Διάλογο με τον Πανελλήνιο ζητούν τώρα οι φαρμακοποιοί του ΦΑΝΙΕ

  • Iatropedia
Αλλαγή πλεύσης για τους "διευρυμένους" φαρμακοποιούς που ζητούν τώρα διάλογο με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Πρόσκληση για διάλογο με στόχο την προστασία του Έλληνα και της Ελληνίδας φαρμακοποιού απηύθυναν οι φαρμακοποιοί- μέλη του ΦΑΝΙΕ που σε γενικές γραμμές υποστηρίζουν το συνεχές, ελεύθερο ωράριο λειτουργίας και τις πολλαπλές άδειες φαρμακείου…

Το ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου έχει ταχθεί ενάντια σε αυτά τα δεδομένα και υπέρ της επαναφοράς σε εφημερεύσεις με λίστα. Είναι εξάλλου υπέρ της πρακτικής να έχει κάθε φαρμακοποιός μόνο μία άδεια, γεγονός που φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο και τον υπουργό Υγεάις, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του ΦΑΝΙΕ:

«Έχοντας την ηθική ευθύνη απέναντι σε 2.000 φαρμακοποιούς και 4.500 εργαζόμενους κάναμε μια αρχική προσπάθεια συνεννόησης προσκαλώντας σε διάλογο τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ. Εξάλλου σε όλες τις συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε μέχρι σήμερα ζητούμενο είναι η δική μας συμβολή ώστε ο πολίτης να εξυπηρετείται απρόσκοπτα και άμεσα.

Το βασικό μας θέμα, όπως αναφέραμε και στη δημοσιευμένη επιστολή-πρόσκλησή μας, δεν ήταν το επονομαζόμενο διευρυμένο ωράριο αλλά τα σοβαρά θέματα που καλείται να διαχειριστεί ο κλάδος των φαρμακοποιών στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ειδικά για τον ωράριο είναι ελάχιστα τα αντεπιχειρήματα που κανείς μπορεί -επί της ουσίας- να προτάξει, όταν 8 στους 10 Έλληνες (78%) δηλώνουν ότι το διευρυμένο ωράριο καλύπτει τις ανάγκες τους. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα μέτρο προαιρετικό που γίνεται με βάση την επιθυμία και δήλωση του ίδιου του φαρμακοποιού.

Το ζήτημα είναι να συνεχίζουμε να στηρίζουμε, επί της ουσίας, και τον Έλληνα και την Ελληνίδα Φαρμακοποιό. Όταν περίπου 6 στους 10 Έλληνες (56,8%) επισκέπτονται αποκλειστικά ένα φαρμακείο λόγω της διαπροσωπικής σχέσης τους με τον φαρμακοποιό τους τότε είναι κατανοητή σε όλους η αξία του προσώπου.

H πρόσκλησή μας για διάλογο παραμένει ανοιχτή διότι προτιμάμε το δίκαιο της άποψής μας να γίνει σεβαστό τώρα παρά μέσα στα γραφεία ενός υπουργείου. Διότι μιλάμε με τη φωνή της πρακτικής λογικής. Διότι προκρίνουμε ένα προαιρετικό ωράριο λειτουργίας που επιθυμεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Διότι δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη που να μην έχει υιοθετήσει τη λογική του ολοήμερου φαρμακείου.

Έχουμε εμπιστοσύνη στη συνέχεια και στη συνέπεια της Πολιτείας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το Υπουργείο Υγείας, θα σεβαστεί το δικαίωμα στην εργασία. Είμαστε σίγουροι ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και με βάση και τις συναντήσεις μας έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε».

Το «Φαρμακευτικό Αναπτυξιακό Ινστιτούτο Ελλάδος» είναι σωματείο για την ανάπτυξη του φαρμακείου. Έδρα του Σωματείου ορίζεται ο Δήμος Παιανίας Αττικής και γραφείο το επί της οδού Αγίας Τριάδος αρ. 36. Σκοπός του Σωματείου είναι:

· Η δια παντός επιστημονικού μέσου προαγωγή της πρωτοβάθμιας φαρμακευτικής περίθαλψης και πρόληψης προς τον ασθενή με στόχο την κοινωνική προσφορά και τη μείωση του κόστους αυτής μέσω του Ελληνικού Φαρμακείου.

· Η επιστημονική διερεύνηση νέων μοντέλων ανάπτυξης του φαρμακείου στο περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η παρακολούθηση της ευρωπαϊκής και η εναρμόνιση της Φαρμακευτικής ελληνικής νομοθεσίας προς την Κοινοτική.

· Η διαρκής παρακολούθηση της Ελληνικής αγοράς για την ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας για νέους φαρμακοποιούς και βοηθούς φαρμακείων, η μελέτη για τυχόν προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την συμμετοχή σε αυτά.

· Η ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την βελτίωση της παροχής υπηρεσιών εντός του Ελληνικού φαρμακείου.

· Η έρευνα της αντιμετώπισης του ανταγωνισμού και των ανταγωνιστικών πρακτικών από τα μη φαρμακευτικά κανάλια διανομής.

· Η πραγματοποίηση κοινωφελούς έργου και η συμμετοχή σε κοινωνικές δράσεις.

· Η μελέτη για την δημιουργία των προδιαγραφών πιστοποίησης ISO για τα Ελληνικά φαρμακεία.