Διαγνωστικές εξετάσεις παντού αλλά όχι δωρεάν!

  • Iatropedia
Μπορεί το υπουργείο Υγείας να δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιούν οι ασθενείς διαγνωστικές εξετάσεις σε όλα τα ιδιωτικά κέντρα, τίποτε όμως όπως αποδεικνύεται σ αυτή τη …ζωή δεν είναι δωρεάν, ιδιαίτερα μάλιστα σε εποχή τρόικας. Ποιοι επιβαρύνονται από το νέο κανονισμό;

Με βάση τις ρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Υγείας όλοι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από δω και πέρα συμμετοχή 15% όταν θα πραγματοποιούν κάποια διαγνωστική εξέταση σε ιδιωτικό κέντρο.

Χαμένοι της υπόθεσης θα είναι καταρχάς οι περίπου 5,5 εκατ. ασφαλισμένοι του ΙΚΑ που δεν πλήρωναν τίποτε στο παρελθόν για τις εξετάσεις αυτές.

Όπως παραδέχθηκε και ο αντιπρόεδρος του νέου φορέα παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ Κυριάκος Σουλιώτης: «Αν το αναγνώσουμε από την πλευρά του ασφαλισμένου του ΙΚΑ, είναι μια επιβάρυνση» και συμπλήρωσε: «Πάντα όταν φτιάχνεις έναν ενιαίο κανονισμό κάποιοι φαίνεται ότι κερδίζουν δικαιώματα, κάποιοι χάνουν. Αλλά πρέπει να σας πω ότι έχουμε πολύ περισσότερες επιλογές, άρα άμεση διαθεσιμότητα εργαστηρίων για να γίνει μια πράξη.

Αυτό το πράγμα κοστίζει».

Ωστόσο από το νέο κανονισμό επιβαρύνονται και οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ καθώς ενώ οι άμεσα ασφαλισμένοι δεν πλήρωναν, τώρα θα επιβαρυνθούν με 15% συμμετοχή. Αντίθετα κερδισμένα είναι τα έμμεσα μέλη του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ που συμμετείχαν στο παρελθόν με 25 και 30% και τώρα θα καταβάλουν μόνο το 15%.

Πάντως για τους… πληβείους οι αρμόδιοι έδωσαν και άλλες επιλογές: να πηγαίνουν για απολύτως δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις στις δημόσιες δομές, εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ και εργαστήρια του ΕΣΥ, όπου δεν υπάρχει καμία συμμετοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ακτινοθεραπείες για καρκινοπαθείς και το απόγευμα στο ΕΣΥ

χωρίς περίθαλψη και από τις ιδιωτικές κλινικές από το νέο έτος οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

ο μπερδεμένος ΕΟΠΥΥ