόνωση στο σκοτάδι και ύπνος πάνω σε ακαθαρσίες» το Δ.Σ. του Συλλόγου Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ του Ν. Αττικής, αναφορικά με τα άκρως συκοφαντικά και προσβλητικά για τους εργαζόμενους Νοσηλευτές στοιχεία που παραθέτετε, χωρίς να κάνετε καν τον κόπο, όπως οφείλετε κατά τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, να διασταυρώσετε τις πληροφορίες σας, επισημαίνει τα ακόλουθα:

1. Αναφορικά με τους ασθενείς που νοσηλεύονται στο ΨΝΑ Δαφνί, δυνάμει του άρθρου 69 ΠΚ. Θα έπρεπε σαφώς να γνωρίζετε, τουλάχιστον πριν φιλοξενήσετε το θέμα στο πρωτοσέλιδο- δεδομένου ότι είναι ένα θέμα που βρίσκεται διαρκώς στην επικαιρότητα και έχει απασχολήσει πολλάκις τα ΜΜΕ τα τελευταία έτη- ότι:
Σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ. 1 του Σωφρονιστικού Κώδικα (Ν. 2776/1999), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 13 του άρθρου 40 του Ν.4111/2013: «Η ίδρυση, κατάργηση ή συγχώνευση όλων των κατηγοριών και τύπων καταστημάτων κράτησης πραγματοποιείται με προεδρικό διάταγμα, με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η δε μετατροπή, μετεγκατάσταση, μετονομασία και μεταβολή της έδρας τους γίνεται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Για τη σύσταση θεραπευτικού καταστήματος του άρθρου 19 παράγραφος 4 του παρόντος, συναρμόδιος για την έκδοση του παραπάνω προεδρικού διατάγματος, εκτός από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι και ο Υπουργός Υγείας, επιφυλασσομένης της διατάξεως του άρθρου 3 παράγραφος 2 του ν. 1729/1987 (Α` 144), όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 6 του ν. 2161/1993 (Α` 119). Σε περίπτωση σύστασης, μέσα ή έξω από το κατάστημα κράτησης, ειδικού, κατά το άρθρο 6 του ν. 2345/1995 (Α` 213), κέντρου υγείας ή ειδικού περιφερειακού ιατρείου, αυτό διέπεται από τις διατάξεις του παρόντος ως προς τη
διοίκηση και φύλαξη των κρατουμένων και στελεχώνεται, ως προς μόνο το φυλακτικό και διοικητικό προσωπικό, με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.»

Τα προεδρικά διατάγματα που αναφέρονται στην ανωτέρω διάταξη δεν έχουν εισέτι εκδοθεί. Συνεπώς, η φύλαξη των ακαταλόγιστων εγκληματιών κατ’ ανάγκην πραγματοποιείται στα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία, χωρίς όμως να υπάρχει το προβλεπόμενο φυλακτικό προσωπικό.

Αποτέλεσμα της μη τήρησης της Νομοθεσίας και της έλλειψης φυλακτικού προσωπικού, είναι η σοβαρή διακινδύνευση της δημόσιας ασφάλειας και η καθημερινή θέση σε κίνδυνο της υγείας των εργαζομένων αλλά και των υπόλοιπων νοσηλευομένων. Επιπροσθέτως, είναι γεγονός οι ίδιοι οι ασθενείς-κρατούμενοι δεν αντιμετωπίζονται θεραπευτικά σύμφωνα με τις ανάγκες τους και σύμφωνα με το σωφρονιστικό- θεραπευτικό σκοπό των οικείων διατάξεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επίθεση συγκεκριμένου ασθενή κατά Νοσηλευτή, τον οποίο έπιασε από το λαιμό με σκοπό να του αφαιρέσει τη ζωή, χωρίς φυσικά να αποτελεί μεμονωμένο γεγονός. Η τραγική εξέλιξη απετράπη- για μια εισέτι φορά- με παρέμβαση των συναδέρφων του υπαλλήλου από άλλα τμήματα, όπως συμβαίνει πάντοτε στις περιπτώσεις των επιθέσεων αυτών που δυστυχώς αποτελούν χρόνιο πρόβλημα. Εν προκειμένω βρισκόμαστε ενώπιον του παράδοξου και οξύμωρου φαινομένου ασθενείς- κρατούμενοι που έχουν κριθεί από το αρμόδιο δικαστήριο ως επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια, έχοντας διαπράξει αξιόποινες πράξεις, να θεωρούνται εν τοις πράγμασι
«ακίνδυνοι» για εργαζομένους, ασθενείς και συνοδούς- γιατί πώς αλλιώς να εξηγηθεί λογικά η μη παρουσία φυλακτικού προσωπικού! Ενδεχομένως, η έννοια της «δημόσιας ασφάλειας» να εξειδικεύεται μόνον σε συνάρτηση με το λοιπό κοινωνικό σύνολο και οι σκληρά εργαζόμενοι σε επαχθείς συνθήκες υπάλληλοι των ψυχιατρικών νοσοκομείων, αλλά και οι ιδιαιτέρως ευάλωτοι ψυχιατρικοί ασθενείς να θεωρούνται παιδιά ενός κατώτερου Θεού του και να μην κρίνεται επιβεβλημένη η προστασία τους!
Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας προς τα συναρμόδια υπουργεία (δια εγγράφων, υπομνημάτων, διαμαρτυριών και εξωδίκων δηλώσεων) δεν έχει γίνει καμία κίνηση συμμόρφωσης με τη Νομοθεσία (δημιουργία θεραπευτικών καταστημάτων και πρόσληψη φυλακτικού προσωπικού) και το βάρος έχει παρανόμως μετατεθεί- μαζί με μυριάδες άλλα προβλήματα κατά πάγια τακτική μετακύλησης ευθυνών- στους Νοσηλευτές βάρδιας.

