Δεν «καταπίνεται» με τίποτα η υφαρπαγή των ταμειακών διαθεσίμων…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
«Αντιδρούμε στην απόφαση της Κυβέρνησης για την μεταφορά των αποθεματικών του ΕΟΠΥΥ στην Τράπεζα της Ελλάδος», λένε οι φυσικοθεραπευτές την ώρα που οι αντιδράσεις δεν λένε να κοπάσουν και εκ μέρους των γιατρών με τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών να παίρνει την σκυτάλη...

Όπως ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, «με θλίψη πληροφορηθήκαμε την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει τα αποθεματικά του ΕΟΠΥΥ στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η μεταφορά των αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδος αυτόματα σημαίνει παύση των  πληρωμών στους συμβεβλημένους παρόχους Υγείας, που προσφέρουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους της χώρας. Η δυσμενής οικονομική κατάσταση των 2.400 συμβεβλημένων φυσικοθεραπευτών γίνεται ακόμη δυσμενέστερη…

Ύστερα από την αφαίμαξη των  παρόχων, λόγω των μνημονιακών μέτρων του rebate & clawback, με το πρόσχημα των ετήσιων κλειστών προϋπολογισμών (λες και η αρρώστια επιδέχεται περιορισμό),  έρχεται τώρα αυτή η απόφαση να δημιουργήσει την απόλυτη καταστροφή και να εκθέσει πλήρως τα μέλη μας, καθώς είναι αδύνατον να καλυφθούν οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους, οι υποχρεώσεις τους έναντι των Τραπεζών και έναντι των εργαζομένων που απασχολούν.

Όσες καλές προθέσεις και να έχει η διοίκηση του οργανισμού, δυστυχώς η έλλειψη ρευστότητας θα μας κάνει να ξαναζήσουμε μαύρες μέρες  και η Ανάσταση δεν θα έρθει ποτέ».

Στο ίδιο μήκος κύματος και σε πλήρη πια αγανάκτηση από τα όσα πράττει η κυβέρνηση αυτή, είναι και τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών που εξέδωσαν δική τους ανακοίνωση για το θέμα…

Διαβάστε την ανακοίνωση από τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών:

Έκπληξη και αγανάκτηση προκαλεί η απόφαση της Κυβέρνησης να στραφεί πρώτα στο χώρο της υγείας και να απαιτήσει μεταφορά ποσού από τα αποθεματικά των Νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ προς την Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα παραμείνουν δεσμευμένα για τη διεκπεραίωση επειγόντων αναγκών του κράτους. Στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, που όλο και περισσότεροι ασθενείς καταφεύγουν στον ΕΟΠΥΥ και στο ΕΣΥ για υπηρεσίες υγείας, η κυβέρνηση διατάσσει κατά προτεραιότητα την διάθεση στην ΤτΕ των ελάχιστων αποθεματικών των Νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, τα οποία δεν επαρκούν για να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες,αφήνοντας τη Δημόσια Υγεία στο έλεός της.

Υπενθυμίζεται ότι τα νοσοκομεία εφέτος έχουν λάβει από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ως τακτική επιχορήγηση μόνο 150 εκατ. ευρώ έως τώρα από τα 1,15 δις ευρώ για το έτος 2016 (350 εκατ. λιγότερα από πέρυσι), με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές να υπερβαίνουν τα 1,3 δις ευρώ.

60 εκατ ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΟΠΥΥ, μεταφέρονται με απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, αφήνοντας για άλλη μία φορά ακάλυπτες τις πληρωμές των κλινικών ιατρών, εργαστηρίων, διαγνωστικών κέντρων,ιδιωτικών κλινικών, και λοιπών παρόχων υγείας.

Εκ του θεσμικού μας ρόλου οφείλουμε να τονίσουμε ότι, σε κρίσιμες καταστάσεις,πρωταρχικό μέλημα αποτελεί η προστασία της Δημόσιας Υγείας ως υπέρτατο αγαθό.

Η Πρόεδρος            Ο Αντιπρόεδρος         Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου Γεώργιος Σκρουμπής  Γεώργιος Πατριαρχέας