Διαγνωστικές εξετάσεις με το σταγονόμετρο! Πως θα πληρώνονται

  • Iatropedia
Κούρεμα και στις διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις θα εφαρμόσει το επόμενο διάστημα ο Άδωνις Γεωργιάδης με τους φορείς, εργαστηριακούς γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα να είναι στα κάγκελα για τις εκπτώσεις και επιστροφές χρημάτων που θα πρέπει να υποστούν.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ένα διαφορετικό πλαφόν με clawback και rebate θα εφαρμόσει ο Άδωνις Γεωργιάδης στις διαγνωστικές εξετάσεις προκειμένου να συγκρατήσει τη δαπάνη η οποία έχει ξεφύγει από τον αρχικό προϋπολογισμό.

Το πλαφόν δε θα είναι ίδιο όπως αυτό στα φάρμακα και δε θα αφορά άμεσα τους ασθενείς αλλά τα κέντρα που θα πραγματοποιούν εξετάσεις τα οποία θα έχουν συγκεκριμένα χρήματα στη διάθεσή τους για να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους. Αν τα ξεπερνούν θα επιστρέφουν χρήματα στον ΕΟΠΥΥ.

Δηλαδή στις διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις θα υπάρχουν κλειστοί προϋπολογισμοί και το πλαφόν θα εφαρμοστεί ανά πάροχο δηλαδή ανά διαγνωστικό κέντρο, εργαστήριο και γιατρό.

Πάντως ο ιατρικός κόσμος είναι σφόδρα αντίθετος με οποιοδήποτε πλαφόν ενώ ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα προσφύγει εκ νέου στη δικαιοσύνη για να αρθεί το μέτρο.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος με αφορμή την προσφυγή των γιατρών στη δικαιοσύνη: «Το αδιέξοδο της πολιτικής με τις λογιστικές αλχημείες του υπουργείου Υγείας, με την προσπάθεια για επαναφορά του αντιδεοντολογικού και αντιεπιστημονικού μέτρου του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων όσο και με την άδικη και ισοπεδωτική απαίτησή του για clawback από τους παρόχους πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οδηγούν τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) σε νέα προσφυγή στην Δικαιοσύνη κατά του πλαφόν και τους παρόχους πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών από την Δευτέρα 12 Μαϊου».

Η σχετική τροπολογία Άδωνι αναμένεται να ψηφιστεί στη βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άδωνις: «Έτσι θα εφαρμόσω το πλαφόν στα φάρμακα»! Όλες οι αλλαγές

Στα χαρακώματα οι γιατροί με τον Άδωνι! Μήλον τις έριδος οι εξετάσεις

Άδωνις προς γιατρούς-διαγνωστικά κέντρα: ''Σε όποιον αρέσει ο ΕΟΠΥΥ''

Έρχεται κούρεμα σε φάρμακα και εξετάσεις! Νέο πλαφόν δια χειρός Άδωνι. Όλα τα κριτήρια