Για τα προβλεπόμενα από την κείμενη Νομοθεσία, το νομικό πλαίσιο που έχει απομείνει στη θεωρία και το γεγονός ότι οι Νοσηλευτές θέτουν καθημερινά τη ζωή τους σε κίνδυνο, δεν γράφετε ούτε μισή λέξη στο ρεπορτάζ σας, κάτω από τους πηχυαίους τίτλους για το «λαβωμένο πλάσμα σε ανήλιαγο κλουβί», ενώ δεν μπήκατε καν στον κόπο να αναζητήσετε την αλήθεια, παρουσιάζοντας μόνο την πλευρά της οικογένειας ενός έγκλειστου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 69 ΠΚ, και χαρακτηρισμένου αμετακλήτως ως «ιδιαιτέρως επικίνδυνου».

2. Αναφορικά με τις τραγικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό Θα έπρεπε επίσης να γνωρίζετε- μιας και επίσης αποτελεί θέμα της επικαιρότητας- ότι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό- στη χώρα μας είναι τεράστιες και το να βρεθούν 10 Νοσηλευτές σε μια βάρδια, έχοντας μάλιστα συστήσει «συμμορία» με σκοπό τη διάπραξη παρανόμων πράξεων κατά ασθενούς, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, πέραν του ότι είναι ακραία συκοφαντικό και ψευδές, αγγίζει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Με άλλα λόγια,
το να υπηρετούν δέκα Νοσηλευτές σε μια μονάδα ή τμήμα ελληνικού νοσοκομείου σε μια βάρδια θα λέγαμε ότι είναι όνειρο θερινής νυκτός.

Οι ελάχιστοι Νοσηλευτές που έχουν απομείνει στα ελληνικά Νοσοκομεία- με τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις, τις αποχωρήσεις, τις μακροχρόνιες αναρρωτικές άδειες και τις ελάχιστες
προσλήψεις- αναγκάζονται να είναι υπεύθυνοι για 40 και πλέον ασθενείς ανά βάρδια έκαστος,
ενάντια σε κάθε έννοια προδιαγραφών στελέχωσης των μονάδων υγείας. Καθημερινά υπερβάλλουν εαυτόν και παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις να στηρίξουν το πάσχον Εθνικό Σύστημα Υγείας και δικαίως θεωρούνται η ραχοκοκαλιά του. Δεν είναι τυχαίο που ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης σε πρόσφατη συνάντηση του με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας μας (ΠΑΣΥΝΟ) είπε ρητά: «βάλτε λίγη πλάτη ακόμη».

Οι οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης και αδειών στους Νοσηλευτές ανέρχονται σε εκατοντάδες και είναι κυριολεκτικά αδύνατη η έκδοση των προγραμμάτων των Μονάδων και Τμημάτων, κατά τις επιταγές της Νομοθεσίας αναφορικά με την οργάνωση του χρόνου εργασίας.
Οι Νοσηλευτές δεν λαμβάνουν τις κανονικές τους άδειες σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους, δεν αναπαύονται επαρκώς και υπερβάλλοντας εαυτόν, οδηγούνται στην πλήρη σωματική και ψυχική εξουθένωση, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της Υπηρεσίας.

