Δεν υπάρχουν εμβόλια ιλαράς στο ΠΕΔΥ Λάρισας ή δεν έχουν ενημερωθεί για την εγκύκλιο Μπασκόζου;

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως αναφέρει εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ιωάννη Μπασκόζου, είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν άμεσα με δύο δόσεις όλα τα παιδιά και οι ενήλικες που δεν έχουν νοσήσει ή δεν έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου. Αλλά στην Λάρισα υπάρχουν καταγγελίες για άρνηση να παράσχουν την δεύτερη δόση σε όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως ηλικίας. Εξάλλου, γιατροί και φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι υπάρχουν ελλείψεις εμβολίων στις φαρμακαποθήκες.

Όπως αναφέρει το larissanet.gr , «ένα πραγματικό αλαλούμ υπάρχει αναφορικά με τον εμβολιασμό σε μικρά παιδιά για την ιλαρά στο ΠΕΔΥ Λάρισας. Οι καταγγελίες που έφτασαν στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας αλλά και στη Larissanet.gr, αναφέρουν ότι γονείς πηγαίνουν τα παιδιά τους στα ιατρεία του ΠΕΔΥ στη Λάρισα για τη δεύτερη δόση αλλά εκεί δεν τους κάνουν το εμβόλιο με το ισχυρισμό ότι θα πρέπει να είναι σε ηλικία 4-6 ετών».

Ο πρόεδρος τους Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Κων/νος Γιαννακόπουλος δήλωσε μιλώντας στο τοπικό ΜΜΕ ότι «είναι παράλογο αυτό που κάνει ο ΕΟΠΥΥ στη Λάρισα σχετικά με την δεύτερη δόση του εμβολίου της ιλαράς. Έχουμε τουλάχιστον 30 καταγγελίες γονέων. Σύμφωνα με την νέα εγκύκλιο eopyy embolia η πρώτη δόση σε κάθε παιδί πρέπει να γίνει έως τους 12 μήνες και το επαναληπτικό το αργότερο τρεις μήνες αργότερα. Αν είναι σε πολύ μεγάλη έξαρση η επανάληψη πρέπει να γίνει εντός 4 εβδομάδων από την πρώτη δόση», διευκρινίζει.

 

Μήπως θα έπρεπε να ενημερωθούν όλες οι πρωτοβάθμιες μονάδες της χώρας με το ποιοι ακριβώς δικαιούνται διπλή δόση του εμβολίου και πότε; Μήπως να εισακουστεί και η έκκληση της ΠΟΕΔΗΝ να σταλούν αντιδραστήρια στα νοσοκομεία ώστε να μπορεί όποιος δεν γνωρίζει αν έχει ανοσία να το πληροφορηθεί με μια εξέταση;

Όπως λένε από την ΠΟΕΔΗΝ, «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι τα δημόσια νοσοκομεία έχουν μεγάλη έλλειψη αντιδραστηρίων, επομένως δεν γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι αντισωμάτων ιλαράς στους επαγγελματίες υγείας, καθώς και στους πολίτες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εάν κάποιος πολίτης απευθυνθεί ιδιωτικά για τον έλεγχο αντισωμάτων θα επιβαρυνθεί με περίπου 50 ευρώ».

Τέλος, ιατρικοί σύλλογοι και φαρμακοποιοί έχουν αρχίσει να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την μείωση της διαθεσιμότητας των εμβολίων για ιλαρά… Και τα κρούσματα πληθαίνουν σε όλη την Ευρώπη.