Δεν «τα βρίσκουν» οι φαρμακοποιοί με την ηγεσία του υπουργείου – Απεργίας συνέχεια

  • Iatropedia
Όπως όλα δείχνουν, καμία συνάντηση δεν μπορεί να βοηθήσει στο γεφύρωμα των διαφορών μεταξύ της Αριστοτέλους και των φαρμακοποιών της χώρας που συνεχίζουν σήμερα για δεύτερη μέρα τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Παρά τις εκκλήσεις προς την κυβέρνηση να τηρήσει όσα υποσχόταν προεκλογικά, φαίνεται ότι έχει ήδη υποχωρήσει στις απαιτήσεις των δανειστών μας για το ιδιοκτησιακό και δεν μπορεί να κάνει πίσω με μια...Υπουργική Απόφαση!

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Το ΔΣ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου αποφάσισε χθες το βράδυ μετά από τηλεδιάσκεψη την συνέχιση της απεργιακής κινητοποίησης σε ολόκληρη την χώρα. Όσον αφορά στο δελτίο τύπου του υπουργείου Υγείας, ο ΠΦΣ ξεκαθαρίζει ότι «η προάσπιση της δημόσιας υγείας και της εύρυθμης λειτουργίας της αλυσίδας του φαρμάκου, προϋποθέτει την διατήρηση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας στον επιστήμονα φαρμακοποιό , διασφαλίζοντας την αυτονομία και την ανεξαρτησία του Φαρμακοποιού και αποτρέποντας την δημιουργία καρτέλ μέσω της καθετοποίησης της φαρμακευτικής αγοράς».

Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης κάλεσαν «έστω και την τελευταία στιγμή την κυβέρνηση να αφήσει τους τακτικισμούς που χρησιμοποιεί στις κατ΄ιδίαν συναντήσεις με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών και να κοιτάξει τόσο αυτούς, όσο και την κοινωνία στα μάτια, να δεί την πραγματικότητα και να μην την αγνοεί…».

Επίσης την κάλεσαν «να παραδεχθεί δημοσίως πως η κίνηση που επιχειρεί δε θα επιφέρεί ούτε το ελάχιστο δημοσιονομικό όφελος, ούτε την ελάχιστη διευκόλυνση στην πρόσβαση των πολιτών στο φάρμακο με τρόπο ποιοτικό και επιστημονικό, να βάλει φρένο στις απαιτήσεις των συμφερόντων που ζητούν με σκοπό την κερδοσκοπία την άλωση του φαρμακείου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη και να αφουγκραστεί τις 30.000 οικογένειες που ζουν σήμερα από το ελληνικό φαρμακείο και να μην τις οδηγήσει στην καταστροφή».

Επίσης από τον ΦΣΘ αναφέρουν ότι η κυβέρνηση πρέπει:

Να σκεφθεί πως το συμφέρον των πολιτών αυτής της χώρας, δεν είναι η δημιουργία ολιγοπωλίων σε ένα χώρο τόσο ευαίσθητο όσο αυτός του φαρμάκου, αλλά η διατήρηση και αναβάθμιση των σημερινών δομών που παρέχουν στους πολίτες καθημερινά και με εντιμότητα υπηρεσίες υγείας και φαρμακευτική συμβουλή με αξιοπιστία και συνέπεια.

Να αναλογισθεί πως το φαρμακείο στην Ελλάδα αποτελεί βασικό πυλώνα της ραχοκοκκαλιάς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που στήριξε και στηρίζει την οικονομία όσο λίγοι.

Να ελαφρύνει την ταλαιπωρία των πολιτών που δεν φταίνε σε τίποτε και ζητούν να συνεχίσουν να μπορούν να εμπιστεύονται το φαρμακοποιό της γειτονιάς τους.

Να καθήσει, έστω και την ύστατη ώρα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους φαρμακοποιούς, με εντιμότητα και με γνώμονα τόσο το κοινωνικό συμφέρον, όσο και τη διαφύλαξη της φαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά και της πρωτοβάθμιας φρόντίδας υγείας, να συνδιαλλαγεί με τους φαρμακοποιούς για τη βελτίωση της δραστηριότητας και της συνεργασίας με το κράτος και όχι να λαμβάνει αυθαίρετα και καθ΄υπαγόρευση συμφερόντων αποφάσεις που θα ωφελήσουν μόνο στη δημιουργία καρτέλ στο φάρμακο.