3. Αναφορικά με τις ψευδείς αναφορές σε Νοσηλευτές- Βασανιστές. Οι καταγγελίες περί βάναυσης κακοποίησης, εξύβρισης, αλύπητου ξυλοδαρμού και βασανισμών, αλλά και περί παράλειψης φροντίδας είναι όλως ανυπόστατες, ψευδείς και αβάσιμες. Ουδέποτε έχει εξαχθεί σχετικό πόρισμα ΕΔΕ ή έχει διωχθεί πειθαρχικά Νοσηλευτής και όσα καταγγέλλονται και αναφέρονται στο ρεπορτάζ σας, χωρίς καμία απόδειξη, είναι ψευδή και προσβλητικά για έναν ολόκληρο κλάδο Επιστημόνων και επαγγελματιών που υπηρετούν το χώρο της υγείας και ειδικότερα τον άρρωστο με αυταπάρνηση και θυσίες.
Τα καταγγελλόμενα περί ξυλοδαρμών και παράλειψης φροντίδας εντάσσονται στη γενικότερη
τάση απόδοσης ευθυνών στο νοσηλευτικό προσωπικό αδιακρίτως, για όλα τα κακώς κείμενα του χώρου της δημόσιας Υγείας. Οι Νοσηλευτές, αδίκως, λειτουργούν πάντοτε ως ο «αποδιοπομπαίος τράγος» για όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν κατά τη νοσηλεία των ασθενών, ίσως λόγω της ευσυνειδησίας τους και της εγγύτητάς τους προς τον ασθενή και το συνοδό, λόγω και της φύσης της παρεχόμενης νοσηλευτικής φροντίδας, που απαιτεί άμεση επαφή με το συνάνθρωπο.
Μοναδική αλήθεια στα αναφερόμενα στο ρεπορτάζ αποτελεί η αναφορά στο μη προαυλισμό του ασθενούς, χωρίς όμως και πάλι να γίνεται η παραμικρή μνεία για μη εφαρμογή της Νομοθεσίας που ρητά προβλέπει τη δημιουργία και διαμόρφωση ειδικών χώρων νοσηλείας που πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές και για τις ευθύνες της Πολιτείας.
Και για τις παραλείψεις αυτές, παρουσιάζονται ως υπεύθυνοι οι Νοσηλευτές και δεν αναφέρεται λέξη περί ελλείψεως υποδομών και φυλακτικού προσωπικού, ούτε περί μη εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου αποθεραπείας των ασθενών που νοσηλεύονται κατά το άρθρο69 του ΠΚ, αλλά επιλέγεται η εύκολη λύση μιας εισέτι καταδίκης του «κακού»

Νοσηλευτή από το λαϊκό δικαστήριο για όλες τις αδυναμίες του συστήματος. Να σας επισημάνουμε τέλος, στο σημείο αυτό ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των θεραπευτηρίων και δημοσίων νοσοκομείων στα οποία φυλάσσονται- νοσηλεύονται οι κρατούμενοι- επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια ασθενείς, είναι αρμόδιο αποκλειστικά και μόνο για τις πράξεις τις σχετικές με την περίθαλψη και τη νοσηλεία τους. (βλ. υπ’ αριθ 8/2007 γνωμοδότηση ΕισΑΠ, υπ’ αριθ. 134144/29016/2011/7-11-2011 έγγραφο Συνηγόρου τουΠολίτη).

ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ για την κατάφωρη υποτίμηση και τον διασυρμό των συναδέρφων Νοσηλευτών και σας ΚΑΛΟΥΜΕ όπως άμεσα, σε συμμόρφωση με την κείμενη Νομοθεσία και ειδικότερα με τον Κώδικα Δεοντολογίας των Δημοσιογράφων, εκπληρώνοντας έκαστος από τη θέση και την ιδιότητά του, το καθήκον σας προς την κοινωνία και τον εαυτό σας,
δημοσιοποιήσετε όλη την αλήθεια και παραλείψετε κάθε συμπεριφορά διαστρέβλωσης, απόκρυψης, ή αλλοίωσης των πραγματικών περιστατικών, ΕΠΑΝΟΡΘΩΝΟΝΤΑΣ χωρίς χρονοτριβή, με ανάλογη παρουσίαση και ενδεδειγμένο τονισμό, τις ανακριβείς πληροφορίες και ψευδείς ισχυρισμούς, που προσβάλλουν την τιμή και την υπόληψη των Νοσηλευτών.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.ΝΟ. – Ε.Σ.Υ. του Νομού Αττικής