Δεν καλούν τους γενικούς γιατρούς σε κορυφαία διημερίδα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ούτε ποιον να καλέσουν στα συνέδρια να μιλήσει, φαίνεται ότι δεν γνωρίζουν σε αυτήν την κυβέρνηση καθώς όπως καταγγέλλουν από την Ελληνική Ένωση Γενικών Γιατρών, σε κορυφαία διοργάνωση με την συμμετοχή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) δεν κλήθηκε να μιλήσει αλλά και ούτε να παραστεί ο πρόεδρος της ΕΛΕΓΕΙΑ, δηλαδή ο πρόεδρος του φορέα των γενικών γιατρών που αποτελούν τον θεμέλιο λίθο της Πρωτοβάθμιας.

Ιδιαίτερα σημαντική διημερίδα διαλόγου με θέμα: «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» διοργανώνει το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στις 9 και 10 Μαΐου στην Αθήνα με συμμετοχή μάλιστα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, της Dr Zsuzsanna Jakab, Regional Director, WHO Regional Office for Europe και του Dr Hans Kluge, Director, Division of Health Systems and Public Health, WHO Regional Office for Europe.

Μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν οι στόχοι και το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα, οι γενικές κατευθύνσεις και το σχέδιο σταδιακής υλοποίησής της, η ευρωπαϊκή εμπειρία στην ΠΦΥ καθώς και οι προτάσεις για την αντιμετώπιση των βασικών προκλήσεων στη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ στη χώρα μας…

«Κι ενώ η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής, ο επαγγελματικός φορέας της Γενικής Ιατρικής στην Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον γενικό γιατρό Ευάγγελο Φραγκούλη, γενικό γραμματέα της ΕΛΕΓΕΙΑ, αλλά δημιουργεί ερωτηματικά η μη πρόσκληση του προέδρου της Ένωσης κ. Ανάργυρου Μαριόλη. Ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση προκαλεί η μη κλήση της ΕΛΕΓΕΙΑ, του επίσημου επιστημονικού φορέα των γενικών γιατρών στην Ελλάδα- ιδρυτικού μέλους της WONCA Europe. Και ενώ οι γενικοί γιατροί θα κληθούν να αποτελέσουν το θεμέλιο λίθο του συστήματος…», αναφέρουν από την ΕΛΕΓΕΙΑ.

Και συμπληρώνουν: «Δεν είναι δυνατόν να απουσιάζει η Επιστημονική Εταιρεία της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής στην Ελλάδα από διάλογο πάνω σε θέματα που πραγματεύεται από της σύστασης της το 1986…, όπως ο «Σχεδιασμός δέσμης παρεχόμενων υπηρεσιών», «Επένδυση σε απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό: η ανάγκη για νέες ειδικότητες και αναθεώρηση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων» κλπ…».