«Δεν μειώνονται οι μηνιαίοι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων» βεβαιώνουν από το υπουργείο Υγείας

  • Iatropedia
Διαψεύδει η ηγεσία του υπουργείου δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι περικόπτει τους προϋπολογισμούς στα νοσοκομεία.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Δεν έμεινε κανένα νοσοκομείο χωρίς επαρκή προϋπολογισμό για τον Ιανουάριο του 2015, βεβαιώνουν δίνοντας αναλυτικά τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους από το υπουργείο Υγείας.

Τονίζουν ωστόσο ότι ο ετήσιος ρποϋπολογισμός του ΕΣΥ είχε περικοπή σε σχέση με το 2014 από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΥΚΑ και τώρα προσπαθούν ελέγχοντας την ταμειακή κατάσταση κάθε νοσοκομείου να καλύπτουν τις ανάγκες.

Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν…

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

Σε συνέχεια δημοσιεύματος της εφημερίδας «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» με θέμα «Δραματικές Περικοπές στη Χρηματοδότηση των Νοσοκομείων» και της άκρως εσφαλμένης αναφοράς περί μείωσης στους μηνιαίους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων από τον μήνα Μάρτιο κατά 51%, σας γνωστοποιούμε τα εξής:

Οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων για το έτος 2015 οριοθετήθηκαν από την προηγουμένη κυβέρνηση με συνολικό ποσό δαπάνης 1.388.587.994 € για: φάρμακα, υγειονομικό υλικό, ορθοπεδικό υλικό, αντιδραστήρια, μισθοδοσία επικουρικού προσωπικού, υπηρεσίες (outsourcing) και λοιπές, τη στιγμή μάλιστα που το αντίστοιχο ποσό για τον προϋπολογισμό το 2014 ήταν στα 1.618.000.000 €. Η κατανομή του ποσού αυτού ανά ΔΥΠΕ αποφασίσθηκε στην 43η απόφαση του ΚΕΣΥΠΕ στις 6/10/2014 και κατανεμήθηκε στα νοσοκομεία κάθε ΔΥΠΕ με απόφαση των διοικήσεων των ΔΥΠΕ.

Οι αγορές των νοσοκομείων του μηνός Ιανουαρίου 2015, ανήλθαν στα 87,7 εκ. € στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες επικουρικού προσωπικού και πρόσθετων αμοιβών οι οποίες βαρύνουν τα έσοδα των νοσοκομείων.

Από τα απολογιστικά στοιχεία του Ιανουαρίου (υπόλοιπα λογαριασμών σε τράπεζες) προκύπτει ότι τα νοσοκομεία έχουν ταμειακά διαθέσιμα 31/1/2015 258,5 εκ. € και εξ αυτών δεσμευμένα 93,4 εκ. € , δηλαδή προς διάθεση 165,1 εκ. € .

Εκτιμώντας την ταμειακή κατάσταση κάθε νοσοκομείου (υπόλοιπα τραπεζών), για τις αγορές του μηνός Ιανουαρίου 2015 χρηματοδοτήθηκαν στο σύνολο των δαπανών τους τα νοσοκομεία με μικρό ταμειακό υπόλοιπο όπως το ΚΑΤ, της Μυτιλήνης, το Χατζηκώστα των Ιωαννίνων κ.α. Συνεπώς δεν υπάρχει νοσοκομείο ακάλυπτο ως προς την πληρωμή των υποχρεώσεών του σε προμηθευτές.

Η συνολική χρηματοδότηση για τις αγορές Ιανουαρίου 2015 ανήλθε στα 43,3 εκ. € και τα υπόλοιπα θα αποδοθούν στα νοσοκομεία που οφείλονται, όταν αυτά πληρώσουν στους προμηθευτές τα χρήματα που διαθέτουν στις τράπεζες από προηγούμενες χρηματοδοτήσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω, είναι σαφές ότι το δημοσίευμα στερείται βάσης, αφού ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός των νοσοκομείων δεν εξαρτάται από το ποσό της χρηματοδότησης για τις αγορές του μηνός Ιανουαρίου, τουναντίον η χρηματοδότηση νοσοκομείων με υψηλά υπόλοιπα στους τραπεζικούς λογαριασμούς μετατρέπει αυτά σε «τράπεζες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόσο θα πάει η δαπάνη για φάρμακα το 2015;